CETAD araştırmasına göre Türkiye’de her 10 kadından 1’i bu sorunu yaşıyor. Geleneksel tutum,cinsel eğitimsizlik,cinsellik anlayışımızdaki tabular en önemli nedenler.
Cinsel tedavi merkezlerine başvuran kadınlarda en sık rastlanan sorun olan vajinismus,cinsel birleşme denendiğinde,vajinayı çevreleyen kaslarda yineleyici ve sürekli biçimde oluşan kasılmalar ve şiddetli acı nedeniyle cinsel birleşmenin gerçekleşmemesi ya da ağrılı olarak gerçekleşmesi durumudur. Evlilik öncesi cinsel birleşme denemesinden bilinçsizce kaçan birçok kadın,birleşme denemesini mümkün olduğunca erteler.
Vajinismus Toplumda Hala İyi Bilinmeyen Bir Cinsel Sorun
Son yıllarda cinselliğin görsel ve yazılı basında daha konuşulur hale gelmesine rağmen,toplumda hala iyi bilinmeyen bir cinsel sorundur. İlk cinsel birleşme denemesinde korku ve kasılma ortaya çıkınca,vajinismus ile karşılaşan çiftlerin çoğu bunun bir tek kendi başlarına geldiğini sanır. Her seferinde yaşanan hayal kırıklığı nedeni ile birkaç ay içinde cinsel birleşme denemesinden vazgeçen çiftler,spontan düzelme beklentisi içine girerler. Bu durum kadında eşine karşı suçluluk hissetmesine,kendi kadınlığında eksiklik olduğunu düşünmesine neden olur. Vajinismuslu kadın elbette bedensel açıdan normaldir ancak vajinal girişteki istemsiz kasılmalar cinsel birleşmeyi engellemektedir.
Bu çiftlerin birçoğu cinsel sorunlarının düzelmesinden umutlarını keserek çocuk sahibi olabilmek için infertilite kliniklerine başvururlar. Ancak ne gebelik ne de çocuk sahibi olmak vajinismus problemini ortadan kaldırmaz.
Günümüzde artık tedavisi kolay ve başarı oranı neredeyse yüzde 100’e yakın vajinismusta maalesef yanlış tedavi uygulamaları hastalar üzerinde olumsuz sonuçlara neden olmaktadır.
Uygun olmayan tedavi yöntemleri:
- Kızlık zarının operasyonla alınması
- Genel anestezi altında cinsel birleşme
- Uyuşturucu pomadlar
- Ağrı kesiciler
- Tek seanslık çözüm önerileri
Uygun tedavi yöntemi; çift ile beraber yapılan cinsel terapidir. Tedavinin amacı,vajinadaki istem dışı kasılmanın aşamalı egzersizler ile ortadan kaldırılmasıdır. Tedavinin başlangıcında kadın ve erkeğe cinsel mitler,genitaller,cinsel işlev fizyolojisi,vajinismusun görülme ve düzelme sıklığı konusunda ayrıntılı bilgi verilir. Vajinismusun cinsel tedavisi genellikle 2-3 ayda 6-8 terapi seansı ile tam düzelme ile sonlanır. Bazen tedavileri uzun sürebilen vakalar da görülebilir.
Vajinismusun herhangi bir ilaç ya da operasyonla tedavisi mümkün değildir.
Dr. Elçin Orhan