Holter Monitörü Nedir?

Holter monitörü kalp ritmini kaydeden küçük, taşınabilir bir cihazdır. Bu aleti genellikle 1-3 gün takmanız gerekir. Bu süreçte tüm kalp atışlarını kaydeder.

Holter monitör testi genellikle elektrokardiyogram kalp durumu hakkında yeterli bilgi sağlamadığında kullanılır.

Holter monitörü yapışkanlı göğse takılan elektrotlara sahiptir ve sonra kayıt cihazına bağlanır. Doktorunuz elde edilen bilgiyi kalp ritmi problemlerini saptamak için kullanır. Holter monitörünü takmak biraz uygunsuz bir durum yaratsa da sorunu teşhis etme konusunda önem taşıyan bir testtir.

Neden yapılır

Düzensiz kalp atışı (aritmi) gibi bir kalp problemi belirti veya semptomlarına sahipseniz doktorunuz elektrokardiyogram denilen bir testin yapılmasını isteyebilir. Elektrokardiyogram kalp ritmini kontrol etmek için göğse elektrotların takıldığı kısa, noninvazif bir testtir.

Fakat bazen bir elektrokardiyogram kalpte düzensiz atışlar tespit etmez. Belirti ve semptomlar düzensiz kalp atışlarının ara ara meydana geldiğini gösteriyorsa doktorunuz birkaç gün boyunca Holter monitörü takmanızı tavsiye edebilir. Holter monitörü elektrokardiyogramın tespit edemediği düzensizlikleri saptayabilir. Çünkü elektrokardiyogramda sadece birkaç dakika boyunca kayıt tutulmaktadır.

Doktorunuz aynı zamanda hipertrofik kardiyomiyopati gibi anormal kalp ritmine yol açan bir kalp sorununuz varsa Holter monitörü testinin yapılmasını isteyebilir. Herhangi bir anormal kalp atışı semptomu görülmemişse Holter monitörünü 1 veya 2 gün takmanız gerekebilir.

Riskler

Holter monitörünü takmanın taşıdığı herhangi bir önemli risk unsuru yoktur. Cihaz elektrik yaymaz, bu sebeple elektrik şoku riski yoktur.

Fakat Holter monitörünün ıslatılmaması gerekir. Aksi takdirde cihaz zarar görür. Cihaz takılıyken yüzmeyin veya duş almayın. Genellikle Holter monitörleri diğer elektrikli cihazlardan etkilenmese de cihazı takarken metal dedektöründen geçmemeniz gerekir.

Nasıl hazırlanılır

Holter monitör testinden hemen önce monitörün takılması için doktorla bir randevunuz olacaktır. Bu randevudan önce duş almanız gerekir. Çünkü cihaz takıldıktan sonra ıslatmamanız ve duş almak amacıyla çıkarmamanız gerekir.

Bir teknisyen göğüsteki kalp taışlarını algılayan elektrotları yerleştirir. Erkeklerde elektrotların düzgün bir şekilde yapışması için bir miktar tüy tıraş edilebilir. Daha sonra teknisyen bir dizi kablolarla aleti kayıt cihazına bağlar ve düzgün çalışması için nasıl düzgün bir şekilde takmanız gerektiğini öğretir.

Monitörü takarken yaptığınız tüm aktivitelerin kaydını tutmanız istenir. Özellikle palpitasyon, hızlı kalp atışı, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya baş dönmesi durumlarınız kaydetmeniz önem taşır. Aktivite ve semptomların kaydını tutmanıza yardımcı olan bir form verilecektir.

Monitör takıldıktan ve gerekli talimatları aldıktan sonra doktorun ofisinden ayrılarak günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz.

Karşılaşabileceğiniz durumlar

Prosedür sırasında

Holter monitorizasyonu ağrısız ve noninvazif bir uygulamadır. Elektrot ve kabloları kıyafetlerinizin altına saklayabilirsiniz ve kayıt cihazını kemer veya bir askıya takılmış şekilde takabilirsiniz. Gözlem başladıktan sonra Holter monitörünü çıkarmayın, uyku da dahil olmak üzere sürekli takmanız gerekir.

Holter monitörünü takarken günlük aktivitelerinizle ilgilenebilirsiniz. Doktorunuz monitörü ne kadar süreyle takmanız gerektiğini söyleyecektir. Doktorun hangi sorundan şüphelendiğine ve kalp  problemi semptomlarının ne kadar sıklıkla meydana geldiğine bağlı olarak bu süre. 12 saat ile 3 gün arasında değişir.

Holter monitörünü takarken tüm aktivitelerinizin kaydını tutmanız gerekir. Hangi aktiviteleri tam olarak hangi saatte yazmalısınız. Aynı zamanda monitörü takarken meydana gelen göğüs ağrısı, nefes darlığı veya kalbin çok hızlı atması gibi sorunları da kaydetmelisiniz. Doktorunuz durumu teşhis etmek için kayıt cihazı ve aktivite günlüğünüzü karşılaştırır.

Prosedür sonrasında

Monitorizasyon süreci bittikten sonra doktorun ofisine giderek Holter monitörünü teslim etmeniz gerekir. Hemşire veya teknisyen elektrotları göğsünüzden çıkarır. Bu durum yara bandının vücuttan çıkarılıp alınmasına benzer bir rahatsızlığa yol açabilir.

Monitörü taktığınız süreçte kaydettiğiniz günlüğü de teslim etmeniz gerekir. Holter monitörü yorumlanırken doktor kayıt cihazı, aktivite günlüğü ve semptomları karşılaştırır. Kalp ritmi, yorucu aktiviteler sırasında değişmiş ve semptomlar meydana gelmişse bu durumların kayıt altına alınması doktorun teşhis koymasına yardımcı olabilir.

Sonuçlar

Aktivite günlüğünüze ve monitör sonuçlarına baktıktan sonra doktor sonuçları size bildirecektir. Holter monitöründen elde edilen bilgiler bir kalp sorununa işaret edebilir veya semptomlara sebep olan sorunun belirlenmesi için daha fazla test yapılması gerekebilir.

Monitörün takılma sürecinde herhangi bir düzensizlik meydana gelmemesi gibi bazı durumlarda doktor cihazın sonuçlarına bakarak sorunu teşhis edemeyebilir. Bu durumda doktor olay kaydedicisini tavsiye edebilir. Bir günde mümkün olabildiğince olay kaydedicisini takarsınız ve semptomlar meydana geldiğinde kayıt cihazındaki bir düğmeye basarsınız.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Kol-Bilek İndeksi Testi Nedir?

Kol-bilek indeksi, periferik atardamar hastalıklarını (PAD) kontrol etmek için yapılan hızlı, invazif olmayan bir testtir. Periferik atardamar hastalıklarında kol ya da bacak atardamarları daralır ya da tıkanır.
Read More

Çalışan Kalbe By-Pass

Kalbe kan taşıyan damarlarda meydana gelen tıkanıklık, kalp krizine yol açıyor. Damarların balon ya da stentle açılması mümkün olmayınca hasta ameliyat ediliyor. Yeni geliştirilen yöntemlerle artık by-pass ameliyatları kalp çalışırken yapılabiliyor.
Total
0
Share