Besinlerdeki Vitamin Kayıplarını Önlemenin Kolay Yolları

Besinlerdeki vitamin kayıplarını önlemenin pratik ip uçlarını öğrenin.
  • Sebze ve meyveleri çok az su ile veya susuz pişirin. Buharda pişirmeyi tercih edin. Baza vitaminler suda çözünürler. Bu yüzden sebze ve meyveleri yıkarken suda bekletmeyin.
  • Sebzeleri pişirmeden hemen önce ve büyük parçalar halinde münkünse elinizle bölün veya bıçakla kesin. Sebzeleri küçük parçalar halinde bölmek veya kesmek alan yüzeyini artırır. Alan yüzeyi ne kadar artarsa vitamin kaybı o kadar çok olur.
  • Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun. Böylece buhar kaybolmayacak ve poişme süresi kısalacaktır.
  • Sebze ve meyveleri çiğ tüketmeyi tercih edin. Eğer pişirecekseniz mümkün oluğunca kısa sürede ve diriliğini koruyacak şeklide pişirin. B ve C vitamini gibi vitaminle ısıyla kolayca kayba uğrarlar.
  • Sebzelerin,makarnanın ve kurubaklagillerin pişirme sularını dökmeyin. Pişirme sularını çorbalara,yemeklerinize veya soslara ekleyerek yemeklerinizin besin değerlerini artırın
  • Sebzeleri pişirirken soda eklemeden pişirin. Pişirme sırasında eklenen soda sebzelere daha yeşil bir renk kazandırmakla birlikte bazı vitaminlerde kayıplara neden olur.
  • Sebze ve meyvelerin yenilebilen kabuklarını soymayın. Eğer soymanız gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyun. Birçok vitamin ve mineral,sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında,kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunurlar. Sebze ve meyvelerin iç kısımlarındaki vitamin ve mineral yoğunlukları daha azdır.
  • Yağları yakmayın. Yağlar,uzun süre yüksek ısıya maruz kalırsa,vücut için zararlı maddeler (serbest radikaller) oluşur. Besinlerin yüksek sıcaklıkta kızartılarak yenmesi sağlık açısından zararlıdır. Ayrıca bu yiyecekleri fazla tüketmek şişmanlığa,kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini de artırır.
  • Protein kaybını önleyin. Sütlü tatlı pişirilirken şeker eklemesi ocaktan alınırken yapılmalıdır. Pişirme sırasında eklenen şeker ile sütün proteini birleşince protein kaybı oluşur.
  • Yoğurdun suyunu dökmeyin. Yoğurdun suyunun süzülmesi veya bekletme esnasında oluşan yeşilimsi suyunun atılması vitamin B2 (riboflavin) kaybına neden olur. Riboflavin vücutta önemli işlevleri olan bir vitamindir. Ekmek mayalandırma,bisküvi ve pasta ile çorba yapımında değerlendirilmelidir.

Dyt. Şengül sangu Talak

Total
0
Shares
Related Posts

2011’in Önemli Sağlık Olayları

Bir yıl boyunca sağlıkta hangi önemli adımlar atıldı, umut veren sağlık olayları nelerdi? İyisiyle kötüsüyle geride kalan bir yıldan notlar…

Skolyoz Daha Çok 10’lu Yaşlarda Ortaya Çıkıyor

Omurganın üç boyutlu eğriliği sonucu oluşan skolyoz, özellikle çocukluk döneminde daha fazla önem kazanıyor. Çoğunluğunu genç nüfusun oluşturduğu ülkemizde yüzde 70'i 18 yaş altında olan yaklaşık 2,5 milyon skolyoz vakasının olduğu biliniyor.

40 Yaşında Sonra Yılda Bir Mamografi Çektirin

Günümüzde dünyada yaşam süresi uzuyor. Yaşam alışkanlıklarında önerilen 'sayıları' dikkate alıp, bu doğrultuda hareket ettiğiniz takdirde, meme kanserine yakalanma riskinizi büyük oranda azaltabilirsiniz.

Unutkanlık Yaşlılığın Doğal Sonucu Değildir

Alzheimer Hastalığı, bellekte ve öğrenme, konuşma, akıl yürütme, yargılama, iletişim ve günlük yaşam etkinliklerini sürdürme yetilerinde kademeli olarak yıkıma ve davranışlarda değişikliklere yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır.
Total
0
Share