Bipolar Duygu Durum Bozukluğu 20’li Yaşlarda Başlıyor

Bipolar Duygudurum Bozukluğu depresyonun bir türüdür. Bu hastalık ya manik dönemler ya da manik – depresif geçişli dönemler halinde seyreder.

Günlük yaşamda çevresel faktörlere,olaylara bağlı olarak herkes duygusal anlamda inişler çıkışlar yaşayabilir. Üzüntü,keder,neşe,öfke gibi duygusal tepkiler verebiliriz. Ancak Bipolar bozukluk (iki uçlu duygudurum bozukluğu) ya da manik depresif bozuklukta bu inişler çıkışlar yaşamsal olaylardan kısmen veya tamamen bağımsızdır. Bipolar bozukluk duygularda düşüncelerde davranışlarda aşırı değişiklerle giden,kişinin mesleki ve sosyal yaşantısında yeti yitimine sebep olan tedavi edilebilir ruhsal bir hastalıktır.

Bipolar Bozukluk Kadınlarda Daha Sık mı Görülür?
Bipolar I bozukluğu (BPI) olan hastalarda en az bir manik veya karma epizod olması gerekir. Bipolar II bozukluğunda (BPII) hipomanik epizodların yanı sıra major depresif epizodlar görülür. Manik,karma,hipomanik ya da depresif epizodlar arasında kişinin tamamen sağlıklı hissettiği (ötimik) dönemler vardır. Toplum örneklemlerinde bipolar I bozukluğun yaşam boyu prevalansı (görülme sıklığı) %0.4-1.6 arasında değişmektedir. Bipolar II bozukluğun yaşam boyu prevalansı (görülme sıklığı) yaklaşık %0.5’dir. BP I bozukluğu kadınlarla erkeklerde eşit oranlarda görülmesine karşın,BP II bozukluğu kadınlarda daha sık görülür. BP I bozukluğun erkeklerde daha çok bir manik dönemle,kadınlarda ise daha çok bir major depresif dönemle başladığı bildirilse de veriler kesin değildir. Hastalığın başlangıç yaşı ortalama 20’li yaşlardır.

Bipolar Bozukluk Semptomları Nelerdir? Öğrenmek için tıklayınız

Dr. Burcu Yavuz

Total
0
Shares
Related Posts

Grip misiniz? Nezle mi?

İnsan vücudunun sıcaklık değişimlerine ve yeni koşullara uyum sağlaması için 2-4 hafta arasında bir süreye ihtiyacı vardır. Bu da sadece yumuşak mevsim geçişleriyle mümkündür.
Total
0
Share