Sirkumsizyon (Erkeklerde Sünnet)

Sünnet penisin ucundaki derinin cerrahi yollarla alınmasıdır. Sünnet, yeni doğum süreci sonrasında da yapılabilir fakat daha kompleks bir prosedürdür.

Bazı aileler için sünnet dini bir ayindir. Aynı zamanda aile geleneği, kişisel hijyen veya önleyici sağlık bakımının bir parçası olarak tercih edilebilmektedir. Diğer sebeplerden dolayı yapıldığında ise gereksiz ve biçimi bozan bir hale gelebilir. Operasyon sonrasında sünnet edilmemiş bir penisin görünümünü yeniden ortaya çıkarmak genellikle mümkün değildir.

Neden Yapılır?

Sünnet, birçok Yahudi ve İslam ailelerinin yanısıra Afrika ve Avustralya’daki bazı Aborjin kabileleri için dini veya kültürel bir ayindir. Aynı zamanda aile geleneği, kişisel hijyen veya önleyici sağlık bakımının bir parçası olarak tercih edilebilmektedir. Bazen, sünnet derisi glansın üzerinden geriye çekmek için (retrakt) çok sıkı olduğunda sünnet prosedürü medikal bir gereklilik olabilir. Diğer durumlarda ise, özellikle Afrika’nın belirli bölgelerinde sünnet, daha ileri yaştaki erkeklerin cinsel yollarla bulaşan hastalıklardan korunması için yapılır.

Amerikan Pediyatri Akademisi (AAP), sünnetin faydalarının risklerinden daha ağır bastığını belirtir. Fakat AAP rutin sünneti her yeni doğan erkek çocuğu için tavsiye etmemektedir. Bu konuda kararı ailelere bırakır ve prosedür uygulanan erkeklerde anestetik kullanımını destekler.

Sünnetin çeşitli faydaları:

  • Daha kolay hijyen. Sünnet, penisi yıkamayı daha kolay hale getirir. Fakat sünnet edilmemiş bir peniste sünnet derisinin alt kısmını yıkamak da nispeten kolaydır.
  • Düşük idrar yolları enfeksiyonları riski. Erkeklerde genel idrar yolları enfeksiyon riski düşüktür fakat sünnet olmayan erkeklerde daha yaygın olarak görülür. Hayatın erken dönemlerinde meydana gelen enfeksiyonlar daha sonra böbrek problemlerine yol açabilir.
  • Düşük cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riski. HIV de dahil olmak üzere sünnet olan erkekler, bazı cinsel yolla bulaşan hastalık riskini daha az taşımaktadır. Buna rağmen güvenli seks daima en önemli koşuldur.
  • Penisle ilgili problemlerin engellenmesi. Bazı durumlarda sünnet edilmemiş bir peniste sünnet derisini geri çekmek zor veya imkansızdır (fimoz).  Bu durum sünnet derisi veya peni başının iltihaplanmasına yol açabilir.
  • Düşük penis kanseri riski. Penis kanseri nadir görülmesine rağmen sünnet edilen erkeklerde daha da nadir bir olaydır. Ayrıca sünnet olmuş erkeklerin kadın partnerlerinde servikal kanser daha az görülür.

Bazı kan pıhtılaşma bozukluklarında sünnet bir seçenek değildir. Ayrıca hala hastanede medikal bakım gerektiren prematüre bebekler için de sünnet uygun olmayabilir.

Sünnet doğurganlığı etkilemez ve ayrıca erkeklerin veya partnerlerinin aldığı cinsel zevki artırmaz veya azaltmaz.

Riskler

Sünnetle özdeşleştirilen en yaygın komplikasyonlar kanama ve enfeksiyondur. Anesteziye bağlı yan etkiler de muhtemel bir durumdur.

Nadir olarak görülmekle birlikte sünnetin yol açtığı sünnet derisi problemleri:

  • Sünnet derisi çok kısa veya çok uzun kesilebilir.
  • Sünnet derisi düzgün iyileşmeyebilir.
  • Sünnet derisinin kalan kısmı penisin sonuna tutunarak ufak çaplı bir cerrahi müdahale gerektirebilir.

Nasıl Hazırlanılır?

Sünnet öncesinde doktor prosedürün risk ve faydalarını açıklar. Çocuğunuz veya kendiniz için bu prosedürü planlıyorsanız, muhtemelen yazılı bir onay formu imzalamanız gerekir.

Karşılaşabileceğiniz Durumlar

Prosedür sırasında

Yenidoğanlarda sünnet genellikle hastane çocuk odasında, doğumdan 1-10 gün sonra gerçekleştirilir.

Bu prosedür için oğlunuz kol ve bacakları gerilmiş bir şekilde sırt üstü yatar. Penis ve çevresi temizlendikten sonra penis köküne bir anestetik enjekte edilir veya krem formunda penise uygulanır. Özel bir pens veya plastik halka penise takılır ve sünnet derisi alınır. Daha sonra vazelin gibi bir krem penise sürülür ve sargı bezi gevşek bir şekilde sarılır. Prosedür genellikle yaklaşık 10 dakika sürmektedir.

Daha büyük çocuklar ve yetişkinler için sünnet prosedürü hemen hemen aynıdır. Fakat genel anestezi ile uygulanması gerekebilir ve ek olarak aşırı kanamayı önlemek için dikiş atılabilir.

Prosedür sonrasında

Penisin iyileşmesi genellikle 7-10 gün sürer. Penis ucu ilk başlarda muhtemelen yaralıdır ve kızarıklık, şişlik veya morarma görülebilir. Aynı zamanda penis ucunda sarı bir kabuk farkedebilirsiniz.

Yeni doğmuş bebeğiniz anestezinin etkisi geçtikçe huysuzlanmaya başlarsa, bebeğinizi penise baskı uygulamadan nazik bir şekilde tutun.

İyileşme sürecinde penisi yıkamak sorun teşkil etmez. Yeni doğan bebekler için; bezini her değiştirdiğinizde bandajı da değiştirin ve penis ucunun beze yapışmaması için bir miktar vazelin sürün. Bebeğin bezini sık sık değiştirin ve bezi gevşek bir şekilde bağladığınızdan emin olun. Bandaj yerinde plastik halk takılmışsa, genellikle bir hafta içinde kendiliğinden düşer. Penis iyileştikten sonra normal banyo sırasında sabun ve suyla yıkayın.

Sünnet sonrasında görülen problemler nadirdir. Şu durumlarda doktorunuza başvurun:

  • Sünnetten sonra 12 saat içinde normal idrar devam etmezse
  • Penis ucu civarında sürekli kanama veya kızarıklık varsa
  • Penis ucundan kötü kokulu bir akıntı gelirse
  • Sünnetten 2 hafta sonra plastik halka hala yerinde kalırsa.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Kordosentez Nedir?

Aynı zamanda perkütanöz umbilikal kan incelemesi olarak bilinen kordosentez, test amacıyla bebeğin göbek bağından kan örneği alınan özel bir doğum öncesi testidir.

Hematokrit Testi

Hematokrit kırmızı kan hücrelerinden oluşan toplam kan hacmi oranıdır. Hematokrit (Hct) testi bazı hastalıkların sonucu olarak meydana gelen çok az veya çok fazla kırmızı kan hücrelerini belirler.
Total
0
Share