1. Yediklerinize dikkat edin
Bir erkeğin kalbi için zararlı olan diyet, aynı zamanda ereksiyon kabiliyeti için de iyi değildir.
Araştırmalar, koroner arterlerde kısıtlı kan akışı nedeniyle kalp krizine neden olabilen beslenme düzenlerinin, penis içindeki ve penise giden kan akışını da engelleyebileceğini ortaya koymuştur. Penisin erekte hale gelebilmesi için kan akışı gereklidir. Meyve ve sebze yönünden eksik; bol bol yağlı, kızarmış ve işlenmiş yiyecekler içeren diyetler tüm vücutta kan sirkülasyonunun azalmasına sebep olabilir.
Doktor Andrew McCullough şöyle diyor: ‘’Bir erkeğin kalbi için kötü olan her şey penisi için de kötüdür.’’
Yakın zamanda yapılan araştırmalar meyve, sebze, tam tahıl, fındık ve zeytinyağı gibi kalp dostu yağlar, balık ve özellikle kırmızı şarap içeren Akdeniz diyetiyle beslenen erkekler arasında erektil disfonksiyonun daha nadir görüldüğü sonucuna varmıştır.
Irwin Goldstein, :‘’Akdeniz diyeti ve iyileşmiş cinsel fonksiyon arasındaki ilişki bilimsel olarak kanıtlanmıştır.’’
2. Sağlıklı bir kiloda kalın
Aşırı kilolu olmak tüm vücutta sinir hasarına yol açan tip 2 diyabet de dahil olmak üzere birçok sağlık problemine neden olabilir. Diyabet penise giden sinirleri etkilerse erektil disfonksiyon meydana gelebilir.
3. Yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterolden kaçının
Yüksek kolesterol veya yüksek kan basıncı penise kan iletenler de dahil olmak üzere kan damarlarına zarar verebilir. Zamanla bu durum erektil disfonksiyona neden olabilir.
Doktorunuzun kolesterol ve kan basıncı seviyenizi kontrol ettiğinden emin olun. Ayrıca kan basıncı seviyenizi doktor ziyaretleri arasında ölçmek isteyebilirsiniz. Bazı dükkan ve itfaiye istasyonları ücretsiz ölçüm fırsatı sunmaktadır. Evde kullanmak için kan basıncı görüntüleyicileri de satılmaktadır.
Kolesterol veya kan basıncı seviyeniz normalin dışındaysa tedavisini sağlayın. Kan basıncı ilaçları ereksiyona engel olabilir. Fakat doktorlar, bu ilaçların suçlandığı çoğu ED vakasında, ED’ye aslında, yüksek kan basıncının (hipertansiyon) yol açtığı arteriyel hasarın neden olduğuna dikkat çekmektedirler.
4. Alkolü ölçülü miktarlarda tüketin veya hiç kullanmayın
Umznlar, hafif veya orta seviyeli alkol tüketiminin erektil fonksiyon için kötü olduğuna dair kanıt bulunmadığını belirtiyor. Fakat kronik aşırı alkol tüketimi karaciğer hasarı, sinir hasarı ve normal erkek seks hormon seviyelerine müdahale etme gibi sorunlara yol açabilir ve bu faktörler de erektil disfonksiyona neden olabilir.
5. Düzenli egzersiz yapın
Hareketsiz yaşam biçimi ve erektil disfonksiyon arasında bir ilişki olduğuna dair güçlü kanıtlar vardır. Koşma, yüzme ve diğer aerobik egzersizler ED’nin engellenmesine yardımcı olur.
Testis torbası ve anüs arasında kalan bacak arası bölgesine aşırı baskı uygulayan egzersiz çeşitlerine dikkat edin. Penise iletim yapan kan damarları ve sinirler bu bölgedeki aşırı baskıdan negatif şekilde etkilenebilir. Özellikle bisiklet sürmek erektil disfonksiyona neden olabilir.
Arada sırada kısa süreli bisiklet sürmenin herhangi bir soruna yol açması pek muhtemel değildir. Fakat bisiklet üzerinde uzun zaman geçiren erkeklerin bisikletin kendilerine uyduğundan emin olmaları, destekli bisiklet pantolonu giymeleri ve pedal çevirirken sık sık ayağa kalkmaları gerekir.
Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü’ne göre ‘’burunsuz’’ bisikletler, genital uyuşma ve cinsel disfonksiyona karşı koruma sağlar.
6. Kegel hareketlerine güvenmeyin
Pek yardımcı olmayan egzersiz türlerinden biri de leğen kemiği bölgesindeki kasların tekrar tekrar sıkılıp bırakıldığı Kegel egzersizleridir. Kegel hareketleri idrarını tutamama sorunu yaşayan kadın ve erkeklere yardımcı olabilir, fakat erektil disfonksiyonu önlediğine dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.
7. Testesteronunuzu takip edin
Sağlıklı erkeklerde bile 50 yaş civarında testesteron seviyeleri hızlı bir şekilde düşmeye başlamaktadır. 40 yaşından sonra her yıl, bir erkeğin testesteron seviyesi genellikle yaklaşık %1.3 oranında düşer.
Düşük cinsel dürtü, huysuzluk, güçsüzlük veya karar vermede güçlük çekme ve sönük ereksiyon gibi semptomlar testesteron eksikliğine işaret etmektedir. Doktorunuz bu durumu kontrol edebilir.
8. Anabolik steroidlerden kaçının
Genellikle atlet ve vücut geliştiriciler tarafından kötüye kullanılan bu ilaçlar testisleri küçülterek testesteron üretme yetisini zayıflatabilir.
9. Sigara kullanıyorsanız bırakın
Sigara içmek kan damarlarına zarar vererek penise kan akışını azaltabilir. Ayrıca nikotin kan damarlarının büzülmesine neden olur ve bu durumda penise kan akışı engellenebilir.
10. Riskli seksten kaçının
İster inanın ister inanmayın, bazı erektil disfonksiyon vakaları seks sırasında gerçekleşen penis hasarları yüzünden ortaya çıkar. Ağırdan almak ve belirli pozisyonlardan kaçınmak yardımcı olabilir. Belki rahatsız hissedebilirsiniz fakat doktorunuzla, yapmanız gerekenler ve daha önemlisi yapmamanız gerekenler hakkında konuşmayı düşünebilirsiniz.
11. Stresi azaltın
Psikolojik stres adrenalin seviyesini yükseltir ve kan damarlarının büzülmesine neden olur. Bu, ereksiyon için kötü bir haber olabilir. Gerilimi azaltmak ve duygusal anlamda daha iyi hissetmek adına yapılan her şey muhtemelen seks hayatında büyük bir iyileşme sağlayacaktır.
Sağlık Editörü