Başarının Tek Göstergesi Karne Değil

Acıbadem Adana Hastanesi Aile Terapisti Dr. Obengül Ejder, karne alacak çocukların ailelerine bazı tavsiyelerde bulundu.

Verilen bu karnenin sadece çocukların başarısını göstermediğine dikkat çeken Dr. Obengül Ejder,karnenin çocuğun performansı kadar anne ve babanın,hatta çocuğun okul ve öğretmenleri arasındaki ilişkilerinin de başarısının bir yansıması olduğuna dikkat çekti. “Tatilde çocuğunuzun dinlenmesine izin verin“diyen Dr. Ejder,”Hayatta başarısını gösterebileceği,başka alanlar da olduğunu fark etmesine olanak tanıyın,başka yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olun”uyarısında bulundu.

Tüm Türkiye karne heyecanı yaşıyor… Büyük bir eğitim maratonu yarın sona erecek ve bütün bir yıl boyunca büyük emekler sarfederek ders çalışan öğrenciler karne alacak.

Aileleri de etkisi altına alan karne heyecanıyla ilgili açıklama yapan Acıbadem Adana Hastanesi Aile Terapisti Dr. Obengül Ejder ailelere bazı tavsiyelerde bulundu. Çocuğun performansı kadar,anne ve baba arasındaki ilişkinin de karne notlarına etkisinin büyük olduğuna dikkat çeken Dr. Ejder şöyle konuşu;

Veliler başarısız bir karne ile karşılaştıklarında kendilerine şu soruları sormaları lazım:

  • Çocuğumuza yıl boyunca sağlıklı bir aile ortamı sunabildik mi? Birbirimizi iyi dinleyip saygı gösterebildik mi? Yoksa problemlerimizi sürekli tartışma ve kavgalarla kısır döngüye sokarak,sağlıklı iletişimin olmadığı bir aile ortamı mı yarattık?
  • Çocuğumuzun dersleriyle yeterince ilgilendik mi? Ona ders çalışma alışkanlığı kazandırdık mı? Yoksa bir an önce dersleri bitsin diye ödevlerini biz mi yaptık?
  • Çocuğumuzun en iyi öğrenme yolunun model alma olduğunu bildiğimiz halde arzu ettiğimiz davranışlarda ona model olabildik mi? Yoksa sürekli nasihatlerde mi bulunduk?
  • Çocuğumuzun özgüvenini kazanması için ona yardımcı olduk mu? Başka alanlarda da kendini tanıyıp sınamasına yeterince olanak sağladık mı? Yoksa sürekli başarısızlıklarını ön plana çıkarıp,onu etiketleyip,eleştirip,azarladık mı?
  • Sınavlardan düşük not aldığında oturup sorunu birlikte çözmeye çalıştık mı? Sorunun okul ve öğretmenlerin bilgi ve tutumlarından ya da okuldaki uyum güçlüğünden olabileceğini hiç düşündük mü? Yoksa sorunun kaynağını yeterince araştırmadan sadece çocuğumuzu suçlayıp,yargıladık mı?
  • Her çocuğun gelişim dönemi ve yeteneğine göre başarısının değişebileceğini bildiğimiz halde,çocuğumuzun bireysel kapasitesine göre onun başarısını bir adım öne taşıması ile mi ilgilendik? Yoksa başkaları ile kıyaslayıp,onu bitmek bilmeyen yarışların içine bir oyuncu gibi mi soktuk?

Anne Babalara Öneriler

Acıbadem Adana Hastanesi Aile Terapisti Dr. Obengül Ejder,ailelere bazı tavsiyelerde de bulundu.

  • Başarının tek göstergesi karne değildir. Karne notları iyi de olsa,kötü de olsa sevginizin karneye bağlı olmadığını,sonucu ne olursa olsun onu seveceğinizi vurgulayın.
  • Karne notları düşükse başarısızlığının nedenlerini araştırın,mutlaka çözüm yolları üretin. Yıl içindeki ders eksiklerini tamamlaması için ona yardım edin.
  • Okul hayatının başlangıcından itibaren ders başarısızlığı var ise çocuğunuzun öğrenmesini etkileyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ya da özel öğrenme güçlüğü olup olmadığının belirlenmesi için mutlaka bir uzmana başvurun
  • Karne notları iyi ise bunu görmemezlikten gelmeyin “zaten benim çocuğuma bu yakışırdı,bu senin görevin tabi ki iyi notların olacak “ya da “sana o kadar imkan sunduk bir de zayıf mı alacaktın,tabi ki karnen iyi olacaktı “gibi cümleler kullanmayın.
  • Onun başarısını takdir edin,küçük ödüller ile motivasyonunu arttırın. Ancak fazla abartmayın,çocuğunuzda endişe ve korku yaratacak,yüksek beklentilerinizden bahsetmeyin,
  • Çocuğunuzu kendinizle,başka çocuklarla ya da kardeşleri arasında kıyaslamayın.
  • Kendi hayatınızda gerçekleştiremediğiniz ideallerinizi çocuğunuzun gerçekleştirmesi için beklenti içine girmeyin,ideallerinizin ve hırslarınızın kurbanı etmeyin.
  • Düşük karne notu yada sınav puanı alan çocuğunuzda,sık sık ağlama,olağan aktivitelerden zevk almama,sosyal soyutlanma,suçluluk duygusu,yeme veya uyku düzeninde bozulma,öfke patlamaları,baş ağrısı,karın ağrısı gibi fiziksel belirtiler yada evden kaçma,intihar gibi düşünceler fark ederseniz;bunlar depresyon belirtisidir,mutlaka profesyonel yardım almanız gerekir.
  • Tatilde çocuğunuzun dinlenmesine izin verin. Hayatta başarısını gösterebileceği,başka alanlar da olduğunu fark etmesine olanak tanıyın,başka yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olun.
  • Tatilde çocuğunuz ile iletişiminizi arttıracağınız alanlar yaratın,ona zaman ayırın,fiziksel ve ruhsal gelişimini takip ettiğinizi,ona değer verdiğinizi hissettirin.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share