Nitrik oksit normalde vücut tarafından üretilir fakat nefeste yüksek seviyede bulunması bir astım belirtisi olarak solunum yollarının iltihaplandığına işaret edebilir.
Nitrik oksit test sonuçlarını daha iyi anlamak için doktor, sahip olduğunuz astım belirti ve semptomları hakkında detaylı sorular sorabilir. Akciğerlerin ne derece işlev gösterdiğinin belirlenmesi için pik akım ölçümü ve spirometri testleri gibi birtakım testlerin uygulanması gerekebilir.
Neden Yapılır?
Nitrik oksit testi astımı teşhis etmek veya astım ilaçlarının ne kadar işe yaradığını belirlemek için kullanılır. Önceden astım hastası olduğunuz teşhis edilmişse doktorunuz ofis muayeneleri sırasında hastalığın kontrol altında olup olmadığını belirlemek için bu testi uygulayabilir.
Nitrik oksit testi tek başına net bir şekilde astımı teşhis edemez veya astım şiddetini ölçemez. Bu sebeple doktorunuz ek testlere girmenizi isteyebilir ve nitrik oksit test sonuçlarını incelerken diğer bilgileri de göz önünde bulundurur.
Nitrik oksit testi sadece bazı hastaneler ve doktor ofislerinde mevcuttur. Test, her astım hastası için gerekli olmayabilir veya faydalı bilgi sağlamayabilir.
Nasıl Hazırlanılır?
Testten önce sigortanızın nitrik oksit testini karşılayıp karşılamadığını kontrol edin.
Test sonuçlarının doğruluğundan emin olmak için testten en az 4 saat önce aşağıdaki şeylerden kaçının:
- Astım spreyi kullanmak
- Yeme ve içme
- Egzersiz yapma
- Sigara, diş macunu veya gargara kullanmak
Karşılaşabileceğiniz Durumlar
Testin uygulanması için oturmanız gerekir. Doktorunuz elektronik ölçüm aygıtına tüple bağlı bir ağızlığa konuşlanmanıza yardım eder. Daha sonra akciğerleriniz havayla dolana kadar 2-3 saniye nefes almanız gerekir. Doktor sabit bir oranda nefes verilmesi için sabit şekilde nefes vermenizi ister. Bu esnada doktorunuz nefes verirken dengeyi devam ettirmek için ne kadar nefes verdiğinizi gösteren bir bilgisayar ekranına bakmanızı isteyebilir. Sonuçların onaylanması için test birkaç kere tekrar edilir. Prosedürün tamamlanması genellikle 5 dakika veya daha kısa sürmektedir.
Sonuçlar
Normalden daha yüksek seviyede çıkan nitrik oksit seviyesi genellikle astım belirtisi olarak solunum yollarının iltihaplandığını gösterir.
Çocuklarda milyarda 20 bölüm altı ve yetişkinlerde milyarda 30 bölüm altı normal değerler olarak görülmektedir.
Çocuklarda 25 bölümden fazla ve yetişkinlerde 35 bölüm değerleri astım tarafından yol açılan solunum yolları iltihabına işaret edebilir.
Unutmayınız ki nitrik oksit test sonuçları kişiden kişiye büyük oranda değişiklik gösterebilmektedir. Sonuçları yorumlarken doktor diğer birtakım faktörleri de göz önünde bulundurur. Bu faktörler:
- Pik akım ölçümü ve spirometri gibi diğer testlerin sonuçları
- Daha önce yapılan nitrik oksit test sonuçları
- Astım belirti ve semptomları
- Kullanılan ilaçlar
- Soğuk algınlığı veya grip durumu
- Bahar nezlesi veya diğer alerjiler
Sağlık Editörü