Abartılı alkol,ertesi günü kabusa çevirebiliyor. Özellikle de alkollü içeceklerin fazla tüketilmesi,su içilmemesi ve yağlı yiyecekler yenilmesi nedeniyle alkol vücutta daha hızlı etki gösterip sarhoşluğa neden oluyor. Sarhoşluk etkisinin hızlı oluşması nedeniyle denge kaybı,düşmeler ve buna bağlı kırıklar,hatta alkol komasına kadar götüren sonuçlar ortaya çıkabiliyor.
Acile başvuran gençlerin sayısı yılbaşı gecesinde gözle görülür şekilde artıyor.
Yılbaşı gecesi insanları en çok acil servise getiren durumlar ve alkol tüketimi konusunda dikkat edilmesi gerekenler:
– Yılbaşı gecesi insanlar genelde eğlenme amaçlı aşırı alkol alımı,buna bağlı ya da bazen bağımsız travma,darp ya da trafik kazası,alkol ile birlikte veya yalnızca madde alımı ile acil servise başvuruyor.
– Gençler arasında yılbaşı gecesi alkol alıyorlar. Bu nedenle gençlerden acile başvuranların sayısı yılbaşı gecesinde gözle görülür şekilde artıyor.
– Kandaki alkol düzeyi ve yarattığı belirtiler,alınan alkol miktarına,içme süresinin hızına,kişinin daha önce alkol alıp almamasına,emilim hızı ve karaciğerdeki yıkılma hızına göre değişiyor.
– İlk bir-iki kadeh alımdan sonra ‘öfori’denilen keyiflilik hali olmakla birlikte içilen miktar arttıktan sonra genelde sarhoş olma ve saldırganlık gibi davranışlar görülebiliyor.
– Bunun dışında alkolü fazla kaçıran kişilerde ağızda geveler tarzda konuşma,dengesiz yürüme,düşme (buna bağlı kafa travması,kırıklar),dikkat bozukluğu,yüzde kızarma,vücudun susuz kalmasından dolayı baş ağrısı,terleme,çarpıntı,bulantı-kusma,bazen mide kanaması,vücut ısısında düşme,yüksek dozlarda bilinç kaybı,solunum durması ve komaya kadar değişen durumlar ortaya çıkar.
ALKOL ALIYORSANIZ SUYU UNUTMAYIN!
– Alkolü yavaş yavaş içmek ve mümkünse yemek sonrası tüketmek gerekiyor. Çünkü açken alınan alkol mideden hızla emilerek kana karışıyor.
– Özellikle yağlı yiyecekler alkol emilimini azaltıyor.
– Dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri alkol ile birlikte su,meyve suyu gibi alkol içermeyen içecekler gibi sıvı almak olmalı.
– Yeterli sıvı alımı oluşacak baş ağrısı ve susuzluğun yaratacağı diğer bulguları azaltıyor.
– Alkol sonrası oluşan baş ağrısında ağrı kesici de alınabilir.
– Kusmalarda bir süre sonra yapılabiliyorsa ağızdan az miktarda fakat sık sık sıvı alınması gerekiyor. Şiddetli kusmalarda eğer kusma devam ediyorsa ciddi sıvı-elektrolit kaybı olabileceği için hastaneye başvurmak gerekebiliyor. Midede yanma,kazınma gibi şikayetler için de mide asiditesini azaltan antiasit ilaçlar kullanılabilir.
Acil durumlarda sevdiklerinize en güvenilir şekilde yardım edebilmek için 4449724 nolu telefonu arayarak hekimlerden destek alabilirsiniz.
Dr. Canan Akıncı