Kanser Tedavi Sürecinde ve Sonrasında Spor

Tedavi sürecinde ve sonrasında sağlıklı bir vücut için ideal kiloyu korumak çok önemli.

Tedavi sürecinde ve sonrasında sağlıklı bir vücut için ideal kiloyu korumak çok önemli. Hastalar ideal kiloda kalmaları,vücut yapılarını korumaları için kaslarını güçlendirmeleri ve egzersiz sırasında salgılanan mutluluk hormonu serotonin sayesinde kendilerini daha mutlu hissetmeleri için her gün hafif de olsa aktivitelerde bulunmalılar. Yapılan geniş çaplı bir araştırma;tedavi sonrası haftada 3 –4 saat spor yapanların yüzde 92’sinin hayatta iken,spor yapmayanların yüzde 86’sının hayatta kaldığını ortaya koymuş. Dolayısıyla tedavi sürecinde çok mümkün olmasa da,sonrasında tempolu yürüyüş,yüzme veya kas yıkımına uğratmayan egzersizler yapmayı yaşam alışkanlığı haline getirmeli.

Örneğin başarabiliyorlarsa tedavi sürecinde her gün 15 -20 dakika tempolu yürüyebilir,kendilerini iyi hissediyorlarsa bu süreyi 35 –40 dakikaya çıkarabilirler. Biz yürüyüşün yanı sıra özellikle yüzmeyi öneriyoruz. Çünkü yüzme tüm kasları çalıştırıyor ve suyun rahatlatıcı etkisi sayesinde hastaların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlıyor. Özetle,hastaların kendilerini kısıtlamalarına hiç gerek yok. Kasları yıkıma uğratan ağır egzersizler hariç,kanser tanısı öncesinde neler yapıyorlarsa,aynı sporlara devam edebilirler.

Prof. Dr. Özlem Er

Total
0
Shares
Related Posts

Mineraller

Bakır, Çinko, Demir, İyot, Kalsiyum, Krom, Magnezyum, Selenyum, Sodyum ve potasyum

İşitme Kaybı Zamanında Müdahale ile Önlenebiliyor

Acıbadem Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Feyha Kahya Aydoğan, iletişimden sosyal gelişime kadar birçok alanda sorunlara yol açabilen işitme kayıplarının temelinde yatan sorunun erken dönemde tespit edilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Total
0
Share