Çocuğunuzun fikirlerini ve yaratıcılığını övün ve cesaretlendirin: Çocuğunuzun fikirlerini,düşüncelerini ve davranışlarını övmenin yollarını bulmaya çalışın. Odaklanma,kararlılık,problemi çözmek için çabalama,yaratıcılık duygularını destekleyin.
Çocuğunuza fazla soru sorarak oyununu bölmeyin:Genelde ebeveynler oyun oynarken arka arkaya sorular sorarlar:“Bu hayvan ne?”,“Kaç tane beneği var?”,“Nereye gidiyor?”,“Ne yapıyorsun onunla?”. Sorular sorarak ebeveynler çocuğun öğrenmesine yardımcı olduklarını düşünürler ama bu yaklaşım genelde tam tersi etki yaratır:çocuklar daha kapalı,sessiz ve özgürce konuşma konusunda çekingen hale gelirler.
Çocuğunuzun problemi tek başına çözme becerisini teşvik edin:Çocuğunuza yardımcı olmaya çalışırken,onun problem çözme yeteneğini ve kendi başına oyun oynayabilme yeteneğini körleştirmeyin. Çocuğunuzun kendinize bağımlı hale getirmeyin. Sadece ihtiyacı olan kadar destek verin .
Oyuna ilgi gösterin: Çocuklar sessizce oyun oynarken pek çok ebeveyn doğal olarak bu durumu kendi işlerini tamamlamak için bir fırsat olarak görür- yemek yapmak ya da gazete okumak gibi. Bunu yaparak,çocuğa sessizce oyun oynamasını ne kadar takdir ettiğinizi gösterememiş olursunuz.
Dr. Obengül Ejder