Diskektomi

Diskektomi, omurgadaki herniasyona uğramış diskin hasarlı kısmının alındığı cerrahi bir prosedürdür. Herniye bir disk çevredeki sinirleri irite edebilir veya baskılayabilir.

Herniye bir disk çevredeki sinirleri irite edebilir veya baskılayabilir. Bunun sonucunda ağrı, uyuşukluk veya zayflığa yol açar ve bu durumlar kol veya bacaklara doğru yayılabilir. Diskektomi en çok bu yayılma durumlarında işe yarar. Asıl sırt veya boyun ağrısında daha az faydalıdır.

Sırt veya boyun ağrısına sahip çoğu kişi ilaç tedavisi veya fiziksel terapi gibi konservatif yöntemlerle daha çok rahatlama sağlar. Bu yöntemler işe yaramamış veya semptomlar daha kötü hale gelmişse doktorunuz diskektomi tavsiye edebilir.

Diskektomiyi gerçekleştirmek için birtakım yollar vardır. Günümüzde çoğu cerrah küçük insizyonlar ve görüntüleme için bir mikroskop kullanmayı tercih etmektedir.

Neden yapılır

Diskektomi herniye bir diskin spinal sinirlere uyguladığı baskıyı azaltmak için yapılır. Herniye disk, disk içindeki yumuşak madde bir çatlak yoluyla dışarı çıktığında meydana gelir.

Doktorunuz şu durumlarda diskektomiyi tavsiye edebilir:

  • Sinir zayıflığı sebebiyle oturmakta ve yürümekte güçlük çekiyorsanız
  • 6 haftalık sürede ilaç veya fiziksel terapi gibi konservatif tedaviler durumunuzu iyileştirmemişse
  • Spinal kanalda sinirlere baskı yapan bir disk fragmanı varsa
  • Kalça, bacak, kol veya göğüs bölgesine yayılan ağrılar dayanamayacağınız seviyeye gelmişse.

Riskler

Diskektomi genellikle güvenli bir prosedürdür. Fakat herhangi bir ameliyatta olduğu gibi birtakım riskler mevcuttur. Potansiyel komplikasyonlar:

  • kanama
  • enfeksiyon
  • spinal sıvı sızıntısı
  • omurga içinde veya çevresinde kan damarı ya da sinir hasarı
  • omurgayı çevreleyen korucu katmanın hasar alması

Nasıl hazırlanılır

Ameliyattan belirli bir süre önce perhiz yapmanız gerekebilir. Doktorunuz bu konuda gerekli talimatları verecektir.

Karşılaşabileceğiniz durumlar

Prosedür sırasında

Cerrahlar diskektomiyi genellikle genel anestezi ile uygular. Anestetik ilaç bir maskeden solunan gaz ya da damardan enjekte halde verilir. Herniye diske ulaşmak amacıyla az miktarda spinal kemik ve ligament alınabilir.

İdeal olarak, diskin sadece sinire baskı yapan kısmı alınır, bu şekilde ağrı azaltılır ve diskin çoğu kısmı bozulmamış halde bırakılır. Diskin tamamının alınması gerekiyorsa cerrah boşluğu, kadavra veya pelvisten alınmış bir parça kemik veya sentetik kemik substitütifi ile doldurabilir. Bitişik omurlar daha sonra metal bir aparatla birleştirilir.

Prosedür sonrasında

Ameliyat sonrasında istirahat odasına alınırsınız ve sağlık görevlileri ameliyat veya anesteziye bağlı olası komplikasyonları kontrol eder. Ameliyat ile aynı gün içinde evinize dönecek kadar sağlıklı olabilirsiniz fakat daha önce ciddi medikal durumlar geçirmişseniz 1-2 gün hastanede kalmanız gerekebilir.

Mesleğinizde kaldırma, yürüme ve oturma eylemlerinin derecesine bağlı olarak birkaç hafta içinde işinize dönebilirsiniz. Bu süreçte kaldırma, bükülme ve eğilme gibi aktiviteler kısıtlanır. Ayrıca birkaç ay boyunca minimum düzeyde oturmanız gerekebilir. Fiziksel terapist sayesinde omurga çevresindeki kasların güç ve esnekliğini nasıl geliştirebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Sonuçlar

Ameliyatın başlıca sebebi olarak belirgin sinir sıkışması belirtilerine sahip kişilerde diskektomi semptomları büyük oranda azaltır. Buna karşın diskektomi kesin çözüm değildir; çünkü ilk başta diskin herniye hale geldiği aşamayı tersine çevirmez. Omurganın tekrar hasar almasını engellemek için doktorunuz büyük oranda veya sürekli tekrarlama içeren bükme, döndürme veya kaldırma gibi hareketleri içeren aktiviteleri kısıtlayabilir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Duruş Bozukluğundan Kurtulabilirsiniz

Genelde 20'li yaşlardan itibaren kadınlarda boyun-sırt, erkeklerde bel ağrılarının önemli nedenlerinden biri duruş bozukluğu. Bu ağrılar, ofiste ya da evde düzenli olarak yapılan basit egzersizlerle duruş bozukluğu düzeltilerek önlenebiliyor.
Read More

Boyun Düzleşmesini Önleyecek Yöntemler

Omurga, yandan bakıldığında bir takım eğriliklerden oluşuyor. Öyle ki boyunda, sırtta ve belde farklı çukurlaşmalar bulunuyor. Boyunda bulunan çukurun görevi başın ağırlığını adeta bir amortisör gibi taşımak.
Total
0
Share