Bebeğin Nefes Borusuna Süt Kaçarsa Nasıl Müdahale Edilir?

Hayatın ilk haftasında solunumla ilgili olarak çok sayıda sorun görülmektedir.

Yeni doğan bebek doğum sırasında ya da doğumdan sonra bir takım yabancı maddeleri akciğerlerine kaçırabilir. Bunlar akciğerlerin solunum borularının tıkanıklarına, zedelenmelerine yol açar. Yabancı cisimler bebekte akciğerlere çok kolay kaçar. Üstelik akciğerlere yabancı bir maddenin kaçmasını engelleyen koruyucu yapılar tam olarak gelişmemiştir. Bütün bu durumlar akciğerlere yabancı maddelerin kaçışını kolaylaştırmaktadır.

Hangi durumlarda nefes borusuna süt kaçabilir?

Bazen de bebeğin yutma yetersizliğine bağlı olarak emme sırasında akciğerlere süt kaçmaktadır. Çünkü bebek süt emerken, burundan soluk almaktadır. Boğazın yemek borusu ve soluk borusu ağızlarının açılıp kapanmasıyla ilgili bir takım yetersizlikler ile süt akciğerlere kaçabilmektedir. Bebeğin boğazına süt kaçması aşağıdaki durumlarda görülür.

  • Beyin kontrolünde bozukluk ve yetersizlik,
  • Akciğer ve kalpte rahatsızlıklar.
  • Burunda ya da solunum yollarında bir takım bozukluklar
  • Gelişimsel olarak yetersizlikleri bulunan bebekler.

İlk müdahale nasıl yapılmalıdır?

Bebekler genellikle soluk tutma sonucunda besinlerini akciğerlerine kaçırabilirler. Bebeğin emzirilme tekniğinin de bunda rolü olmaktadır. Bebekte solunum durmaları anormalliklerinden sonra ki emzirmelerde akciğerlere süt kaçması ihtimali artmaktadır. Doğumdan sonra bebeğin sırtına şiddetle vurulması veya tutulurken dikkatsiz davranılması da akciğerlere yabancı cisim kaçma nedeni olabilmektedir. Yeni doğan bebekte solunum sorunlarının önemi çok büyüktür. Solunum sistemi özellikle beyne yeterli oksijeni sağlamakta bir aksaklık ve yetersizlik gösterirse bu giderilmesi güç sorunlara yol açmaktadır. Böyle acil bir durumda ağız içini parmak yardımıyla temizlemek daha derinlerde bir tıkanma ise dizlerin üstüne yüz üstü yatırılarak sırta hafifçe vurarak ve bir miktar baş aşağı pozisyonda tutarak ilk müdaheleyi yapmak gerekir. Ancak böyle bir durumda asıl ve acil olan en yakın ilk yardım kuruluşuna başvurmaktır.

Dr. Ali Kaya

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share