Toplumda beşik ölümü olarak da bilinmektedir. 1 ay- 1 yaş arasındaki bebekler risk altındadır ve bu risk bebek büyüdükçe azalmaktadır. Ölüm nedeninin belirlenmemesi ile tanı konulur.
- Amerikan Pediatri akademisi ani bebek ölümünü engellemek için bebeklerin özellikle ebeveynlerin odasında,ayrı bir yatakta ve sırtüstü yatırılmalarını önermektedir.1992 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ nde bebeklerin sırtüstü yatırılmalarının önerilmesi ile birlikte bu sendromun görülme sıklığında belirgin azalma saptanmıştır.
- Amerikan Pediatri Akademisi bebeklerin en güvenli uyku ortamında uyumaları için önerilerde bulunur. Ailelerin çok faydalı olan bu önerileri dikkate alması gerekmektedir.
- Özellikle bebeğin bulunduğu ortamın sigara dumanından arındırılmış olması şarttır. Gebelik süresince annesi sigara içen bebeklerde risk artmaktadır.
- Ülkemizde bebekleri uyku sırasında aşırı sıcak ortamda tutmak geleneksel bir tutum olsa da önerilmez. Ayrıca bebekleri aşırı giydirmek,beşikte bebeklerin yüzünü örtebilecek oyuncak,yastık gibi eşyaların olması,bebeğin yumuşak zeminde yatırılması da risk yaratacağı için önerilmez.
- Anne ve babaların bebeğe uygun ve güvenli bir uyku ortamı yaratmaları gerekir. Ancak pratikte bebekler uykuya dalmaları için araba koltuğu,puset ya da bebek arabalarında uyutulmaktadır. Bebeğin oturma pozisyonu sağlayan bu tip yerlerde gözlem altında değilken ve özellikle gece bırakılmamaları önerilir.
- Çocuk doktorları ailelere güvenli uyku ortamı için rehber olurlar. Özellikle erken doğan bebekler ani bebek ölümü sendromu açısından daha riskli olduklarından bu bebeklerin taburcu hazırlığında ebeveynlerin eğitimi yapılmalıdır.
Sonuç olarak günümüzde ‘ani bebek ölümü sendromu ‘ için belirlenebilmiş risk faktörleri aşağıda sıralanmıştır:
1- Bebeğin yüzüstü yatıyor olması
2- Bebeğin yumuşak yüzeyde yatıyor olması
3- Bebeğin ebeveynleri ile aynı yatakta yatıyor olması
4- Annenin hamilelikte sigara içmesi
5- Prematürelik ve/veya düşük doğum ağırlığı
6- Bebeği çok giydirme veya odayı çok ısıtma sonucu aşın ısınma
Dr. Gülşah Güven