Kulak Çınlamasını Hafife Almayın

Kulağınız çınladığında ‘ biri beni anıyor ‘ demeyin.Bu durum sinüzit, kulak kiri ya da kulak zarında delinmenin de işareti olabilir.

Kulaktaki Çınlama Nelerin Habercisi?
Tip dilinde ‘ tinnitus ‘ olarak adlandırılan kulak çınlaması,gerçekte tek başına bir hastalık değil,belirtidir. . . Çınlama,kişinin duymasını bozacak kadar şiddetli olabileceği gibi,sadece sessiz ortamda da duyulabiliyor. . .

Kulak Çınlaması Nelere Yol Açabiliyor?
Sürekli kulak çınlaması;sinirlilik,huzursuzluk,yorgunluk,uykuya dalmada zorluk ve klinik depresyona bile neden olabiliyor.
Özellikle çocuklarda dikkat dağınıklığı ve davranış bozukluğu olarak kendini gösteriyor. Çınlama sürekli hale geldiğinde,beyinle ilgili hastalıklar olabilir endişesiyle,doktora başvuruluyor.

Nasıl Tetikleniyor?

Bazı faktörler kulak çınlamasına neden olabiliyor ya da şiddetini artırıyor. Özellikle hipertansiyon ve geçmişte sigara kullanımıyla kulak çınlamasının ortaya çıkması arasında doğru orantılı bir ilişki bulunuyor. Ayrıca günümüzde gençlerin kullandığı ve yüksek sesli müzik dinledikleri kulaklıkların iç kulakta yarattığı ‘ akustik travma ‘ da kulak çınlamasının önemli hazırlayıcıları arasında sayılıyor.

Sebepleri Neler?

Pek çok etken ya da hastalık,kulak çınlamasının sebebi olabiliyor. Alerjik nezle,geniz eti,sinüzit,diğer nezleler gibi burun tıkanıklığı ve geniz akıntısına sebep olacak her şey kulak problemine de yol açabileceği için genel olarak çınlama nedeni de olabiliyor.
Zamanla dış kulak yolunu tıkayan kirler,orta kulak enfeksiyonları,seröz otit denen ve sıklıkla çocuklarda görülen orta kulakta negatif basınç ve sıvı birikimiyle gelişen durumlar,kulak zarı delinmeleri,çene eklemi ağrı sendromu ve hastalıkları da çınlama nedenleri arasında sayılıyor. . .
Öte yandan yapılan bilimsel çalışmalar,4 yıldan az olmamak kaydıyla,her gün 10 dakika ve daha fazla cep telefonuyla konuşanlarda kronik kulak çınlamasının katlanarak arttığını gösteriyor.

Tedavisi Mümkün mü?

Kulak çınlaması süreklilik kazanmışsa,buna baş dönmesi eşlik ediyorsa ve tek taraflı ise bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalı.
Kulak çınlaması şiddeti artmışsa,günlük yaşantıyı bozacak konsantrasyon problemi oluşturur hale gelmişse tedavi edilmeli.
Çınlamaya neden olabilecek etkenlerin ortadan kaldırılması,altta yatan sebebin saptanması ve tedavi edilmesi gerekiyor. Hiçbir sebep bulunamamışsa şikayetlerin azaltılmasına yönelik ilaçlar kullanılıyor.

Tedavi sonrası sigara,alkol ve kafeinden uzak durmak,yüksek sesli ortamlardan sakınmak,bazı ilaçları mecbur kalmadıkça kullanmamak da rahatsızlığı ortadan kaldırıyor.

Dr. M.engin Çakmakçı

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share