Sigaranın Neden Olduğu Ölümcül Hastalıklar

Yeni yılda aldığınız kararlarınızdan biri sigarayı bırakmak mı?

Sigara,çağımızın en ciddi tehlikelerinin başında geliyor . Her ne kadar kullanım oranlarında düşüş yaşansa da,hala nüfusun yüzde 50 ‘ ye yakını sigara içiyor . Vücudun tüm organlarına zarar veren,KOAH ve akciğer kanseri oluşumunun ise birincil sebebi olan sigara ve tütünlü mamullerin tüketimi her yıl binlerce kişinin ölümüne neden oluyor.
ZARARI ÇOK
Sigara ve her türlü tütün mamulü,ağızdan başlayarak tüm solunum yollarını birinci derecede etkiliyor . Solunum yolundan alındığı için en önemli etkiyi bu bölgelerde bırakan sigara,dudak,dil,gırtlak ve akciğer kanserine neden olurken,nefes borusu ve bronşlara da büyük zarar veriyor . Sigara içenlerde koroner arter hastalıkları hızla artıyor. KOAH olarak bilinen Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı ‘ nın tek,akciğer kanserininse birincil sebebi sigara. Ayrıca diğer organlara da etki ettiği için kişide bulunan diğer hastalıkların da tedavisini olumsuz etkiliyor. Ülkemizde yılda ortalama 200 bin kişi sigaraya bağlı oluşan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.
KANDIRMAYIN
Nikotini azaltılmış sigara içenler aslında kendilerini kandırıyor. Hafif sigara içenler bu sefer de içtikleri miktarı artıyor. Kişinin sigara ile kendine verdiği zarar da aynı miktara geliyor. Günde 1 paketten 10 yıl boyunca sigara içen bir kişinin kansere yakalanma riski içmeyen birine oranla kansere yakalanma riski 80 kat daha fazla. Ancak kansere yakalanmak için kişini illa günde 1 paket sigara içmesi gerekmiyor. Çok daha az miktarda sigara tüketen kişiler de KOAH ya da akciğer kanseri olabiliyor,öte yandan kişi sigarayı bıraktıktan hemen sonra,herhangi bir dumana maruz kalmazsa vücudunda hemen tamir başlıyor. Sigara içen bir kişinin akciğer kanserine yakalanma ihtimali,sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra içmeyen bir kişiyle aynı seviyeye geliyor.

Doç. Dr. Reha Baran

Total
0
Shares
Related Posts

Boyun Gençleştirmede 3D

Bu tedavi yüz-boyun gençleştirme yöntemleri arasında erken ve orta dönemdeki kırışıklıklar ve sarkmalarda etkili olabiliyor.
Total
0
Share