Couvade Sendromu: Erkek kıskançlığı mı yoksa gerçek mi?

Couvade sendromu ilk kez 1965 yılında tanımlanmış olup erkeklerin hamile olan eşleri ile aynı şikayetleri geliştirmesidir.

Kilo artışı,yorgunluk,baş dönmesi,bulantı – kusma,kabızlık,karın ağrısı,bacak krampları,şiddetli açlık hissi,aşerme ve cinsel istek azlığı en sık görülen bulgulardır. En sık rastlananlar kilo alımı,psikolojik bulgular ve karında gerginlik ve gaz şikayetleridir. Eşi ile birlikte doğum ağrısı çeken ve hatta doğum sonu depresyona girenler bile vardır.

Couvade sendromunun nedeni hakkında görüş birliği yoktur. Bunun psikolojik kökenli olduğunu,cinsiyet rollerinin daha esnek olduğu çiftlerde görüldüğü ya da kadının baskın olduğu ilişkilerde görüldüğü yönünde fikirler vardır. Diğer bir görüş ise,bu durumun hormonal olduğunu savunmakta,hamile kadınla birlikte yaşayan erkekte de bazı hormonal değişimler olduğunu bildirmektedir. Bu hormonal değişimler:

– Kadınlık hormonlarında artış,

– Erkeklik hormonlarında göreceli azalma,

– Prolaktin ve kortizon düzeyinde farklılıklardır.

Bu değişimler bilimsel çalışmalarla da desteklenmiştir.

Gebeliğin 3. ayında başlayan belirtiler,4-5-6. aylarda biraz hafifler ya da kaybolur ancak gebeliğin son üç ayında yeniden ortaya çıkar,doğuma doğru giderek şiddetlenir. Bebeğin doğması ile şikayetler tamamen geçer.

İnfertilite tedavisi sonucu gebeliği yakalamış çiftlerin erkeklerinde daha sık görülür. Endüstriyel toplumlarda daha sık görüldüğüne dair bulgular vardır. Avustralya’da 2010 yılında yapılan bir çalışmada erkeklerin %31’inde Couvade sendromu görüldüğü ortaya çıkmıştır;İngiltere’deki çalışmada ise bu oran %25 olarak bulunmuştu.

Tedavi

Hemen hepsi çalışan erkeklerde bu şikayetler iş performansını da etkiler. Bu nedenle erken harekete geçmek gerekir. Psikolojik destek ve gerekli hallerde ilaç tedavisi verilebilir.

Prof. Dr. Tansu Küçük

Total
0
Shares
Related Posts

Gebelikte Uçak Yolculuğu

Pek çok hamile için, hamileliğin 36. haftasına kadar uçak yolculuğu güvenlidir. Hamilelik ile ilgili rahatsızlığı olmayan bayanlar, uçak yolculuğunun temel kurallarına uymaları kaydıyla rahatlıkla uçakla yolculuk yapabilirler.

Erken Doğum (Prematürite) Nedir?

Anne adayının son adet tarihinin ilk gününden itibaren başlatılmak kaydıyla 40 hafta süren gebelik sürecinde,doğum eyleminin 37. gebelik haftasından önce olması durumuna preterm doğum diyoruz.
Read More

Fetal Ultrason

Fetal ultrason veya sonogram, rahimdeki bebeğin görüntülerini elde etmek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanan bir tarama tekniğidir.
Total
0
Share