Kızılcık Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Kızılcık, en yaygın kullanım olarak idrar yolu enfeksiyonlarının tedavilerinde kullanılmaktadır. Ayrıca, aşağıdaki hastalıkların yönetimi ve önlenmesinde de rol oynamaktadır:
- Dişeti hastalığı
- İshal
- Diyabet
- Mide problemleri
- Ateroskleroz veya damar sertliği
Kızılcığın Faydaları Nelerdir?
Kızılcığın sağlığa olan yararları ile ilgili sınırlı sayıda araştırma olmasına rağmen, çalışmalar kızılcık ürünlerinin aşağıdaki hastalıkların tedavisinde yardımcı olabileceğini düşündürmektedir:
1) İdrar Yolu Enfeksiyonları
Yapılan bir çalışma, düzenli kızılcık suyu içiminin (veya kızılcık takviyeleri alımı) idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Araştırmalar, kızılcık içeren maddelerin idrar yolu duvarları boyunca hücrelere tutunarak enfeksiyona neden olan bakterileri engellediğini göstermektedir. Eğer,sizde idrar yolu enfeksiyonu olduğunu düşünüyorsanız doğru tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. İdrar yolu enfeksiyonları, kızılcık ürünleri ile kendi kendine tedavi olmamaktadır.
2) Peptik Ülser Hastalığı
2005 yılında yayınlanan küçük bir çalışmada, düzenli kızılcık suyu içildiğinde peptik ülsere (ince bağırsağın başında, mide ve onikiparmak bağırsağı zarının üzerinde oluşan) sebebiyet veren Helicobacter pylori enfeksiyonu önleyebileceği düşünülmektedir. Helicobacter pylori (bir bakteri türü) ile enfeksiyon aynı zamanda mide kanseri gelişimine bağlıdır.
3) Dişeti Hastalıkları
2004 tarihinde yapılan bir başka araştırmaya göre, kızılcık diş yapışan bakterileri engelleyerek diş eti hastalığına yardımcı olabilir. Diş eti hastalığı riskini (kalp hastalığı ile bağlantılı olabilen bir durum) azaltmak için, yarım su bardağı ilave şeker içermeyen kızılcık suyu günde bir kez içilmelidir.
Yan Etkileri Nelerdir?
Kızılcığı normal olarak bütün yemek güvenli gibi görünüyor, ama kızılcık suyunu aşırı miktarda içmek mide sorunlarına yol açabilir. Kızılcık, kan inceltici etkileri artırabileceği için kan inceltici ilaç kullananlar herhangi bir kızılcık çeşidini kullanmamalıdır.
Sağlık Editörü