Serinlemek İçin İçtikleriniz Diş Sağlığınızı Bozabilir mi?

Gaz, asit, şeker, tatlandırıcı, kafein içeren ve enerji verici spor içecekleri aşırı tüketildiğinde birçok sağlık problemine yol açabilirler.

Sıcak yaz günleri tüm yurdumuzda etkili olmaya başladı ve soğuk içeceklerin tüketimi de mevsime bağlı artmaya başladı. Bilinçli bir şekilde tüketilmediği zaman bir çok içeceğin sağlığımıza zarar verebileceği bilimsel ve klinik çalışmalarla ispatlanmıştır.

Diş sağlığımızı etkiliyor

2003 yılında Dünya Sağlık Örgütü bu tür içeceklerin diş erozyonu ve diş çürüğü açısından tehlikeli olduğunu belirtmiştir. Asitli içeceklerin sıklıkla tüketilmesi özellikle çocuklarda ve gençlerde diş minesi erozyonuna sebep olabilmektedir ki bu da dişlerin çürüğe karşı dirençli yüzeyinin azalması demektir. Şekerli içeceklerin sıklıkla tüketilmesi sonucu bakteriler bu şekerleri metabolize edip diş çürüklerine sebep olan organik asitleri üretebilirler. O zaman şekersiz meşrubatları istediğimiz kadar içebilir miyiz? diye sorabilirsiniz. Maalesef içerikleri asidik ise erozyona sebep olduklarından dolayı dikkatli tüketmelisiniz.

Osteoporoza da sebep oluyor

Özellikle asitli ve şekerli içecek tüketiminin artması günlük süt tüketimini azaltmış ve sağlıklı beslenme alışkanlığını bozmuştur. Bu durum kemiklerde kalsiyum eksikliğine yol açmaktadır ve çocuklar için risk oluşturmaktadır. Yapılan çalışmalarda düzenli kafein alındığında idrarla fazla kalsiyum atılımı olduğu belirtilmiş ve osteoporoza sebep olabileceği bildirilmiştir.

Kola böbrek taşı yapabiliyor

Kafein;kahve,çay gibi içeceklerde doğal olarak bulunan ve bazı içeceklerin içerisine katılan az da olsa bağımlılık yaratabilen bir maddedir. Kafein içeren içeceklerin sık ve düzenli kullanımı sadece kemiklerde problem yaratmamaktadır. Mesela ABD’de kolalı içeceklerle böbrek taşı oluşumu arasında bir ilişki olduğu bir kaç çalışmada belirtilmiştir. Özellikle çocuklarda ve gençlerde kafeinin uyku düzensizliğine,uyurken idrar kaçırmaya ve anksiyeteye sebep olduğu bildirilmiştir. Daha da kötüsü kafein eksikliği yaşayanlarda baş ağrısı,dikkatsizlik ve depresif bir ruh hali ortaya çıkabildiği için kafein içeren içeceklerin bağımlılık yaratma ihtimali olmasıdır.

Düzenli tüketim kronik hastalık habercisi

ABD’de yapılan çalışmalarda düzenli bir şekilde günde 350 ml veya fazlası meşrubat tüketen bireylerde obezite,yüksek tansiyon,tip II diyabet gibi sistemik rahatsızlıkların görülme riskinin arttığı bildirilmiştir.

Bu tip içecekleri tüketirken sağlığınızı nasıl koruyabilirsiniz?

  • Az miktarda tüketin ve her gün düzenli bir şekilde içmeyin.
  • Olabildiğince taze sıkılmış meyve sularını ve organik içecekleri tercih edin. Öğün arasında içerseniz ağzınızı suyla çalkalayın.
  • Kamışla için ve ağzınızda olabildiğince kısa süre tutmaya çalışın.
  • Çocuklarınıza gazlı,tatlandırıcılı,kafeinli içecekler sunmak yerine süt,su gibi doğal ve asit oranı az olan içecekler ikram edin.
  • Özellikle asitli içecekler sonrası hemen dişlerinizi fırçalamak yerine asiti nötralize edecek süt,peynir gibi yiyecekler tüketin.

Dt. Ahmet ziya Yazgan

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share