ABD’de yılda 600 bin kadar pulmoner emboli geliştiği ve 60 bin (%10) kişinin de bu nedenle hayatını kaybettiği biliniyor. Trombozun kaynağı,yüzde 90 alt ekstremite (bacaklar) ve pelvik venleri oluyor. Derin ven trombozlu hastaların yaklaşık yarısında pulmoner emboli oluşuyor.
TANI YÖNTEMLERİ NELER?
Doppler ultrasonografi:Deneyimli inceleme ekipleri ile yapıldığında çok doğru sonuçlar veren ve girişimsel olmadığı için olayın gidişini izlemede kolayca kullanılan bir yöntemdir.
DERİN VEN TROMBOZUNDA TEDAVİ
Venöz trombozlarda eğer büyük bir toplardamar etkilenmiş ise hasta hastaneye yatırılıyor. Eğer pıhtının oluştuğu damar dizaltı bölgedekiler gibi küçük damarlar ise bu durumda hasta hastaneye yatırılmadan tedavi edilebiliyor. Sıklıkla kısa süreli de olsa yatak istirahati gerekebiliyor. İlaç tedavisi genellikle erken dönemde kan sulandırıcılar ve pıhtı eriticiler şeklinde uygulanabiliyor. Sonrasında ise kompresyonlu çoraplar ile günlük fiziksel aktivitelere başlanıyor.
Cerrahi tedavi:Cerrahi işlem ancak medikal tedaviye yanıt vermeyen ve gangren riski görülen olgularda ve yoğun akciğer embolisinde uygulanıyor.
Risk faktörleri neler?
– Malignite (Kanser)
– Kalça ve pelvis operasyonları
– Şişmanlık
– Varislerin varlığı
– Hareket kısıtlılığı
– Hamilelik,
– Oral kontraseptif (doğum kontrol ilacı) kullanımı
– Geçirilmiş DVT (Toplardamar tıkanıklığı)
– Yaşlılık
Derin ven trombozu için önlemler
– Venöz göllenmenin engellenmesi
– Egzersizler
– Uzun süreli ayakta kalma ve oturmanın azaltılması
– Antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaçlar
Sağlık Editörü