Gebeliğin her dönemine özgü şikâyetler vardır. Bunlar her ne kadar gebeleri rahatsız etse de çoğu herhangi bir anormal bir duruma işaret etmeksizin sadece gebelikte görülen fizyolojik değişimlerin sonucudur.
Ancak,yine de zaman zaman bu tür yakınmaları gidermek veya daha ciddi problemleri ekarte etmek için müdahale etmek gerekebilir. Gebeliğin erken dönemlerinde ve ilk 3 ayda anne adayının vücudunda birtakım değişiklikler olmaya ve gebeliğe ait ilk yakınmalar ortaya çıkmaya başlar.
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özlem Özgür Gürsoy. hamilelikte sık rastlanan şikâyetler hakkında bilgi verdi.
Bulantı – Kusma
Gebeliğin ilk 3 ayında hormonların etkisiyle özellikle sabahları ortaya çıkar. Genellikle 3. aydan sonra şikâyetler azalır,zamanla kaybolur. Yataktan kalkmadan bisküvi,kızarmış ekmek gibi kuru şeyler yenmeli,az ve sık yemek yemeli, haşlama patates,ekmek,yumurta,peynir,yoğurt,pirinç pilavı,makarna,dondurma yenebilir,tuzlu leblebi,tuzlu içecekler yararlıdır.
Sık İdrar Yapma
Gebeliğin ilk yarısında artan böbrek kan dolaşımı ve hormonların etkisiyle,son yarısında ise bebeğin önde gelen kısmının mesaneye yaptığı bası sonucunda sık idrar yapma isteği ortaya çıkabilir.idrar yaparken yanma ve idrar renginde değişiklik olması enfeksiyon belirtileridir. Hekime başvurulmalıdır.
Vajinal Akıntı
Normalde gebelerde,artan östrojen miktarına bağlı olarak,kokusuz,kaşıntı yapmayan,yumurta akı kıvamında vajinal akıntı görülür. Kokulu akıntı,vajende yanma,sarı- yeşil renkli akıntı,kaşıntı,kesilmiş süt kıvamında beyaz renkli akıntı enfeksiyon belirtilendir.
Varis Oluşumu
Gebelikte büyüyen rahimin yaptığı basıya bağlı olarak,bacaklarda,dış genital organlarda varis meydana gelebilir. Uzun süre ayakta durulmamalıdır. Önceden varis varsa veya yeni ortaya çıkmışsa gebeliğin erken dönemlerinden itibaren elastik varis çorabı giyilmelidir. Bacaklar yükseğe kaldırılarak dinlendirilmelidir. Oturarak çalışılıyorsa ayaklara düzenli küçük egzersizler yaptırılmalıdır.
Ödem Oluşumu
Hormonların etkisiyle vücutta su tutulması,gebelikte görülen ödemin nedenidir. Gebeliğin geç döneminde sadece bacaklarda ortaya çıkan ödem tedavi gerektirmez. Ödem sabahları,el,yüz ve bacaklarda meydana geliyorsa;gebelik zehirlenmesinin belirtisi olabilir. Tedavi gereklidir. Uzun süre ayakta kalınmamalıdır. Sıkı lastikli çorap giyilmemelidir. Bacaklar yükseğe kaldırılarak dinlenilmelidir.
Bacak Krampları
Kaslarda ani kasılmalara kramp denir. Kalsiyum ve magnezyum eksikliğinde sık görülür.
Bacaklara masaj yapılmalıdır. Kramp giren yere sıcak uygulanır. Uyanırken bacaklar aniden gerilmemelidir.Yürürken önce topukla yere basılmasına dikkat edilmelidir.
Memelerde Hassasiyet
Erken ve geç gebelik döneminde rahatsızlığa neden olabilir. 24 saat süreyle uygun sütyen kullanılmalıdır.
Kabızlık ve Hemoroid Oluşumu
Hormonal etki ile mide-barsak hareketlerinin gebelikte yavaşlaması ve büyüyen rahimin makat üzerine yaptığı bası sonucu kabızlık ve hemoroid gelişebilir. Bol çiğ sebze ve meyve yenmelidir. Her gerektiğinde beklemeden tuvalete gidilmelidir. Sabah aç karnına bir su bardağı ılık şekerli su içilmesi yarar sağlar. Bol sıvı gıda alınmalıdır. Düzenli egzersiz veya haftada 3 gün yarım saat yürüyüş yapılmalıdır. Verilen demir ilaçları,tok karnına bol sıvı ile alınabilir.
Sağlık Editörü