Çocuğun Her Ayı ve Yaşı Farklıdır
Bir çocuğun;fiziksel gelişiminin yanında dil gelişimi,zihinsel gelişimi,duygusal gelişimi,sosyal gelişimi ve psikomotor gelişimi açısından da takip edilmesi gerekir.Çocukların içinde bulunduğu her ay veya yaşın gelişim özelliklerinin birbirinden farklıdır.Ailelerin,sağlıklı bir çocuk yetiştirebilmek için;çocuğun içinde bulunduğu yaşın gelişim özelliklerini çok iyi tanımaları gerekir.
Çocuğun kendine özgü yanlarını alarak,doğal gelişim basamaklarının desteklenmesi ve potansiyellerinin fark edilmesi,gelişimi için çök önemlidir. Zamanında farkına varılmayan ve çözülmeyen gelişimsel problemler;ilerleyen yaşlarda daha büyük sorunlara yol açabilir.Geç konuşma;bir çocuğun ilerleyen yaşlardaki zihinsel,duygusal ve sosyal gelişimini olumsuz etkileyebilir.Bu nedenle zamanında yapılan müdahalenin önemi büyüktür.
Gelişim Testleriyle Erken Teşhis
0-6 yaş arasındaki gelişimi takip etmek amacıyla yapılan gelişim testleri çok önemlidir.Belirli aralıklarla yapılan bu gelişim değerlendirmelerinin,ileride ortaya çıkabilecek önemli bir gelişimsel problem için,önleyici olabilir.Gelişim testleri ile çocuğun içinde bulunduğu gelişim düzeyinin tespit edilerek yaşına uygun yeterlikte olup olmadığı kontrol edilecektir.Yetersiz olan gelişim alanını hızlandırabilecek aktiviteler,tutum ve davranışlar hakkında aile bilgilendirilerek tedavi programı başlatılır ve hazırlanacak destek programlarla gelişim yaş normlarına uygun hale getirilebilir. Çocuğun gelişimini desteklemek ve yolunda gitmeyen durumları gecikmeden fark edebilmek için 0-6 yaş gelişim takibini periyodik olarak mutlaka yaptırmak gerekiyor.
Sema Yılmaz
Pedagog
Sağlık Editörü