Akne tedavi edilmeli midir?
Akne vakalarının % 15 kadarı tedavi gerektirmektedir. Eğer hastayı kozmetik veya psikolojik yönden rahatsız ediyorsa;şekilsiz izler bırakıyorsa;vücudun geniş bölgelerine yayılma gösteriyorsa;özellikle bayanlarda hormonal bozukluk belirtilerine eşlik ediyorsa (aşırı erkek tipi kıllanma,adet düzensizliği,aşırı kilo alımı,erkek tipi kellik vb…) tedavi edilmesi gerekir.
Aknenin kökten tedavisi var mıdır?
Akne tedavi ile kontrol altında tutulabilir,daha fazla döküntü ve izlerin oluşması engellenebilir. Tedavide dikkat edilmesi gereken nokta ilk iki ay içinde hap veya krem tedavisine hiçbir yanıt alınmayacağıdır. Tedavi etkinliği 2 aydan sonra ortaya çıkar ve tedavi sürdüğü müddetçe iyileşme hali devam eder. Sürekli ve düzenli tedavisini uygulayan hemen her hastada iyi yanıt alınır.
Akne tedavisinde ağızdan alınan haplar ve haricen sürülen krem ve jeller kullanılır. Haricen sürülen krem ve jeller az miktarda kullanılmalı ve tüm yüz tedavi edilmelidir. Çoğu akne krem ve jelleri bir miktar soyulma,gerilme,kızarıklık gibi beklenen etkilere yol açar,ancak tedavi sürdükçe bu etkiler azalır. Sabunların kendi başlarına aknede tedavi edici özelliği yoktur,yalnızca tedaviye yardımcı etkileri vardır.
Dirençli vakalarda özel ilaçlar veya hormonal tedavi uygulanabilmektedir.
Akne izleri için cerrahi traşlama veya lazer gibi teknikler kullanılabilmektedir.
Prof. Dr. Emel Erkek