Çocuklarda Kabızlık

KabızlıK tedavi edilebilir bir durumdur ve kabızlık görülen çocuğun geciktirilmeden doktora götürülmesi gerekmektedir.

Bebekler ve çocuklar kabızlık sorunuyla sık sık karşılaşıyor.

  • Annelerin bebeklerine ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü vermeleri, kabızlığa karşı alınacak önlemlerin başında geliyor.
  • Kabızlık her yaşta görülen bir sindirim sorunu,bazı bebeklerin anne sütü almalarına rağmen bağırsak yapısındaki sorunlar nedeniyle kabızlık sorunu yaşayabiliyor.
  • İnek sütünün bebeklerde kabızlığa yol açması nedeniyle doktorlar tarafından bir yaşına kadar inek sütü önerilmiyor.
  • Barsak genişliği gibi doğuştan gelen hastalıklar kabızlığa yol açabiliyor. Bu tip sorunlar olduğunda çocukları, çocuk cerrahisi ve çocuk gastroenterolojisi uzmanları takip ediyor.
  • Ailesel barsak yavaşlığı da önemli faktörlerden biri. Çocuğun süt içmesi sağlıklı gelişmesi açısından önemli. Ancak günde 500 ml yani yarım litreden sonrası zararlı hale geliyor. Bu miktardan fazla süt tüketen çocuklarda demir eksikliğinin yanı sıra kabızlık da görülüyor. Çocukları kabızlıktan koruyan besinler var. Sebze ve meyvelerdeki lifler,posa oluşmasına neden oluyor.

Bu nedenle ailelerin çocuklarını beslerken,sebze ve meyve ağırlıklı beslemeleri gerekiyor.

 

  • Eğer çocuk bu besinleri sevmiyorsa, seveceği bir hale sokmakta örneğin meyveli yoğurt gibi farklı gıdalarla karıştırarak cazip hale getirmesinde yarar var.
  • Çocuğun sürekli katı gıda almasına izin vermemek gerekiyor. Katı gıda kabızlığa yol açabiliyor. Çocuğun yeterince sıvı tüketmesi de önemli.
  • Anne sütü, çocuğun her türlü ihtiyacını karşılıyor. Ancak bazen bağırsak yapısındaki sorunlar anne sütünün bile kabızlık yapmasına neden olabiliyor.

Çocuklarda görülen başka bir etken, okulda tuvalete gitmeme

Birçok çocuk teneffüs aralığının kısa olması, tuvaletlerin kalabalık olması gibi çeşitli nedenlerle tuvalete gitmiyor. Büyük tuvaletini tutuyor. Psikolojik nedenlerle tuvaletini yapmak istemeyen çocuklar var.
Bu çocukları, eğer çocukta herhangi bir sindirim sorunu ya da anatomik bir sorun yoksa,psikologa yönlendirmek gerekebiliyor.

İlaçlar nasıl kullanılmalı?

Kabızlık tedavisinde bazı ilaçlar kullanılıyor. Ancak ilaçların kullanımı sırasında sorun yaşanabiliyor. Ailelerin ilaçları alışkanlık yapacağı korkusuyla gerektiği kadar kullanmıyor .Oysa bu ilaçlar sertleşen dışkının yumuşamasını sağlıyor. Bazı anneler,bebeklerinin kabızlık tedavisinde,ilaç yerine fitil kullanmayı tercih edebiliyorlar.

Çünkü fitil,anneler açısından çok daha rahat. Oysa anneler,uzmanların verdiği ilaçları, zamanında ve gerektiği şekilde kullanırsa,tedavideki başarı oranını artırıyor.

Dr. Sevil elçin Kızılok

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Ateşi Kontrol Altına Almanın Yolları

Hemen her anne-babanın çocuklarında tecrübe ettiği yüksek ateş, bazen korkutabiliyor. Böyle bir durumda sakinliğinizi koruyarak çocuğunuza müdahale etmeniz gerekiyor. İşte işinizi kolaylaştıracak birkaç öneri:

Miyop Çocuklar Daha Zeki!

Yapılan pek çok çalışma, çocuk miyopların zeka katsayılarının normal popülasyona göre 7-8 kat daha fazla olduğunu göstermiş. Ayrıca miyop çocukların okul başarısı da daha yüksek bulunmuş. Peki, bu çocuklar neden daha zeki oluyor?
Total
0
Share