Vitamin açısından zengin bu tropikal meyvelerin sağlığınıza olan yararlarını keşfetme zamanı! Bir kaçı daha önce denediğiniz diğer çoğunluğu ise muhtemelen daha önce denemediğiniz bu sağlıklı meyvelerin faydaları saymakla bitmez.
Yıldız Meyvesi (Carambola)
Bal mumunu andıran yıldız şeklinde ve altın sarısı görünüme sahip Carambola,tat olarak erik ve elmanın karışımı denilebilir. Güneydoğu Asya’ya özgü bir tropikal meyvedir. Tatlı ve ekşi olarak değişkenlik gösterebilir. 40 kalori ve tam bir C vitamini deposudur. Yıkadıktan sonra normal veya dilimlenerek yenilebilir,soymaya veya tohumunu çıkartmaya gerek yoktur. Salatalarda,lezzetli yemeklerde ve garnitür olarak kullanabilirsiniz. Böbrek taşı oluşumunda etkili oksalik asit içerdiğinden böbrek sorunları yaşayan kişilerin bu meyveden uzak durması gerekir.
Çarkıfelek Meyvesi
Çok güzel kokulu,yumurta şeklinde mor veya kırmızı renkli,olgunlaştığında ise sarı renkli olan lezzetli,A ve C vitaminleri,potasyum ve lif bakımından zengin bir tropikal meyvedir. 16 kalori içerir. Guava’ya benzer bir tadı vardır. Dilimledikten sonra tohumunun çıkartılmasının ardından meyve salatalarında,tavuk,et veya balıkla birlikte servis edilebilir. Süzdükten sonra meyve suyu,kokteyl içeceği,tatlı yapımında ve soslarda kullanabilirsiniz.
Acai Üzümü
Acai üzümü Brezilya yağmur ormanlarında yetişen bir palmiye ağacının kökünden elde edilir. Bu küçük karanlık meyve yuvarlak ve kalındır. Tadı yabani meyveler ve çikolata gibidir. Acai suyu sağlıklı bir içecek olarak tatlılarla veya tahıl gevreği ve kuru meyveler ile yapılan bir kahvaltı türü“granola”ile karıştırılır. “Mükemmel Yiyecek”olarak tabir edilen acai’nin inanılan birçok sağlığa yararı vardır ayrıca bu tropikal meyveantosiyaninler ve esansiyel yağ asitleri açısından zengindir.
Mango
Ana vatanı Güneydoğu Asya’dır. Sarı-kırmızı ve yeşil renk aralığında,yumurtaya benzer bir şekli vardır. Antioksidanlar,A ve C vitaminleri,potasyum ve lif bakımından zengin bu tropikal meyve gayet lezzetlidir. Tek yapmanız gereken kabuğunu soymak ve sonrasında bu müthiş tropikal lezzetlin keyfini çıkarmak. Taze,dondurulmuş veya kurutulmuş olarak veya egzotik tatlı yemekleri için de kullanılabilir.
Papaya
Armut şeklinde,yumuşak ve yenilebilen tohumları olan Papaya’nın ana vatanı Orta Amerika’dır. Bu tatlı meyvenin 20 inç civarında büyük olanları da vardır ama genellikle 7 santim uzunluğundadır. 118 kalori ve çokça C vitamini içeren bu tropikal meyve folik asit ve potasyum bakımından da oldukça zengindir. Papaya sindirimde faydalı papaya enzimi içerir. Papaya et yumuşatmak için de kullanılır. Papaya’nızı taze,pişmiş olarak yada üzerine limon sıkarak afiyetle yiyebilirsiniz.
Nar
İçerdiği antioksidanlar ve lifler ile şifa kaynağı nar müthiş bir tropikal lezzettir. Bir elma büyüklüğünde koyu kırmızı bir meyve olan nar içerisinde süngerimsi bir katman ile düzenlenmiş mücevher tonlu parlak tohumları ile doludur. Sadece tohumları tatlı ve yenilebilecek cinstendir. Nar suyu sıkılarak,tohumları yenilerek,meyve,salata,tatlılarda ve az yağlı yoğurtlara katılan bir aroma olarak tercih edilebilir. Yarım fincan narda 80 kalori bulunmaktadır. Nar ülkemizde de bulunan ve çok tüketilen bir meyvedir.
Guava
Sulu,tatlı ve asidik bir tropikal meyve olan Guava’nın armut ve çileği anımsatan bir tadı vardır. Yenilebilir kabuğu beyaz,sarı,pembe veya kırmızı renklerde olabilir. İçerisi yenilebilen tohumları ile doludur. Yuvarlak,oval veya armut biçimli olan Guava’lar ortalama 2-4 inç uzunluğundadır ve mükemmel bir C vitamini deposudur. Ayrıca A vitamini,lif,potasyum ve fosfor içeren Guava,tropikal meyve suları,reçel yapımı ve tatlılarda da kullanılabilir.
Kivi
Bir asma üzerinde yetiştirilen,yumurta şeklinde olan kivi genellikle kahverengi derisi ve yeşil iç kısmı ile tanınan bir tropikal meyvedir. Sadece 70 kalori olan bu tropikal meyve içerdiği C vitamini,potasyum ve lif ile sağlık değerleri olarak portakala çok yakındır. Her ne kadar derisi yenilebilir olsa da genellikle dış kabuğu soyulur ve ardından iç kısmı afiyetle yenir. Kivi salatalar,tatlılar,meyve suları ve düşük yağlı yoğurtlarda sağlıklı bir besin olarak tercih edilebilir.
Tropikal meyvelerin çoğu C vitamini kaynağıdır. Mükemmel lezzetlerine karşın şeker oranları düşük seviyede olduğu için kalorileri de düşüktür.
Tropik meyvelerin birçok faydası da vardır. Kemik gelişimi,kabızlık,cilt yenilenmesi,barsak ve böbrek hastalıkları gibi birçok sıkıntıya iyi geldiği de bilinmektedir.
Sağlık Editörü