- Tam olarak karar vermeden diyete başlamayın
Diyette başarılı olmak istiyorsanız,öncelikle beyin olarak buna hazır olmanız gerekir. Eğer buna tam olarak hazır değilseniz diyeti tam olarak uygulayamayacak;kaçamaklar yapacak ve başarısızlığa uğrayacaksınız demektir. Başarısız oldukça da ümitsizliğe düşecek sonuç olarak hem kilo veremeyecek hem de mutsuz olacaksınız.
- Kahvaltıyı atlamak doğru değildir
Sabahları kahvaltıyı atlayınca kalori azaltıldı sanılır fakat tam aksine kahvaltının atlanması gün içerisinde daha büyük öğünler tüketilmesine neden olur.
- Yetersiz ve dengesiz diyetler zararlıdır
Şehir efsanesi haline gelmiş tek bir besine dayalı diyetler,günlük almamız gereken enerjiyi karşılayamadığı için yetersiz,her besin ögesini içermediği için dengesizdir.
- Ara öğün yapmamak doğru değil
Proteinden zengin ara öğünler tokluk hissi vererek kilo kontrolü sağlamamıza yardımcı olur.
- Büyük porsiyonlara dikkat edin
Diyet birkaç hafta sıkı sıkıya uygulandıktan sonra,diyeti yapan kişi porsiyonların miktarını artık bildiğinden emin olarak,buna eskisi kadar özen göstermemeye başlıyor. Tabii bu arada,porsiyon miktarı farkına varılmadan giderek artıyor.
- Fast food kesinlikle tüketmeyin
Hızlı geçen bir günün ardından şiddetle hissedilen açlık ve 1 fiyatına 2 verilen kampanyalı fast foodların büyük boylarına YÖNELMEYİN!
- Light ürünlere yüklenmek
Az yağlı veya light terimleri kalorisiz anlamına gelmez. Bu ifadelerin kullanıldığı ürünleri sınırsız tüketmemeliyiz.
- Aşırı fazla kalori içmek
Birçok içecek kalorisiz değildir. İçecekleri de kalori hesabına katmalıyız. Bir de alkollü içeceklere eğer çok dikkatli kullanmalıyız.
- Çok az su içmek
Diyetlerde en klasik yanlıştır. Günde en az 2 litre su içmelisiniz.
- Süt ürünlerini yetersiz tüketmek
Yarım yağlı süt,yoğurt,peynir,light dondurma kalsiyum içeriği nedeniyle yağ yakımına yardımcıdır.
- Hayalci hedefler kurmayın!
Gerçekçi hedefler,diyette motivasyonu artırır ve başarıya ulaştırır.
- Her gün tartılmayın
Her gün tartılmak motivasyonda düşüklüğe neden olur. Haftada bir tartılırsanız hedefe tam ulaştığınızı görerek motive olursunuz.
- Egzersizden kaçmayın
Ne kadar çok egzersiz yaparsanız sevdiğiniz yiyecekleri o kadar çok yersiniz ve yine de kilo verirsiniz. Egzersizle bolca zaman geçirmenin yolu sevdiğiniz egzersizi bulmaktan geçer.
- Düzensiz uyku
7-8 saatten az veya çok uyku,kilo alımına sebep olabilir. Stres vücutta kortizol salgılanmasına,kortizolde kilo artışına neden olur. Kortizolün özellikle karın bölgesinde yağlanmaya neden olduğu biliniyor. Stressiz bir yaşam elbette zor ama minimuma indirmek elimizdedir.
- Mazeret üretmeyin
"Egzersiz yapmak için hiç zamanım yok. Zaten çok yorgunum. Günümün önemli kısmı mutfakta geçiyor,sürekli yemekle uğraşıyorum. Ben de yiyorum.
Ev işleri zaten yeterince yoruyor. Çamaşır,bulaşık,ütü… Vakit mi kalıyor ki sanki?"GİBİ CÜMLELERİ UNUTUN!
Dyt. Merve Topuzoğlu