Daha yaygın olarak, glukoz tolerans testinin değiştirilmiş bir türü, sadece hamilelik sırasında görülen gestasyonel diyabeti teşhis etmek için kullanılır.
Glukoz Tolerans Testi Neden Yapılır?
Glukoz tolerans testi -çoğunlukla aç karnına kan glukoz seviyesi anormal olduğunda- vücudun yemek sonrası glukozu kullanma şeklindeki anormallikleri tespit eder.
Glukoz Tolerans Testine Nasıl Hazırlanılır?
Glukoz tolerans testi öncesindeki günlerde normal bir şekilde yiyip içmeniz önem taşır. Test sonuçlarını etkileyebileceği için kullandığınız ilaçları veya hasta olma durumunuzu doktorunuza bildirin. Buna karşın, testten önce yaklaşık 8 saat süreyle herhangi bir şey yiyip içmemeniz gerekir. Gece perhiz yaparak teste sabah saatlerinde girmek isteyebilirsiniz.
Karşılaşabileceğiniz Durumlar
Glukoz tolerans testi birkaç adımda gerçekleştirilir. Doktorun ofisi veya laboratuvara vardığınızda bir sağlık görevlisi kolunuzdan veya parmağınızdan kan örneği alır. Bu örnek aç karnına kan glukoz seviyesinin ölçülmesi için kullanılır.
Tip 2 diyabet
Tip 2 diyabet için test ediliyorsanız:
- 2.6 ons (75 gram) şeker içeren yaklaşık 8 onsluk (237 mililitre) glukoz solüsyon şurubu içmeniz gerekir.
- 2 saat sonra kan glukoz seviyesi tekrar ölçülür.
Gestasyonel diyabet
Amerikan Obstetrisyen ve Jinekolojistler Kongresi, düşük riskli hastalarda gestasyonel diyabet taraması için ilk önce 1 saatlik kan glukoz testinin yapılmasını önerir. Doktorunuz risk taşıdığınızı veya 1 saatlik testte şüpheli bir değere sahip olduğunuzu tespit ederse daha uzun kan glukoz testine girebilirsiniz. Bu test için:
- Teste önceki 8 saat boyunca hiçbir şey yememiş olarak gelmeniz gerekir. Aç karnına kan şekeri alınır.
- 3.5 ons (100 gram) şeker içeren yaklaşık 8 onsluk (237 mililitre) glukoz solüsyonu içmeniz gerekir.
- Solüsyonu içtikten 1, 2 ve 3 saat sonra kan glukoz seviyesi tekrar test edilir.
Solüsyonu içtikten sonra kan glukoz seviyesinin test edilmesi için doktorun ofisi veya laboratuvarda beklemeniz gerekir. Glukoz tolerans testinden sonra derhal günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz.
Sonuçlar
Glukoz tolerans testinin sonuçları desilitre başına miligram (mg/dL) veya litre başına milimol (mmol/L) olarak verilir.
Tip 2 diyabet
Tip 2 diyabet için test ediliyorsanız solüsyonu içtikten 2 saat sonra:
- Normal kan glukoz seviyesi 140 mg/dL (7.8 mmol/L) altındadır.
- 140 mg/dL ve 199 mg/dL (7.8 ve 11 mmol/L) arasındaki değerler bozulmuş glukoz toleransı veya prediyabet olarak değerlendirilir. Prediyabetiniz varsa zamanla tip 2 diyabete dönüşebilir. Diyabet meydana gelmese dahi kalp hastalığına yakalanma riski taşıdığınız anlamına gelir.
- 200 mg/dL (11.1 mmol/L) veya daha üzeri seviyeler diyabete işaret edebilir.
Glukoz tolerans testinin sonuçları tip 2 diyabeti gösteriyorsa doktorunuz teşhisi onaylamak için farklı bir günde testi tekrarlayabilir veya başka bir kan testi uygulayabilir. Hastalık, aktivite seviyesi ve belirli ilaçlar gibi faktörler glukoz tolerans testinin kesinliğini etkileyebilir.
Gestasyonel diyabet
Gestasyonel diyabet için test ediliyorsanız doktorunuz her kan glukoz testinin sonuçlarını dikkate alacaktır. 2 veya daha fazla test normalin üstünde değerleri gösteriyorsa gestasyonel diyabet teşhisi konulur.
- Normal bir aç karnına kan glukoz seviyesi 95 mg/dL (5.3 mmol/L) altındadır.
- Solüsyonu içtikten 1 saat sonra normal kan glukoz seviyesi 180 mg/dL (10 mmol/L) altındadır.
- Solüsyonu içtikten 2 saat sonra normal kan glukoz seviyesi 155 mg/dL (8.6 mmol/L) altındadır.
- Solüsyonu içtikten 3 saat sonra normal kan glukoz seviyesi 140 mg/dL (7.8 mmol/L) altındadır.
Gestasyonel diyabet teşhisi konulursa hamileliğin geri kalan süresi boyunca kan glukoz seviyesine dikkat ederek komplikasyonları önleyebilirsiniz.
Sağlık Editörü