Sonuç olarak aşırı yağ göz kapağının alt veya üst kısımlarında toplanarak, kirpiklerin çökmesine, üst göz kapaklarının sarkmasına ve göz altında torba oluşumuna yol açar. Ayrıca kişiyi olduğundan daha yaşlı gösterir ve göz çevresinde ciddi derecede sarkmış deri çevresel ya da yan görüşü olumsuz etkileyebilir. Blefaroplasti bu tarz olumsuz etkileri azaltabilir ya da ortadan kaldırabilir.
Blefaroplasti ayakta tedavi bazlı bir uygulamadır. Bu tedavinin sizin için uygun olup olmadığına karar vermek için realistik bir yaklaşımla beklentilerinizi ölçün ve artı eksilerini yeterince kavramak için vakit ayırın.
Neden yapılır
Blefaroplasti ameliyatını; eğer çökmüş ya da sarkmış göz kapakları gözünüzün tamamen açılmasını engelliyorsa veya alt göz kapağını aşağıya çekiyorsa tercih edebilirsiniz. Alt, üst ya da her iki göz kapağından alınan aşırı doku görüşü iyileştirip gözlerinizi daha genç ve uyanık gösterir. Blefaroplastinin bir seçenek olarak düşünülebileceği bazı durumlar:
- sarkık veya şişkin üst göz kapakları
- üst göz kapaklarında görüşü engelleyen fazlalık deri
- irisin (gözün renkli kısmı) alt beyaz kısımlarının görünmesine yol açabilecek sarkık alt göz kapaları
- alt göz kapaklarında fazlalık deri
- göz altı torbaları
- Blefaroplasti kaş kaldırma, yüz gerdirme veya cilt yenileme gibi başka bir operayonla birlikte yürütülebilir. Sadece görüntüyü iyileştirmek amacıyla ameliyat oluyorsanız, ücret muhtemelen sağlık sigortası tarafından karşılanmayacaktır.
Riskler
Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi blefaroplasti de enfeksiyon veya anesteziye karşı reaksiyon gibi riskler taşımaktadır. Bu ameliyata özgü diğer riskler:
- göz kapağı derisinde geçici uyuşukluk
- kuru, kaşınan gözler
- çif görme gibi geçici görüş değişiklikleri
- zayıflamış göz kapağı fonksiyonları
- yaralanma
- göz kaslarının hasar görmesi
- göz arkasında kanama kaynaklı düşük körlük riski
Bu risklerin sizde kadar etkili olduğunu doktorunuzla konuşun. Blefaroplasti prosedürünü anlamak ve artı eksileri değerlendirmek bu operasyonun sizin için iyi bir seçenek olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur.
Nasıl hazırlanılır
Blefaroplastiyi planlamadan önce operasyonun sizin için ne derece faydalı olacağını tartışmak için bir plastik cerrahla görüşmeniz gerekir. Bu görüşmenin içeriği genel olarak:
- medikal geçmişiniz. Cerrahınız güncel olarak veya daha önce geçirdiğiniz rahatsızlıkları sorar. Kuru göz, glokom, gözle ilgili alerjiler ve diğer göz rahatsızlıkları hakkında detaylı bilgi isteyebilir. Eğer dolaşım, tiroid, diyabet ya da diğer ciddi rahatsızlıklarınız varsa doktorunuza bildirin. Ayrıca güncel olarak kullandığınız reçeteli ve reçetesiz ilaçları söylemeniz gerekir. Bazı kanama problemlerine yol açan bitkisel takviyeler kullanıyorsanız hepsini doktorunuza anlattığınızdan emin olun.
- fiziksel muayene. Doktorunuz göz yaşı üretimini de içeren fiziksel bi muayene gerçekleştirebilir. Göz kapaklarının kısımlarını ölçmek için özel aletler kullanılabilir.
- fotoğraflar. Gözünüzün farklı açılardan fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflar ameliyatı planlamak ve yakın ve uzun süreli etkilerini değerlendirmekte faydalı olur.
- beklentilerinizi tartışmak. Dürüst bir tartışmayla tatmin edici sonuçlara ulaşabilirsiniz. Blefaroplasti hakkında motivasyonunuz ve sonuçtan beklentiniz hakkında konuşmaya hazırlıklı olun. Cerrahınız sizin beklentileriniz genel sonuçlarla aynı doğrultuda olup olmadığını söyleyecektir.
Blefaroplasti öncesinde yapmanız gerekebilecek durumlar:
- Kanamayı artıran aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin, diğerleri), naproxen (Aleve) ve diğer ilaçlarla bitkisel takviyeler. Önlem açısından en iyi tutum bu ilaç ve takviyeleri ameliyattan 2 hafta önce bırakmaktır. Sadece doktorunuz tarafından onaylanan ya da verilen ilaçları kullanın.
- sigarayı bırakın. Sigara içmek, ameliyat sonrası iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir.
- Günübirlik ameliyat olacaksınız operasyon sonrası arabayı sürmesi için başka birini ayarlayın. Eve döndükten sonra ilk gece birinin size eşlik etmesi önemlidir.
Karşılaşabileceğiniz durumlar
Blefaroplasti lokal anesteziyle birlikte günübirlik olarak uygulanan bir operasyondur. Cerrahınız göz kapaklarına uyuşturucu madde enjekte eder ve damar yoluyla (IV) rahatlamanız için yatıştırıcı verir. Bu işlem sersem hissetmenize yol açabilir.
Operasyon sırasında
Üst ve alt göz kapaklarına ameliyat uygulanacaksa, cerrah genellikle üst göz kapağından başlar ve doğal göz kapağı kıvrımı boyunca bir insizyon gerçekleştirir. Daha sonra cilt altındaki fazlalık deri ve bir kısım kas ile yağ alınır. Doktor, hemen hemen görülemeyecek derecede dikişlerle insizyonu kapatır. Bazen, bunun yerine cerrahi bant veya cilt yapışkanları kullanılır.
Alt göz kapağındaki insizyon, gözün doğal kıvrımındaki kirpiklerin hemen altına ya da göz kapağının iç kısmına uygulanır. Cerrah, aşırı yağ, ve sarkan deriyi alır ya da eşit şekilde yeniden yayar. İlk insizyonların nerede gerçekleştirildiğine bağlı olarak, dikişler alt göz kapağının doğal kıvrımı veya göz kapağının iç kısmına atılabilir.
Göz kapağı göz bebeğine kadar sarkıyorsa, blefaroplasti pitozis denilen bir prosedürle birlikte uygulanır.
Operasyon sonrası
Blefaroplasti, alınan dokunun miktarı ve lokasyonuna bağlı olarak 2 saatten az sürmektedir. Sonrasında komplikasyon risklerinin gözetim altında tutulduğu dinlenme odasında bir süre kalırsınız ve sonra evde iyileşme sürecine evde devam etmek üzere ayrılabilirsiniz.
Blefaroplasti sonrası göz kapaklarını korumak ve kuruluğu önlemesi için yağlı bir krem sürülür. Krem, geçici olarak bulanık görmeye sebep olabilir. Ayrıca operasyonun hemen sonrasında aşırı göz yaşı oluşumu, ışığa karşı duyarlılık ve çift görme gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. İnsizyonlar ilk başta kızarık ve gözlü görünür olacaktır. Göz kapaklarınız ise birkaç gün boyunca şiş ve uyuşuk olabilir. ”siyah gözlere sahip olma” benzeri şiş ve morarmalar 1 hafta veya daha uzun sürebilir. Şişlikleri azaltmak için buz kesesi veya soğuk kompresler uygulanabilir.
Ağrı genellikle minimum düzeydedir. Küçük çaplı rahatsızlıklar için asetaminofen (Tylenol, diğerleri) benzeri ağrı kesiciler verilebilir. Fakat unutmayınız ki; kanamayı artırabilecek aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin, diğerleri), naproxen (Aleve) ve bitkisel takviyelerden kaçınmanız gerekir.
Dikişler eskimişse 3 veya 4 gün sonra çıkarılabilir.
Doktor tarafından aksi önerilmezse operasyon sonrası ilk hafta şu önlemleri alın:
- Germe, ağırlık kaldırma ve yüzmekten kaçının.
- Aerobik ve tempolu yürüyüş gibi yorucu aktivitelerden kaçının.
- Göz kapaklarını güneç ve rüzgardan korumak için güneş gözlüğü kullanın.
- Başınız göğsünüzden daha yukarıda kalacak şekilde uyuyun.
- Göz damlası ya da kremlerin kullanımı ve göz kapaklarının temizliği konusunda doktorun talimatlarına uyun.
- Nefes yetmezliği, göğüs ağrısı, anormal kalp hızı, yeni ağrılar, kanama veya görme bozukluğu durumunda derhal tıbbi yardım isteyin.
Sonuçlar
İnsizyon yaralarının geçmesi 6 ay ya da daha uzun sürebilir. Bu süre zarfında hassas göz kapaklarınızı çok fazla güneşe maruz bırakmaktan kaçının.
Çoğu kişi daha dingin ve genç görünümlü göz kapaklarıyla daha fazla özgüvene sahip olarak operasyondan memnun kalırlar. Fakat bazı kişilerde ameliyat izleri hayat boyu kalsa da çoğunlukla zaman içinde sarkık göz kapakları iyileşir.
Sağlık Editörü