Ebeveynlerin Rolü
Siz nasıl beslemek isterseniz isteyin,neyi ne kadar yiyeceğine genellikle çocuklar karar verir!
Burada ebeveyn ve bakıcılara 5 önemli rol düşmektedir.
- Yaratıcı olun ! Çeşitli sağlıklı ve lezzetli gıdalar sunun.
- Düzenli olun ! Öğün ve ara öğünleri düzenli programlayın.
- Yemek zamanlarının eğlenceli olmasını sağlayın !
- Sofra adabını öğretin !
- Örnek olun !
Mutlu bir başlangıç yaşam boyu sağlıklı yeme alışkanlığı gelişimine yardımcı olur. Burada çocuklarınızın sağlıklı beslenmesine yardımcı olacak ipuçları verilmiştir.
Sofra Savaş Veya Pazarlık Alanı Değildir
“Tabağını bitir!”
“Yemek bitmeden tatlı yok!”
“Tabağını bitirirsen şeker vereceğim!”
Bu cümleler muhtemelen size pek yabancı değil. Oysa öğünler bir ceza veya ödül unsuru olmamalıdır. Bu pazarlıklar uzun dönemde çözüm yerine yeni sorunlar yaratacaktır.
Sık rastlanan 5 çocukluk çağı beslenme sorunu ve çözüm önerileri:
- Her öğünde aynı besini istemesi. Her öğünde istediği besinle birlikte yeni bir besin sunun,birkaç gün sonra çocuğunuz diğer besini de deneyecektir. Genellikle bu sorun kısa zamanda çözülür.
- Sunulan öğünü reddetmesi. Her öğünde ekmek,sandviç,meya gibi çocukların sevdiği besinleri sofrada bulundurun. Teşvik edici olun ancak çocuğunuz sunulanı yemezse se aç kalacağından korkmayın.
- Yemek sırasında TV seyretmek istemesi. Televizyonu kapatın. TV aile sohbetini engeller ve çocuğunuzun beslenmesini etkiler. Yemek,ailenin bir araya geldiği özel bir zaman,TV saati ise eğleneceği zamandır.
- Sunulan yemeğin beğenmemesi. Çocuğunuzun sadece kendi istediğini tüketmesine izin vermeyin,masadaki diğer besinleri yemesini isteyin,eğer uyumlu davranmazsa odasına gitmesini veya masadan kalkmasını isteyin ve bir sonraki öğüne kadar herhangi bir şey yemesine izin vermeyin.
- Yeni sunulan besinleri reddetmesi. Yeni besinler sunmaya devam edin ancak zorlamayın,yeni tatlar denemeye hazır olması zaman alabilir.
Yemek Zamanı Sadece Beslenme Zamanı Değildir
Çocuklar etraflarında gördüklerini taklit ederler. Knedilerinde sağlıklı beslenme alışkanlığı olmayan ebeveynlerin çocuklarında bu özellikleri geliştirmeleri mümkün değildir. Düzenli saatlerde sağlıklı ve lezzetli besinleri tüketerek çocuğunuza örnek olun. Eve giren besinlerden ebeveyn sorunludur. Çocuğunuzun etrafında çeşitli sağlıklı besinlerin olmasına özen gösterin,bu çocuklarınızın yaşam boyu sağlıklı besinleri seçmesine yardımcı olur.
Yemek zamanı ailenin biraraya geldiği zamandır ve çocuğunuz iyi bir beslenme alışkanlığı geliştirirken mutlu bir sosyal hayat için de uygun davranış tarzlarını öğrenecektir.
Üç,İki,Bir…Hadi Yemeğe!
Çocuğunuzu yemek zamanına hazırlayın. Yemekten 5 dakika önce uyarın,hazırlanmalarına,ellerini yıkamalarına zaman tanıyın. Huzursuz,heyecanlı veya yorgun bir çocuğun yemek için hazır olması zaman alabilir.
Çocuğunuzun yemesini istediğiniz çeşitli besinleri satın alırken maceracı ve zeki olun. Esnek olun,eğer çocuğunuz yemekten kaçmaya çalışırsa üzülmeyin.
Sağduyulu ve mantıklı olun,çeşitli sağlıklı besinleri tüketen,sağlıklı beslenen iyi bir örnek olun.
Sizin önerdiğiniz sağlıklı besinler içinden çecuğunuzun seçim yapmasına izin verin.
Çocuğunuzda Problem Olarak Değerlendirdiğiniz Davranış Şekilleri Bazen Kabul Edilebilir
Çocuklar sofrayı kendi bağımsızlıklarını gösterdikleri bir sahne olarak görürler. Bazı öğünleri atlama,yemek seçme,yeni menüler denemekten kaçınma gibi durumlar genellikle çocuğunuzun normal gelişim sürecinin bir parçasıdır. Çocuğunuza sağlıklı besinlerden oluşan zengin bir seçme şansı tanıyın. Zaman içinde çocuğunuz sağlıklı gelişmesi için gerekli olan besinleri yeterli miktarda tüketecektir. Çeşitli sağlıklı besinlerin bulunduğu bir ortam,gergin olmayan mutlu bir yuva,sağlıklı beslenme ve davranış tarzının gelişmesi için gereklidir.
Faaliyet İştahı Açar
Yemek öncesi sizin de katlandığınız çeşitli faaliyetler (yürüyüş yapmak,top oynamak,bisiklete binmek,vb.) tüm aile için hem sağlıklı hem de eğlenceli bir ortam sağlar.
Sağlık Editörü