14 İlaçsız Migren Tedavisi

Migreniniz tuttuğunda çözüm olarak sadece ağrı kesiciler ve migren ilaçları olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Migren ağrılarınızı dindirmeye yardımcı olabilecek bu 14 tedavi yöntemine göz atmanızda fayda var.

1. Akupunktur

Migreniniz varsa rahatlamak için muhtemelen her şeyi yaparsınız. Makalede yer verilen çareler geleneklerin dışında kalmaktadır, fakat doktorunuzla bu çareler hakkında görüşmenize değebilir. Akupunkturda vücudun belirli noktalarına küçük iğneler batırılır. Basit araştırmalara göre akupunktur, migren ağrısını hafifletebilmektedir ve baş ağrılarının sayısını da düşürebilmektedir. Bunun gibi komplementer terapiler genellikle geleneksel tedavilerle birlikte uygulandığında en iyi sonucu vermektedir.

2. Biyo-geribildirim

Vücudumuz ağrıya, hızlı kalp atışı, gergin kaslar veya soğuk eller gibi fiziksel değişikliklerle cevap verir. Biyo-geribildirimde sensörler bu değişimleri ölçer ve daha sonra bilgiyi size yanıp sönen ışık ya da ses tonu şeklinde iletir. Bu terapi türü sayesinde fiziksel halinizi kontrol altına almak için rahatlama teknikleri öğrenirsiniz. Biyo-geribildirim sıklıkla ‘’migreni yen’’ şeklinde anılır ve çalışmalar migren ağrısı ve sıklığını azaltabileceğini ortaya koymuştur.

3. Masaj

Migren tedavisi olarak masaj terapisi henüz kapsamlı bir şekilde araştırılmamıştır fakat ilk çalışmalar umut vericidir. 2006 yılında yapılan bir araştırmaya göre masaj terapisi, migreni başlayan insanların ağrısına yardımcı olmamakla beraber baş ağrısı sayısını azaltmıştır. Masaj, aynı zamanda migreni tetikleyen ve yaygın bir faktör olan stresi de azaltabilmektedir.

4. Takviyeler

Araştırmaya göre, bir baş ağrısı sırasında ağrıya yardımcı olmasa da riboflavin (B2 vitamini) migrenin sıklığını azaltabilir. Fayda sağlanması için genellikle birkaç ay geçmesi gerekse de Q-10 koenzimi de çocuk ve yetişkinlerde daha az sayıda migrene neden olabilir. Takviye kullanmadan önce diğer ilaçlarla reaksiyona girmeyeceğinden emin olmak için doktorunuzla konuşun.

5. Rahatlama Teknikleri

Stres sıklıkla migreni tetiklediği için rahatlama teknikleri bu konuda yardımcı olabilir. İyi sonuç veren bazı teknikler, derin nefes alma ve vücudun farklı bölgelerindeki kasların gerilip gevşetildiği progresif kas gevşetmesidir. Egzersiz ile rahatlama antrenmanı, vücudun strese verdiği cevabı yok edebilir ve migreni başlamadan önce bitirebilir.

6. Egzersiz

Düzenli kardiyo egzersizleri migreni daha hafif ve seyrek hale getirebilir. 2011 yılında İsveç’te yapılan bir araştırma, rahatlatma tekniği veya önleyici bir migren ilacına karşı egzersizi test etmiştir. Sonuç olarak haftada 3 gün, 40 dakika yapılan kardiyo programı, migrenin şiddetini ve sıklığını azaltma konusunda rahatlatma tekniği veya ilaçla aynı seviyede işe yaramıştır. Çok fazla yorucu olmayan bir antrenman için eliptik ya da sabit bisikleti düşünebilirsiniz. Tedaviyi değiştirmeden önce doktorunuzla görüşünüz.

7. Spinal Manipülasyon

Spinal manipülasyonun mu yoksa kiropraktör uygulamasının mı migrene iyi geldiği üzerine anlaşmazlıklar mevcuttur. Fakat bir araştırma spinal manipülasyonu sağlam bir tedavi ile kıyaslamış ve migreni önleme konusunda en az tedavi kadar iyi olduğunu ortaya koymuştur. Spinal manipülasyon ile özdeşleştirilmiş bazı riskler mevcuttur; bu nedenle denemeden önce doktorunuzla görüşünüz.

8. Konuşma Terapisi

Migren için danışmanlık hizmeti almak mı? Kulağa şaşırtıcı gelebilir fakat düşünce ve eylem düzenlerini değiştirmeye odaklanan ve bir çeşit konuşma terapisi olan bilişsel-davranışsal terapi daha az sıklıkla migreninizin tutmasını sağlayabilir. Bu, duygusal sorunlarınızın olduğu veya migreninizin hayali olduğu anlamına gelmez. Bu sayede insanlar, nihayetinde baş ağrısına yol açan durumlara karşı yeni bir bakış açısı geliştirebilir. Terapi özellikle ilaç tedavisiyle birleştirildiğinde en iyi sonuçları vermektedir.

9. Transkraniyal Manyetik Stimülasyon

Transkraniyal manyetik stimülasyonda (TMS) beyne ağrısız manyetik titreşimler gönderen ve kafatasına doğru tutulan manyetik bir alet kullanılır. TMS günümüzde çok yaygın olmasa da yapılan ilk araştırmalar umut vericidir. Auralı veya görme bozukluklarıyla birlikte meydana gelen migrenli kişilerin aura safhasında TMS uygulandığında migrenin süresini kısaltabilir ve yoğunluğunu azaltabilir.

10. Diyet Değişiklikleri

Bazı insanlar belirli yiyeceklerin migreni tetiklediğini keşfeder. Başlıca tetikleyici gıdalar arasında alkol, kafein, çikolata, konserve ürünler, tütsülenmiş veya işlenmiş etler, yıllanmış peynirler, kültüre edilmiş mandıra ürünleri, monosodyum glutamat ve aspartam bulunmaktadır. Yiyecek günlüğü yoluyla yediklerinizin kaydını tutmak migreniniz başlamadan önce ne yediğinizi belirlemeye yardımcı olabilir. Migreninizin iyileşip iyileşmediğini görmek için her seferinde bu yiyeceklerden sadece bir tanesini listenizden çıkarın.

11. Bitkisel İlaçlar

İnsanoğlu baş ağrısını tedavi etmek için asırlardır bitkileri kullanmaktadır ve bazı insanlar bunları oldukça faydalı bulmaktadır. Krizantem bitkisi migren boyunca ağrı, mide bulantısı ve ışığa karşı hassasiyeti azaltabilir ve daha az sayıda baş ağrısı çekmenizi sağlayabilir. Bazı araştırmalar öksürük otunun migreni önlemekte etkili olduğunu ortaya koymuştur. Sizin için güvenli olduğundan emin olmak için kullanmayı düşündüğünüz bitki hakkında doktorunuzla görüşün.

12. Baskı Yapmak

Birçok insan migren ağrısı sırasında baş, yüz ve boyun bölgelerine hafif baskı yaparak ağrının azalmasını sağlar. Denenebilecek teknikler:

  • Kaş çizgisine ve gözaltlarına baskı uygulayın.
  • Şakak ve çene bölgesini dairesel hareketlerle ovun.
  • Kafatası tabanına bir tenis topuyla masaj yapın.

Çeşitli bandana ve bantların migren ağrısını hafiflettiği iddia edilmektedir. Bu ürünler ucuz ve noninvaziv olduğu için denemekte fayda vardır.

13. Uyku

Araştırmalara göre yetersiz uyku ve migren birbiriyle yakından alakalıdır. Bu nedenle uyku alışkanlıklarınızın bazılarını değiştirmek faydalı olabilir. Örneğin şunları deneyebilirsiniz:

  • Yatakta kitap okumayın, televizyon izlemeyin veya müzik dinlemeyin.
  • Kısa süreliğine kestirmeyin.
  • Yatmadan önceki 4 saatlik süre içinde herhangi bir yemeyin veya 2 saat içinde herhangi bir şey içmeyin.
  • 8 saat uyumak kaydıyla her gün aynı saatte yatın.

İyi Alışkanlıklar Migrenle Mücadele Eder

Yaşam tarzınızın migreninizin sıklığı üzerinde büyük bir etkisi olabilir. Aşağıdaki tavsiyeler bu konuda yardımcı olacaktır:

  • Krizlerinizi takip etmek için migren günlüğü tutun.
  • Öğünleri atlamayın.
  • Bol bol su için.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Sağlıklı bir kiloda kalın.

Neden Tamamlayıcı Bir Tedavi Denemeliyim?

Şu durumlarda tamamlayıcı tedaviler iyi bir seçenek olabilir:

  • Reçeteli tedaviler yardımcı olmuyorsa,
  • Yan etkilerle sorununuz varsa,
  • Migren ilaçlarını kullanmanızı engelleyen bir durumunuz varsa,
  • İlaç kullanmak istemiyorsanız.

Çoğunlukla, tamamlayıcı terapiler geleneksel migren tedavileriyle birlikte uygulandığında en etkili sonuçları verir. Denediğiniz tüm tedavi çeşitleri hakkında doktorunuzla görüştüğünüzden emin olunuz.

14. Ödevinizi Yapın

Migreniniz için tamamlayıcı bir terapi denemek mi istiyorsunuz? Doktorunuz hangisinin güvenli ve hangisinin işe yaradığını size açıklayabilir ve size deneyimli bir pratisyenin ismini verebilir. Aynı zamanda doktorunuz hangi takviyelerin güvenli olup, kullandığınız diğer ilaçlarla etkileşime girmeyeceğinden emin olmanızı sağlayabilir. Kanıtlanmamış tamamlayıcı tedavileri geleneksel tedavilere tercih etmemek önemlidir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Migren Tanısı Nasıl Konur?

Migren, genellikle farkedilebilir bir düzende seyreden net semptomları ile teşhis edilebilir. Migren şüphesi bulunan hastaya başağrılarının sıklığı, konumu…

Migren için Risk Faktörleri Nelerdir?

Migrene eğilim genetik olabilir. Ailesel görülen migren başağrısı ile ilişkili olan genlerin tanımlanması için araştırmalar devam etmektedir. Temel…
Total
0
Share