Ankilozan Spondilit

Omurga romatizmaları arasında en sık görülen ve en ağır formun özel ismidir.

İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Dr. Selda Öktem

“Ankilozan Spondilit”ADINI SÖYLEMEK ZOR,TEDAVİSİ DE ZOR

Omurga romatizmaları arasında en sık görülen ve en ağır formun özel ismidir. Özellikle erkeklerde sıklıkla görülen ve daha ağır seyirli bir hastalıktır. 15-18 yaş arasında görülmeye başlanıyor. Spondilit ailesi arasında en ağır formu.

Belirtileri arasında şunlar yer alıyor:
•En sıklıkla alt bel ağrısı,kalçalara vuran ağrılar oluyor.
•Sabahları yataktan kalkarken şiddetli ağrı ve tutukluk yaratıyor. Hareket ettikçe vücut ısındıkça,tutukluk zamanla azalıyor.
•Başlangıç olarak omurganın en alt kök kısmından başlıyor,kuyruk sokumuna doğru gidiyor. Eğer fark edilmez ve tedavi edilmezse,ihmal edilirse zaman içinde omurgaya doğru yayılım gösteriyor.
•Hastanın bel,sırt,boyun hareketlerinde zaman içerisinde kısıtlılığa,omurgada şekil bozukluğuna,erken yaşta kamburluk gelişmesine baş hareketlerinin yapılamamasına neden oluyor.
•Agresif seyirli bir hastalıkta bireyler 30 yaşına geldiğinde omurgası tamamen hareketsiz hale gelebiliyor. Günlük aktivitelerini yapmakta zorlanıyorlar,ağrıları oluyor.
•Ömrü de kısaltan bir hastalık bu. Diğer bulguları da var:Bazen diz ve ayak bileği eklemlerinde şişlik ve ağrı görülüyor,yürüme bozukluğuna yol açabiliyor.
•Zaman içinde göğüs kafesi nefes almak için yeterince genişleyemediği için akciğer kapasiteleri sınırlanıyor. Bu nedenle de hastalara tanı konulduğu andan itibaren mutlaka sigarayı bırakması öneriliyor.

Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Omurga romatizmalarında kortizon nadiren kullanılıyor. Sadece çok ağır tutukluk,şiddetli ağrı nedeniyle tam hareketsizlik olması durumunda geçici sürelerde tercih ediliyor. Ama uzun süre kullanım çok etkili olmuyor.

•Son yıllarda yeni geliştirilen ilaçlar sayesinde çok başarılı sonuçlar alınabiliyor. Erken dönemde uygulanan bu ilaçlar sayesinde omurganın esnekliği ve duruşu korunabiliyor. Ama bu ilaçlar çok pahalı ilaçlardır. Halen tedavi masrafları devlet tarafından karşılanıyor.
•Spor yapmak çok önemlidir. Özellikle sırt ve bel kaslarını geliştirme egzersizleri,yüzme öneriliyor. Basit yürüyüş,bisiklet omurgaya etkisi olmadığından yeterli değildir.
•Çok ağrılı ve alevli olduğu dönemlerde kaplıca ve ılıca tedavilerine asla izin verilmez. Hastalığın kontrol altına alındığı kronik ve yavaş süreçte sıcak havuzda yüzme öneriliyor. Ayrıca yoga ve pilates de faydalı olabiliyor.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share