Çocuklarda Cinsel Kimlik 3-4 Yaşında Ortaya Çıkar
Kadının biyolojik cinsiyeti doğumla birlikte belirlenir. Çocukluk döneminde cinsel gelişim açısından en önemli olay cinsel kimliğin ortaya çıkışıdır. Cinsel kimlik 3 – 4 yaşında belirlenir ancak kadının cinsel kimliğini ilk olarak ne zaman fark ettiği tam olarak bilinmemektedir. Bu yaş dönemi ile birlikte artık çocuğun bir cinsel kimliği vardır ve bu büyük çoğunlukla biyolojik cinsiyet ile uyumludur. Cinsel kimliğin daha sonraki yaş dönemlerinde değişmesi mümkün değildir.
Erken çocukluk döneminde hormonal olarak kadın ve erkek arasında belirgin bir farklılık yoktur. Çocuk toplumdaki roller açısından cinsel kimlikler arasındaki farklılıkları gözlemler. Bedensel ve davranışsal olarak kadınların erkeklerden farklı olduğunu keşfetmesi ile cinsel kimliğinin özelliklerini öne çıkarmaya başlar. Birçoğu çocukluk döneminde kendi bedenini tesadüfen oyunlar sırasında fark eder. Kız çocukları yetişkinlikte olduğu gibi olmasa da,uyarılabilen bölgelerinden haz alabilir.
Çocuklarda Cinsel Cinsiyeti Neler Belirler?
Birçok açıdan cinsellikle ilgisiz (aseksüel) olarak kabul edilen bu dönemde cinsiyete vurgu yapılan pek çok şey yaşanır. Bu dönemde yaşanan duygusal,bedensel farklılıkların,hazların ve engellenmelerin kişinin gelişiminde temel rol oynadığını savunan temel psikiyatri kuramları vardır. Psikoseksüel gelişimde ödipal dönem,libidinal dürtüler özellikle psikanalitik ekolün kuramsal temellerinden biridir. Çocukluk devresinde çocuklar cinsel hazzı tanır. Ancak bu haz erişkinden farklıdır. Erişkin cinselliğinden farklı olarak istek,uyarılma,orgazm ve çözülme gibi tanımlanmış fizyolojik evreler silsilesi şeklinde değildir. Bu dönemde cinsel kimliğin ne düzeyde geliştiği farklılığın ne kadar farkında olunduğu tartışmalıdır. Ergenlik öncesi dönemde çocuk oyunları cinsel içerikli olabilir. Çocuklar veya erişkinlerden gelen bir baskı zorlama olmamak koşuluyla çocuğun bedenini ve cinsel uyarılmayı tanıması,keşfetmesi kendini hazır hissettiği devrede yaşayacağı cinsel yaşam için hazırlayıcı olur.
KAYNAK:CEDAT
Sağlık Editörü