Böbrek Hakkında Doğru Zannedilenler

Böbreklerimiz karın bölgesinde arka duvara yakın, iki tabaka yağ yastığı içinde korunuyor. Günlük yaşamımızda böbreklerimizle ilgili birçok yanlış bilgiye sahip oluyoruz ve bu yanlış bilgiler adeta değişmez doğrular gibi zihnimize yerleşiyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi Böbrek Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay,böbrek sağlığı hakkında doğru bilinen 7 yanlış olduğunu belirterek bunları şöyle sıralıyor.

1-BÖBREKLERİMİ RÜZGARDA ÜŞÜTTÜM:
Böbreklerimiz rüzgardan üşütmez. Kişi genel olarak üşüttüğü zaman vücut direnci düşer,mikropla da karşılaşırsa kolay hastalanır. Bunun sonucunda oluşacak iltihabi bir hastalığın böbreğe sıçramasıyla sorun ortaya çıkabilir.

2-BELİM AĞRIRSA BÖBREKLERİM HASTA DEMEKTİR:
Bel ağrılarının ilk nedeni böbrek değildir,ama öyle zannedilir,bu ağrılar genellikle hareket sistemiyle ilgili ağrılardır.

3-BÖBREK TAŞI AĞRIYLA GELİR,AĞRI YOKSA TAŞ YOKTUR:
Birçok insan böbreğinde taş varsa ağrı ve sızısının oluşacağını zanneder. Böbrek taşlarının önemli kısmı sessizce oluşur ve böbrekte sessizce hasar yapar. Bu nedenle özellikle ailesinde taş hastalığı olanların,kum dökmüş olsalar bile mutlaka belli aralıklarla böbrek taşı olup olmadığına dair testler yaptırmaları gerekiyor.

4- BÖBREK HASTALIĞI ZOR ANLAŞILIR:
Aksine bir ultrason ve bir kan tahliliyle yarım gün bile sürmeyecek bir test grubuyla onlarca kolayca teşhis edilebilir. Erken teşhisle çok daha büyük zararları olabilecek durumlar ortadan kaldırılabilir.

5-VÜCUDUMDA ÖDEM VAR,BÖBREKLERİM HASTA OLMALI:
Vücuttaki şişlikler öncelikli olarak böbreğe ait değildir. Dolaşım hastalıkları,kalp damar hastalıkları,hormonal hastalıklar ve böbrek hastalıklarından kaynaklanan şişlikler olabilir. Oysa günlük yaşamda kişiler gözkapaklarında bir şişme olsa,böbreklerinde sorun olduğunu zanneder. Bu doğru değildir.

6-BÖBREK NAKLİNDE İŞLEVSİZ BÖBREKLER DEĞİŞTİRİLİR:
Böbrek nakli operasyonlarından sonra kişinin işlev görmeyen böbrekleri değiştirilmez. Teknik sebeplerden dolayı hastanın kasığına takılır. Kasıktaki damarlar küçük olur,böbrek damarları ve kasık damarları çap olarak daha yakındır. Kasık bölgemiz böbreğin orijinal yerine göre cilde daha yakın olduğu için böbreğin orijinal yeri çok daha derindedir.

7-BÖBREKLERİM İRİLEŞİRSE KÖTÜDÜR:
Böbreğin yüzde 30’unun “Kompansatris Hipertrofi”dediğimiz ihtiyaca bağlı olarak irileşme yeteneği vardır. Vücut ihtiyaç duyarsa irileşir,kapasiteyi artırır. Ancak böbrekteki hücre sayısı artmaz,sadece volüm artışı olur. Böbrek eksik parçasını tamamlamaz. Böbreklerimiz tıpkı kaslara benzer,çalıştırınca irileşir ama kas dokusunun sayısı artmaz.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share