Böbreklerinizi Korumanın Kolay Yolları

Balık yağı tüketmek, egzersiz yapmak, daha fazla sebze ve meyve yemek böbreklerinizi olası hasarlara karşı koruyabilir.

Böbrekler,vücudun kimyasal dengesini ve kan basıncını korumak için çok önemlidir,atık yönetiminden sorumlu hayati organlardır. Böbreklerimize iyi bakmadığımızda ise birçok olası sağlık sorununu riske etmiş oluyoruz. Böbrekler ile bağlantılı hastalıklardan en yaygın olanları böbrek taşları,idrar yolu enfeksiyonları ve hipertansiyondur.
Böbrek hastalığı ve diyabet birlikte çok tehlikeli olabilir. Diyabet ile bağlantılı olan erken ölümlerin en sık nedeni böbrek hastalığıdır.

Asit Birikmesini Azaltmak İçin Meyve ve Sebze Yiyin

Yapılan araştırmalara göre,diyetinize daha fazla sebze ve meyve ekleyerek böbrek hasarı ve metabolik asidoz riskini en aza indirebilirsiniz. Aşırı asit,hızlı solunum,yorgunluk,konfüzyon ve hatta şok ve ölümle sonuçlanabilecek belirtilere neden olabilir. Meyve ve sebzeler böbreklerin vücuttan aşırı asidi atmasına ve idrarla salgılamasına yardımcı olur. Bu sebeple diyetinize daha fazla meyve sebze eklemek (özellikle metabolik asidoza duyarlı olan kronik böbrek hastalarında) böbreklerdeki asit miktarının azaltılmasına yardımcı olur. Bu hastalar genellikle bikarbonat ve diğer alkali takviyeleri ile tedavi edilir.

Diyalizin Daha İyi Çalışması İçin Balık Yağı Tüketin
Yapılan son bir araştırmaya göre,balık yağının içerisinde bulunan omega-3 yağ asitleri diyaliz hastalarını ani kardiyak ölüm riskinden koruyabilir. Araştırmacılar,tedavinin ilk yılında 400 diyaliz hastaları arasında 100 kişinin omega-3 yağ asitleri kan düzeyleri baktılar. Ani kardiyak ölüm riski diyaliz için ilk yıl en yüksek seviyedeydi. Hemodiyalize başlayan hastaların kanında omega-3 yağ asitlerinin en yüksek seviyeler olması,ilk yıl içinde ani kardiyak ölüm riskinin azalmasıyla ilişkili olarak bulundu. Yapılan bu çalışma,diyaliz hastalarında ani kardiyak ölümler için olması bir tedavi belirlenmesi yönünde bir ilk adım olarak değerlendirildi.

Tuz,Protein ve Su Tüketimini Durdurun
Vücut,aşırı tuz,protein hatta su gibi besinleri filtrelerken çok enerji harcar,böbreklerimizde vücudumuzun filtrasyon sistemidir. Eğer bunlardan herhangi birini çok fazla tüketirsek böbreklerin normalden daha fazla çalışmasına yol açmış oluruz. Tuzun içerisinde bulunan sodyum,sağlıklı sıvı dengesinin korunmasında yardımcı olmasına rağmen böbrek hastalığı olan birisi tarafından filtrelenemeyebilir. Bu sebeple kalp krizi ve felç dahil olmak üzere birçok sağlık risklerine yol açan yüksek kan basıncına neden olabilir.

Egzersiz Üzerine Yoğunlaşın
Cochrane Kütüphanesi’nde yayınlanan bir makaleye göre,düzenli egzersiz kronik böbrek hastalığının yanı sıra böbrek nakli geçirmiş olan hastalar için de oldukça faydalı gözüküyor. Ayrıca yapılan bu inceleme,egzersiz yapan kişilerde sadece fiziksel olarak değil,kan basıncı ve kalp hızında gelişmeler,beslenme ve yaşam tarzında da iyileşmeler olduğu da belirtiliyor. 1.800’den fazla katılımcıyla yapılan 45 ayrı çalışma analizi sonucunda,araştırmacılar diyaliz hastaları ve henüz diyaliz ihtiyacı olmayan hastaların egzersiz yaparak fayda elde ettiğini buldu. Zamanla oluşan egzersiz direnci ise yürüme yeteneği,kas gücü ve kardiyovasküler egzersizlerin aerobik kapasitesini geliştirdi.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Ne Kadar Hamur İşi Tüketiyoruz?

Sabah güne gözlerimizi açtık. Enerjiye ihtiyaç var. Tabii ki bunun için çoğu kez bir kahvaltı sofrasına oturuyoruz. Her öğünde, kahvaltı sofralarımızın da tacı olan ekmek grubundan besinler alıyoruz.

Vejetaryen Beslenme

Vejetaryen beslenme, temelde ekonomik olgulardan ortaya çıkmıştır. Bu olgulardan biri, belirli miktar arazide bitkisel ürün yetiştirmeyle, hayvan yetiştirmeye göre daha çok insanın kısa sürede ve daha ucuza doyurabileceği gözlemidir.
Total
0
Share