Amniyosentez Yaptırmadan Önce Dikkatli Olun!

Amniyosentez nedir? Kime yapılmalı ve kim yapmalıdır?

Amniyosentez (su alma) işlemi,anne karnında bebeği çevreleyen sudan yani bebeğin idrarından fetüse (bebeğe) ait hücrelerden kromozom çalışması yapılmak üzere 15-20 cc örnek alınması işlemidir. Bu işlem sırasında çok ince iğne kullanılır ve ultrason eşliği altında bebeğe değmeden işlem gerçekleştirilir. Normal şartlar altında ve tecrübeli ellerde bu işlemde bebeğe zarar verilmez. İşlemin tek risk arttırıcı yönü;işleme bağlı olarak ve işlemden sonraki 2-3 hafta için gebeliğin düşük riskinin artmasıdır. Bu düşük riski gebeliğin kaybı olarak yorumlanır ve yaklaşık olarak tecrübeli ellerde 300 gebelikte bir izlenir. Bu artmış düşük riski ilaçla,dinlenmekle azalmaz.
Amniyosentez bugün Down sendromu için yapılan tarama testlerinde (ikili test,üçlü test,dörtlü test) yüksek risk çıkan veya detaylı ultrason sırasında şüpheli bulgular izlenenen anne adaylarına önerilmektedir. Eskiden yaptığımız ama bugün sadece anne yaşına bağlı (35 yaş ve üstü) olarak direk Amniyosentez anne adaylarına önerilmemektedir.

Görünüşte oldukça zararsız gibi görünen bu işlem,tecrübeli ellerde yapılmadıkça kötü sonuçlarla karşılaşmak her zaman olasıdır. Normal koşullar altında amniyosentez ve bunun gibi girişimsel müdahaleler bu konunun uzmanı olan Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasının üstüne 3 yıl ek ihtisas yapmış Perinatoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Perinatoloji uzmanı;problemli gebelikleri tespit eden,teşhis ve tedavisini uygulayan uzmanlık alanı olup hem anne hem de bebeğin sağlığı ile ilgilenen uzmandır.

Doç. Dr. Melih atahan Güven

Total
0
Shares
Related Posts

Kakaonun Gücü!

Bilim adamıları , çikolata tüketiminin kadınlarda kalp ve damar hastalıklarıyla felç riskini azalttığını ortaya çıkardı .

Su: Elzem Bir Besin Ögesi

İçecek tüketiminin popülaritesinin arttığı günümüzde insan vücudu için büyük önem taşıyan su...
Total
0
Share