Herkes her konuda hemfikir olabilseydi hayat çok daha güzel olurdu. Fakat içinde yaşadığımız bu dünyada işler bu şekilde yürümüyor. Gerçek dünyada tutunabilmeniz için sosyal becerilere ve fazlasına ihtiyacınız var. İşte veya evde ilişkilerinizi yürütebilmek için isteklerinizi nasıl yerine getirteceğinizi, nasıl dinleyeceğinizi ve sorunlarınızı başka bir sorun yaratmadan nasıl çözebileceğinizi bilmeniz gerekir.
Farklı kişiliklere sahip insanlarla ya da zor durumlarla nasıl baş edeceğinizi öğrenmek için sosyal becerilerinizi geliştirmek adına yapabileceğiniz birkaç yöntem mevcuttur. Bu şekilde özgüveninizi de arttırabilirsiniz.
1. Duygusal zekanızı geliştirin
Duygusal zeka duygularınızı kontrol etmenizi ve duygularınızın farkında olmanızı sağlar. Duygusal zekanızı geliştirmek duygularınızı dengede tutmanıza ve özgüveninizi geliştirmenize yardımcı olabilir.
Bunalımda olan birisine ne söylemeli ya da ne söylememeli?
Aşağıdaki yöntemler duygusal zekanızı geliştirmenize yardımcı olabilir:
- Belirli durumlara karşı tepkilerinizi ve duygularınızı nasıl kontrol edeceğinizi öğrenin. Roeder Danışmanlığın kurucusu olan Tres Roeder, ” Sosyal becerilerinizi geliştirme yolundaki en önemli faktör farkındalıktır.” demiştir.
- Duygularınızı dengede tutmaya çalışın. Stres yönetimi uzmanı ve ” Stres Bağımlısı” kitabının yazarı Debbie Mandel bu konuda ” Diğer insanlara ayak uydurmak için önce kendinize ayak uydurmalısınız.” demiştir.
- Bir başkası ya da kendiniz gergin olduğunuzda ortamı sakinleştirmeye çalışın. Mandel, zor bir durumla karşılaştığınızda şu sözleri aklınızda bulundurmanız gerektiğini söylüyor : ” Uygun bir zamanlama ile durumdan karlı çıkabilirsiniz. Başka birisi ya da kendiniz stresliyseniz ortak görüşlerinizi yitirebilirsiniz.”
2. Anlaşmazlıkları olumlu bir şekilde çözmeye çalışın
İster evde ister işte olsun, belli başlı bazı anlaşmazlıklar kaçınılmazdır.
Bu 3 yöntemi kullanarak sosyal becerilerinizi ve anlaşmazlıkları olumlu bir şekilde çözme becerinizi geliştirebilirsiniz:
- İçinde bulunduğunuz zamana odaklanın. Eski kırgınlıkları gün yüzüne çıkarmak ya da kin tutmak ilerde sağlıklı bir gelecek kurmanızı engeller.
- Diğer insanlara kendi düşüncelerinizi benimsetmeye çalışmak yerine düşüncelerine saygı duyun. Mandel bu konuda şunları söylemiştir :” Amacınız insanlara kendi fikirlerinizi aşılamak değil ortama ayak uydurmak olmalı. Diğer insanlarla hemfikir olmasanız bile saygı duymaya özen gösterin.”
3. Başkalarını dinlemeyi öğrenin
Konuşmak basittir ancak gerçek anlamda iletişimi sağlamak için dinleme becerilerine ihtiyacınız var. Daha iyi bir dinleyici olabilmek için aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsiniz :
- Dikkatinizi vurguya verin. Roeder, ” İletişimin büyük bir çoğunluğu sözel olmayan bir şekilde oluşur. İnsanların sadece ne söylediğine değil, nasıl söylediğine de önem verin.” diyerek öğüt vermiştir.
- Cevap vermeden önce dikkatlice dinleyip düşünün. Başkaları konuştuğu zaman, çoğu insan aslında ne söylediklerini dinlemek yerine sonrasında ne söyleyeceklerine dikkat kesiliyorlar. Bu şekilde davranmak, karşıdaki insanın söylemek istediği önemli noktaları kaçırmanıza ve iletişimde kopukluklar olmasına neden olabilir. Kendi görüşünüzü belirtmeye başlamadan önce biraz sabırlı olup karşı tarafı dikkatlice dinleyip anlamaya çalışın.
- Konuşanların sözünü kesmeyin. Mandel bu konuda, ” Karşınızdaki insanın sözünü kesmeden konuşmasına izin verin. Karşınızdaki insanın ne söylediğine odaklanmak ve göz teması kurmak, gerçekten ne söylemek istediklerini anlamanıza yardımcı olur.” demiştir.
4. Görüşlerini sorun
Karşınızdaki insanın söyledikleriniz hakkındaki görüşlerini sormanız daha iyi bir iletişim ortamı sağlamanıza ve fikir paylaşımında bulunmanıza yardımcı olur.
Karşı tarafın görüşlerini almak şu nedenlerden dolayı önemlidir :
- Kimse öğüt verilmesinden hoşlanmaz. Hiç kimse ders dinler gibi laf dinlemekten hoşlanmaz. Karşınızdaki insanın görüşlerini sorarak, yeni fikirler dinlemeye ve keşfetmeye açık olduğunuzu gösterin.
- Anlattığınızın doğru anlaşıldığından emin olun. Bazen bir insanın söylediğiyle onu dinleyen insanın anladığı şeyler aşırı farklı olabiliyor. ” Anlatmaya çalıştığım noktayı anladınız mı ?” , ” Bu durumda siz ne yapardınız?” gibi sözlerle karşı tarafın görüşlerini alabilir ve iletişiminizin düzgün bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini görebilirsiniz.
- Olumlu bir tavır sergilemek anlaşılmanızı kolaylaştırır. Karşınızdaki insanın görüşlerini sormak, olumlu bir tavra ve özgüvene sahip olduğunuzu gösterir. Mandel bu konuda , ” İnsanlar, pozitif tavırlar sergileyen insanları çekici bulur. Siz karşınızdaki insana karşı pozitif olursanız, karşınızdaki insan da otomatik olarak size aynı şekilde davranır.” demiştir.
5. Kültürel farklılıkların farkında olun ve saygı duyun
Sosyal becerilerimizin çoğunluğunu ailemizden ve toplumdaki insanlardan öğreniriz. Farklı bir kültürden olan birisiyle iletişim kurarken kültürel farklılıkların farkında olmak önemlidir.
İletişimi kolaylaştırmak için şu yaklaşımları kullanabilirsiniz :
- Karşınızdaki insanın kültüründe göz temasının ne anlama geldiğini öğrenin.
Bizim kültürümüzde göz teması kurmak samimiyetin göstergesiyken, başka bir kültürde bu durum kaba bir davranış olarak görülebilir.
- Yanlış anlaşılmalara karşı hazırlıklı olun. Farklı kültürlerden olan insanlarla iletişim kurarken iletişimin bozulmaması için ağırdan almaya çalışın. Bizim kültürümüzde direk konuya gireriz ancak başka kültürlerde tartışmaya açık bir konuya giriş yapmadan önce aynı fikirde olduğunuzu bilmek isteyebilirler. Bu farklılıkları aklınızda bulundurmak karşılaşacağınız engelleri ve iletişiminizin bozulma ihtimalini en aza indirmenize yardımcı olabilir.
- Yardım alın. İletişiminizi geliştirmek için iki kültür hakkında da fikir sahibi olan bir araca bulup ondan yardım istemek faydalı olabilir.
6. Yeni insanlarla tanışın
Yeni insanlarla tanışmak yaratıcılığınızı, hayata olan bakış açınızı ve duygusal zekanızı geliştirmenize yardımcı olabilir. Yeni birisiyle tanıştığınızda aşağıda verilen sosyal becerileri aklınızda bulundurun :
- Vücut dilini kullanın. İyi bir duruş, göz teması, jest ve mimikler gibi sözel olmayan iletişim araçlarını kullanmaya özen gösterin.
- Karşınızdaki insanı dinleyin. İyi bir iletişimin ve dinleme becerilerinin temeli insanların sözünü kesmeden kendini ifade etmelerine izin vermekten geçer.
- Etrafınızdaki durumun farkında olun. Roeder bu sözü :” Özfarkındalık, başkalarının farkında olmak ve ilişkinin oluştuğu durumun farkında olmaktır.” diyerek tanımlamıştır. Dikkatinizi dağıtabilecek ya da sinirinizi bozabilecek dış etmenleri aklınızda bulundurmak, henüz tam olarak tanımadığınız insanlarla aranızda oluşan durumları çözmenize yardımcı olabilir.
7. İlişkilerinizi devam ettirmeye çalışın
Sağlıklı ilişkiler özgüveninizi arttırır ve hayat beklentilerinizi yükseltir. Son olarak, iyi ilişkiler kurmak için sosyal becerilerinizi nasıl kullanabileceğiniz aşağıda verilmiştir :
- Hayatınızdaki önemli kişilerin ve ilişkilerin farkına varmak için kendinize biraz zaman tanıyın. Roeder bu konuda şunları söylemiştir : ” İnsanlar yeterli zamana sahip olduklarında, diğer insanlar hakkında çok fazla şey sezebilirler. Başka bir deyişle, sürekli bir görüşmeden başka bir görüşmeye koşuşturuyorsanız diğer insanlarla nasıl iyi geçinebileceğiniz konusundaki bazı ipuçlarını kaçırıyor olabilirsiniz.”
- Başkalarına saygı duymak için önce kendinize saygı duymalısınız. Mandel bu konuda şu sözleri söylemiştir : ” Kendine saygı duymak demek, ne kadar özel olduğunu bilmek demektir. Kendiniz hakkında iyi düşüncelere sahip olursanız, diğer insanlara karşı da olumlu ve hayat dolu olursunuz.”
- Doğru bir tavır takının. İlişkilerinizi devam ettirebilmek için sadece sosyal beceriler değil aynı zamanda duygusal zekanızı da kullanmanız gerekir. Bu durum doğru bir tavır takınmayı da içerir. Bu da karşılaşacağınız zorlukları kabul etmek, bakış açılarına önem vermek, espri anlayışına sahip olmak ve kendinizi çok fazla ciddiye almamayı gerektirir.
Yukarıda verdiğimiz yöntemlerden sadece bazılarını kullansanız bile emin olun sonuçlarına kendiniz bile şaşıracaksınız.
Sağlık Editörü