Her gün çeşitli yayın organlarında beslenme konusunda birtakım haberlerle karşılaşmaktayız. Bunların bir kısmı tamamen bilimsel olmasına rağmen,bazıları ise doğruluktan tamamen uzaktır. Ancak maalesef asılsız haberlerin daha çok prim yapması doğru bilinen birtakım yanlışların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Sağlıklı bir hayat için doğru beslenme oldukça önemli,ancak,birlikte tüketilen yiyecek ve içeceklerin seçiminde doğru sanılanarak yapılan yanlışlar,besin değerini yok etmektedir.
Aç Kalmak Zayıflatır
Zayıflamak uğruna aç kalmak,öğün atlamak sanılanın aksine genelde kilo alımı ile sonuçlanıyor. Çünkü yeterince beslenemeyen metabolizma,bu durumu yetersiz olarak algılamakta ve tüketilen her besini savunma mekanizması olarak vücutta yağ şekline depo ediyor. Önerilen;dengeli bir beslenme programına eşlik edecek egzersiz ile fazla kilolardan kurtulmaya çalışmaktır.
Ekmeği Kesmek Zayıflatır
Diyet yaparken veya sağlıklı bir beslenme düzeninde hiç ekmek yememek doğru bir beslenme alışkanlığı değildir. Diyet yaparak kilo vermeyi hedefleyen kişi sağlıklı,dengeli ve düzenli bir beslenme planı uygulamalıdır. Sağlıklı ve düzenli beslenmenin en önemli kurallarından biri de her besin grubundan belirli miktarlarda tüketimin sağlanmasıdır. Ekmeğin cinsi ve miktarını belirlemek ekmeği kesmekten çok daha sağlıklı ve yararlıdır. İşte bu yüzden ekmeğin tam buğday unuyla yapılmış olmasına dikkat edilmelidir.
Yemekten Sonra Çay İçilir
Çay kültürü ülkemizde çok yaygındır. Siyah çay yemek esnasında ve yemekten hemen sonra tüketilmesi yanlıştır. İçilmesi durumunda vücuda alınacak önemli elementler ve metaller engellenmiş olur. Mesela Demir metali engellenir ve bazı hastalıkların ortaya çıkması görülebilir. Çayın ara öğünlerde ya da yemekten 1,5–2 saat sonra içilmesi gerekir. Aynı şey,meyve ve tatlılar içinde geçerlidir.
Bol Bol Soda İçmek Zayıflatır
Soda,sindirimi bir miktar kolaylaştırdığı için özellikle yemeklerden sonra tercih edilen bir içecektir. Hazmı kolaylaştıran bu içeceğin yağ yakıcı bir özelliği bulunmamaktadır. Zayıflatıcı etkisi bulunmayan soda,aşırı miktarlarda içildiği taktirde iştah açıcı bir etki göstermektedir.
Aç Karınla Limon veya Greyfurt Suyu,Sirkeli Su İçmek Yağları Eritir
Sabah aç karınla limonlu ılık su,greyfurt suyu veya sirkeli su içmenin zayıflatacağı düşünülür. Sabah kalkar kalkmaz C vitamini güne iyi başlamanızı sağlayabilir fakat zayıflatıcı bir etkisi yoktur.
Yumurta Kolesterol açısından zararlıdır
Yumurtanın kolesterol içeriğinin fazlalığı,içerisindeki doymuş yağ sebebiyle alınmaması gerektiği söylenir. Yumurtanın Kolesterol içeriği de biraz yüksekolmasına karşılık içerdiği elzem / esansiyel (yani vücuda dışarıdan alınması gereken) yağ asitleri açısından oldukça dengeli bir içeriğe sahip olan yumurtanın protein içeriği de anne sütündeki proteine eşdeğerdir.
Light Ürünlerin Enerjisi Daha Düşüktür
Hemen hemen hiçbir light ürünün alternatifi,normal çeşidinden daha düşük enerji içermemektedir. Hatta bazı light ürünlerin enerjisi normallerine göre daha fazla olabilmektedir. Bu ürünler şeker,kolesterol ve tansiyon seviyelerini dengelediği,doygunluk ve tokluk hissi verdiği için daha sağlıklıdır. Ama kesinlikle daha düşük enerjili değillerdir.
Haşlanmış Patates Kilo Aldırmaz
Türk halkının yüksek oranda tükettiği patates vücut için gerekli olan karbonhidratın bitkilerde depolanmış hali olan nişastayı yüksek oranda içeren bir bitkidir. Patates içindeki yüksek nişasta oranı ile kilo alımını tetikleyebilir. Patatesin kilo aldırmasında tek etken miktarı değildir elbette. Patatesin ne şekilde tüketildiği de oldukça önemlidir. Örneğin patatesi kızartma yaparak tüketiyorsanızalacağınız kalori daha da artacaktır.
Dyt. Yunus emre Bakırhan