Çarpık dişlerim var, tel tedavisi için yaşım uygun mu?

Ortodontik tedavide kullanılan teller hakkında merak edilen soruların cevapları için tıklayınız.

1- Dişlerdeki bozuklukları düzeltmek için dışarıdan fark edilmeden yapılan uygulamalar var mı? Hangi bozukluklar düzeltilebiliyor?
Ortodontik tedavide kullanılan tellerin dişlerin dil tarafına yani arka ve iç tarafına yerleştirildiği ve dışarıdan görünmeyen lingual ortodontik tedavi tekniği ile tel görüntüsünden kurtularak tedavi olmak artık mümkün olmaktadır. Ayrıca veya diğer bir yol da dışarıdan hiç belli olmayan şeffaf plaklar ile diş çapraşıklıklarını düzeltilmesidir.Birçok çapraşıklık ve çene problemi bu estetik metotlarla düzeltilebilmektedir.

2- Uygulama nasıl oluyor,bu teller dişe nasıl takılıyor?
Öncelikli olarak klinik ve radyolojik muayeneler ile hastalarımızın diş sağlığını kontrol ediyoruz. Mevcut dental problemleri çürük,diş eti hastalıkları vb. çözdükten sonra tıpkı protez diş yapılır gibi hastalarımızdan ölçü alıp kişiye özel diş telleri hazırlatıyoruz,bu hazırlık süresi birkaç günü alabiliyor,ancak klinik uygulama çok daha kısa sürüyor,bir saat gibi bir sürede hastalarımıza uygulayabiliyoruz,

3- Dişlerin iç kısmına takılırken zorluk olmuyor mu?
Lingual teknik,diğer ortodontik tekniklere göre hekim açısından daha zahmetlidir ve özel eğitim ve tecrübe gerektirmektedir. Ancak bu tekniği kliniğimizde rutin olarak uyguladığımız için bizim için diğer tekniklerden çok farkı yoktur.

Hasta açısından daha konforlu olduğu söylenebilir,çünkü dişlerin dış tarafına uygulanan teller,dudak ve yanaklarda yaralanmalara neden olurken,içeriden uygulanan teller sadece dile temas etmektedir,dil dokusunun dudak ve yanak içi dokusundan daha dayanıklı ve uyum gösteren yapısı düşünüldüğünde oluşabilecek yaralanmaların içeriden takılan tellerde daha az olduğu görülmektedir. Ayrıca içeriden takılan teller hastaların konuşmasını etkilememektedir. Hem görsellik hem kullanım anlamında yaşam konforunu korumaktadır.

4- Dişleri fırçalamak ve temizlemekte özel yöntemler kullanılıyor mu?
Ağız içersine yabancı bir madde girdiği zaman,ki bu protezler için de geçerlidir,ağız hijyenini sağlamak için daha fazla özen gerekmektedir. Bir takım özel diş fırçaları,arayüz fırçaları ve diş ipleri kullanımı önem kazanmaktadır. Ancak şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavilerde,kişiye özel hazırlanan plaklar istenildiği zaman takıp çıkartılabilir. Klasik ortodontik tedavilere göre ağız bakımı daha rahat ve kolay yapılır. Tedavi sırasında dişler normal şekilde fırçalanabilir,dişipi rahatlıkla kullanılabilir. Yiyecekler konusunda herhangi bir kısıtlama olmaz.

5- Tedavinin süresi her kişide değişiyor mu? Ortalama bir süre var mı?
Tedavi süresi kişiden kişiye değişmekle beraber,ortalama 8 ila 18 ay arasında değişmektedir.

6- Tellerin görevi nedir?
Tellerin dişler üzerinde oluşturduğu bir takım kuvvetlerle dişler üzerinde hareketlenmeler ve çene kemiği içindeki açılanmalarda değişiklikler gerçekleşir. Hedeflenen diş pozisyonlarına ulaşılıncaya kadar bu kuvvetler arttırılıp azaltma yoluyla teller aktive edilir.

7- İnsanlar tel taktırırken yaş sınırlaması var mı?
Son yıllarda ortodontik tedaviler çocuklar kadar erişkinlere de uygulanmaya başlanmıştır. Her yaşta bireylerde uygulanabilmektedir. Dişlerinin görüntüsünden rahatsız olan erişkin hastalar gelişen bu yeni tedavi teknikleri sayesinde güzel bir gülümsemeye kavuşabilmektedir

8- Tel uygulamalarını / bu teknikleri daha çok çalışan,kariyeri olanlar mı tercih ediyor?
Erişkin bireyler sosyal ilişkiler ve statu gereği klasik ortodontik tedavileri tercih etmeyebiliyorlar. Hastalara “Lingual teknik”veya şeffaf plaklar”uygulayarak,dişlerin hiç kimse fark etmeden düzelmesini ve konforlu bir tedavi dönemi geçirmesini sağlıyoruz

9- Ağızlarındaki çarpık görüntü nedeniyle insanlar sosyal yaşamlarında ne gibi sorunlar yaşıyor?
Güzel bir gülümseyiş ve sağlıklı dişler kişinin kendine olan güvenini artırır. Günümüz dünyasında,bireylerin estetik beklentileri bu yüzden oldukça artmıştır. Diş dizilerindeki bozukluklar,gülümseyişi olumsuz anlamda etkilediği zaman,kişilerin kendine olan güveni azalmaktadır,psikolojik olarak etkilemektedir. Güvenle gülümseyememesi,konuşma esnasında rahat olamamasına yol açarak,kişinin duruşunu değiştirmektedir. Yeni tanıştığımız birinin ilk olarak dış görünümü dikkati çeker. Yapılan araştırmalara göre,insan gözünün güzel olarak algıladığı,bir bütünün parçalarının ahengi bozmadan seyretmesidir. Ahengi bozan bir parçayı göz hemen farkeder ve o kusuru daha yoğun olarak algılar.

10- Düzgün dişlere sahip olmak iş görüşmelerinde etkili oluyor mu?

Günümüzle dış görüntü,kişinin kendine verdiği önemi ve saygısını gösteren bir kriter olarak kabul edilmektedir. İş görüşmelerinde değerlendirme aşamasında güzel bir gülümseme,kişinin kendine güvenini göstermektedir.

Dr. Özge Öztürk

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share