Cildin ölü hücrelerinden kurtulun

Dermatoloji Uzmanları Dr.Hande Akıncı, Doç.Dr. Emel Güngör, ve Estetik,Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Ferit Demirkan kimyasal peeling hakkında bilgi verdi.

Kimyasal peeling;cildin üst tabakasına kimyasal maddeler uygulanması ile en dış tabakayı tahrip ederek yüzeyel kimyasal yanık oluşturulması işlemidir. Böylece cildin ölü hücrelerden oluşan hasarlı üst tabakasından arınması ve alttaki taze hasarsız cildin açığa çıkarılması sağlanmaktadır.

Kimyasal peeling işlemi ile cildin doğal parlaklığı artar,cildin alt tabasındaki kolajen yapı güçlenerek cildin elastikiyeti ve kalınlığı artar,ince kırışıklıkların hafiflemesi sağlanır. Ayrıca güneş,yaşlılık,gebelik gibi çeşitli durumlara bağlı oluşan kahverengi lekeler tedavi edilir. Akne tedavisinde diğer tedaviler ile birlikte kullanılabilir.

Kimyasal peeling işlemi için çok sayıda madde olmakla birlikte en sık kullanılanlar alfa hidroksi asitler (glikolik asit),triklorasetik asit ve salisilik asittir. Bu maddelerin konsantrasyonlarına göre peeling işlemi cildin üst kısmına veya daha alt kısımlarına etkili olabilir. Glikolik asit meyve asiti olarak da bilinir. En sık tercih edilen peeling çeşididir. Güvenliği ve etkinliği yüksek olup,uygulamadan sonra kişi günlük yaşamına dönebilir. Triklorasetik asit orta derinlikte peeling için tercih edilir. Kırışıklık,leke ve sivilce izlerinin tedavisinde daha etkilidir.

Uygulamadan 2 gün sonra deri koyu kahverengi bir hal alır ve soyularak dökülür. Soyulma yaklaşık 7-15 gün devam eder. Bu nedenle dezavantaj olarak kişi günlük sosyal yaşantısına 7-10 gün sonra dönebilir. Salisilik asit konsantrasyonlarına göre yüzeyel,orta ve derin peeling işleminde kullanılabilir. Özellikle akne tedavisinde tercih edilir. Peeling seans aralıkları uygulanan peeling çeşidine ve derinliğine göre değişebilir. Peeling öncesi hekimle ön görüşme yapılarak kişinin peeling işlemi için uygun olup olmadığına,hangi peeling çeşidinin seçileceğine karar verilir. Peeling uygulanacak kişiye işlem öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verilir.

İşlemden sonra ciltte kızarıklık,kuruluk,gerginlik hissi olabilir,yüksek konsantrasyondaki asit uygulamalarında soyulmalar görülebilir. Nadiren allerjik reaksiyon ortaya çıkabilir. Cilt güneşe karşı hassas hale geleceğinden güneş yanığı oluşabilir. Bu nedenle hangi mevsim olursa olsun hem fiziksel hem de kimyasal koruyucularla korunmak gerekir.

Kimyasal peeling,aktif deri enfeksiyonu,açık yarası bulunan,egzema gibi deri hastalığı bulunan,izotretinoin tedavisi alan kişilere ve gebelere önerilmez.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Akne tedavi edilebilen bir durumdur !

Her sivilce aynı şekilde tedavi edilmez. Tedavide cilt temizliği önemli bir unsurdur. Bu makalede cilt temizliği ile ilgili ayrıntıları bulacaksınız.

Küme başağrısı

Küme başağrısı nedir? Küme başağrısı tek taraflı göz çevresinde olan,belli dönemlerde sık olarak tekrarlayıp sonra aylarca şikayet oluşturmayan…
Total
0
Share