Çocuklarda En Sık Görülen Kanser Türleri

Çocukların genetik yatkınlıkları yanında, çevre ve solunan havanın kirliliği ya da kimyasal ve her türlü fiziki ajana maruz kalmaları, onların küçük yaşta kansere yakalanma riskini artırıyor.
Türkiye’de çocukluk çağında görülen kanserlerin başında lösemi geliyor
Çocukların genetik yatkınlıkları yanında,çevre ve solunan havanın kirliliği ya da kimyasal ve her türlü fiziki ajana maruz kalmaları,onların küçük yaşta kansere yakalanma riskini artırıyor. Yüksek gerilim hatları yakınında ki yaşamlar,radyasyon en bilinen nedenler. Cep telefonları özellikle beyin tümörlerinin gelişimi ile ilgili olarak tartışılıyor. Türkiye’de çocukluk çağında görülen kanserlerin başında ise lösemi geliyor.
Türkiye’de her yıl 2 bin 500 ile 3 bin arasında yeni çocukluk çağı kanseri tanısı konuyor
Teknoloji ile erken yaşlarda tanışma ve çevresel kirlilik,çocukluk çağında görülen kanserlerde artışa neden oluyor. 1-13 yaş arasında görülen kanserler ‘çocukluk çağı kanseri olarak tanımlanır. Türkiye’de her yıl 2 bin 500 ile 3 bin arasında yeni çocukluk çağı kanseri tanısı konuyor. Artışın rakamsal boyutu çok çarpıcı ve üzücü. Çocukların en sık yakalandığı kanser türlerinin ilk sırasında löseminin yer alıyor. Çocukluk çağındaki kanserlerin yüzde 25’ini oluşturan lösemiyi,batılı gelişmiş ülkelerden farklı olarak yüzde 10-15 oranıyla lenf bezi kanserleri izliyor. Üçüncü sırada ise santral sinir sisteminde oluşan tümörler yer alıyor.

Böbrek Tümörleri ve Diğer Kanser Türleri

Çocukluk çağı kanserlerinde dördüncü sırada böbrek tümörleri yer alıyor.Çocuklarda ki genetik bir hastalık ya da kromozom anomalisi bu kanser türünün görülme sıklığını artırıyor. Aile tarafından fark edilmesi güç olan böbrek kanserlerinde,tümör erken tanı ile cerrahi olarak çıkarılabilir ise kemoterapi ile başarı yüzde 100’e ulaşıyor.

Bunların dışında nadir görülmekle birlikte kemik ve yumuşak doku kanserleri de çocuklar için tehlike oluşturuyor.

Prof. Dr. Bülent Antmen

Total
0
Shares
Related Posts

Migreni Tetikleyen Faktörler

Migreni tetikleyen faktörler neler? Çikolata aslında migren ağrılarını artırmıyor mu? 'Migren günlüğü'nün tedavideki yeri nedir?
Total
0
Share