Gözünüz Lazer Tedavisi İçin Uygun mu?

Eğer uygun ise refraktif cerrahinin hangi türü sizin göz yapınızda en başarılı sonucu verecek?

İlk muayene gözünüze en uygun,en güvenli tedavi yönteminin planlanması için bir dizi ayrıntılı tetkiki içerir ve en az ameliyatın kendisi kadar önemli bir hazırlık aşamasıdır. İlk muayeneye gelmeden önce yumuşak kontakt lens kullanıyorsanız en az 7 gün;sert veya yarı sert lens kullanıyorsanız en az 14 gün süresince lens kullanımına ara vermiş olmanız gerekmektedir.

İlk Aşamada;

  • Ayrıntılı olarak gözün kornea tabakasının topografik haritası belirlenir.
  • Pakimetre ile kornea kalınlığının ölçümü yapılır: Kornea kalınlığı,uygulanacak cerrahi yöntemin seçilmesinde göz numaranız kadar önemli bir parametredir.
  • Pupillometre ile göz bebeğinin çapı ölçülür: Gözbebeği büyüklüğü her hastada farklıdır ve gözbebeği ışık şiddetine göre büyüyüp küçülebilir. Bu sebeple bu ölçümler oldukça önemlidir. Bu tetkikler sonucu doğru planlanan tedavi sonrasında ışık parlaması,görüntüde dağılma,gece görüş problemleri gibi istenmeyen durumlar azalmaktadır.

Bu tetkiklerden sonra bu veriler eşliğinde ayrıntılı göz muayeneniz yapılır. Görme keskinliğiniz,numaranız ve kontrast testiniz yapılarak ölçümleriniz belirlenir. Biyomikroskobik muayeneniz yapılır,göz tansiyonunuz ölçülür. Yaşınız,mesleğiniz,şeker,guatr,yüksek tansiyon gibi sistemik hastalıklar ayrıntılı olarak sorgulanır. İhtiyaca göre diğer ileri tetkikleri yapılır. Gözbebeklerini genişleten bir damla damlatılıp yaklaşık 30 dakika bekletildikten sonra damlalı olarak göz numaraları tekrar belirlenir ve ayrıntılı olarak göz dibi damar ve sinir tabakası muayenesi yapılır. Retinada incelme,yırtık,delik gibi riskli alanlar varsa bu bölgeler argon lazer yöntemi ile kuvvetlendirilir. Argon lazer uygulaması excimer lazer tedavisinin 3 hafta ertelenmesini gerektirebilir ancak tedaviye engel değildir,daha güvenli bir uygulama sağlar.

Yaklaşık olarak 2,5 – 3 saat kadar süren tüm bu muayene ve analizler sonucu elde edilen veriler doktorunuz tarafından değerlendirilerek size en uygun tedavi yöntemine karar verilir ve ameliyat için randevu verilir.

Tedavi Öncesi
Lazer tedavisi çok kısa süren ve hasta açısından hiç bir zorluğu olmayan bir tedavi yöntemidir. Tedavi günü yemek yemenizin hiçbir sakıncası yoktur. Sizden sadece göz makyajı yapmamanız istenir. Lazer odasına girmeden önce hazırlık olarak sadece gözleriniz damla ile uyuşturulur.

Tedavi Sırasında
Tedavi bittikten sonra,gözleriniz bandajlanmadan lazer odasından çıkacak ve hastaneden çıkmadan önce doktorunuzun son bir kontrol yapması için bekleme salonuna alınacaksınız.

Tedavi Sonrası İlk 24 Saat
Lazer tedaviniz tamamlandıktan sonra yaklaşık 30 dakika süre ile bekletilir ve kontrol muayenesine alınırsınız. Bu kontrolden sonra evinize dönebilirsiniz. İlk 3–4 saat süreyle gözlerde hafif bir ağrı,batma ve sulanma olabilir. Çok nadir olarak ağrı kesiciye ihtiyaç duyulabilir. Lazer sonrası ilk gün araba kullanmamanız,gözlerinizi kaşıyıp,ovuşturmamanız,gözünüze su kaçırmamanız gerekmektedir. Ertesi gün gözlük veya lens olmadan günlük normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Lazer sonrası 1. gün,3. gün,1. ay kontrolleri yapılır. Yaklaşık 3 hafta süre ile çeşitli damlalar kullanılır.

Prof. Dr. Abdullah Özkırış

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share