Kilo Vermeyi Önleyen 8 Beslenme Hatası!

Bir türlü kilo veremiyorsanız , az su içmek , ekmek yememek yağları yasak listesine almak gibi hatalar yapıyor olabilirsiniz.

Diyet yapmanıza rağmen kilo veremiyor musunuz? Veya,akşamları açlık krizine girip diyetinizi bozmak zorunda mı kalıyorsunuz ? Yanıtınız ‘ evet ‘ ise bunun en önemli nedeni,eş dost tavsiyesiyle yaptığımız ‘gelişigüzel’ diyetlerin yanı sıra sıkça uyguladığımız ‘beslenme hataları’ olabilir. İşte kilo vermenizi engelleyen 8 beslenme hatası . . .

Kahvaltı yapmamak: Vücudumuz uyandığı andan itibaren enerji ihtiyacını en yakın sürede karşılamak ister. Dolayısıyla kahvaltı yapmamak ya da sağlıksız besinlerle güne başlamak kilo alımına neden oluyor. Sabahları 1 dilim tahıllı ekmek,peynir,haftada 1-2 kez yumurta,zeytin ve mevsim yeşillikleri veya müsli ile az yağlı sütle yapılan kahvaltı güne sağlıklı başlangıç yapmanızı sağlar. Kahvaltınızı uyandıktan sonra en geç 1 saat içinde yapın.

Öğün atlamak: Düzenli beslenme alışkanlığı olmaması da kilo vermeyi önleyen en büyük hatalarımızdan biri. Çünkü aç kaldığınızda vücudunuz bunu bir tehdit olarak algılıyor ve ihtiyaç duyduğu enerjiyi yağ dokusundan almaya başlıyor. Ancak uzun süre aç kaldıktan sonra besinlerle aldığı enerjiyi tekrar yağ dokusuna gönderiyor. Bu nedenle her gün 3 ‘ ü ana öğün olmak üzere günde en az 5-6 kez beslenmeyi alışkanlık haline getirin.

Ekmek yememek: Diyet yapan herkesten "Ekmek yemiyorum ama yine de kilo veremiyorum "şeklinde bir yakınmayı sıkça duyarız . Oysa ekmek vücudun karbonhidrat ihtiyacım karşılayan başlıca besin kaynağıdır . Bu nedenle ekmek tüketimini azaltmak ya da ortadan kaldırmak tatlı tüketim isteğini artırarak kilo verme yerine daha da çok alımına yol açar. Ancak mutlaka tahıl içeriği yüksek kepek,çavdar,yulaf veya tam buğday unundan yapılmış ekmekleri tercih edin.

Az su içmek:Vücudun yüzde 65′ i sudan oluşuyor. Su az tüketildiğinde bedenimizdeki yağ oranı yükseliyor,böbrekler yeterli su alamayınca karaciğerin görevi ağırlaşıyor ve böbreği ikame etmeye çalışıyor . Yağ deposunu enerjiye çevirmesi gereken karaciğer işini aksatıyor ve yağların eritilmesi yavaşlıyor. Bu nedenle günde 2 litre civarında su içmeyi alışkanlık haline getirin.

Asitli içeceklerden vazgeçmemek: Çoğumuz asitli içeceklerden soda ve maden suyunu sindirimi kolaylaştırması açısından tercih ediyoruz . Ancak günlük 1 şişeden fazla tükettiğinizde içeriğinde tuz da bulunduğu için sindirimi kolaylaştırdığı düşünülse bile midenin sindirim işlevini azaltıyor. Bunun sonucunda hazımsızlık oluyor. Aromalı ve asitli içecekleri aşırı şeker ve kafein içerdikleri için tüketmemeye özen gösterin.

Aşırı çay,kahve tüketmek: Çay ve kahvedeki şeker tüketimi de kilo artışına sebep oluyor . Ayrıca kahvenin kremalı ve /veya aromalı çeşitleri de yağ ve şeker içerikleri nedeniyle alınan kalori miktarını 50-500 kadar artırıyor.

Yağları yasaklar listesinde tutmak:Birçoğumuz kilo vermek istediğinde önce yağları yasaklar listesine alıyor. Oysa,yağlar sindirimi en uzun süren besin grubu olduğu için yemeklerle birlikte alınmadıklarında tokluk süresi kısalıyor. Bunun sonucunda da daha kısa sürede acıkıyorsunuz. Ancak yemeklerinizden alacağınız sıvı yağ miktarının günlük 4-5 tatlı kaşığını geçmemesine dikkat edin.

Sofraya geç saatlerde oturmak: Yoğun iş temposu nedeniyle çoğumuz akşam yemeklerini geç saatlerde yemek zorunda kalıyoruz. Ancak kilo vermek için kalorilerin vücudunuzda depolanmasını önlemek amacıyla yatmadan en az 4 saat önce akşam öğününü tamamlayın. Ancak geç kalmışsanız akşam yemeğini kesinlikle etmeyin. Aksi halde vücudunuz uzun süre aç kalacağı için metabolizma hızınız düşebilir ki bu da kilo vermenizi önleyen en önemli faktörlerden biri.

Dyt. G.hülya Günsoy

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share