Araştırmalar belirli yiyecekleri daha fazla yiyerek hafızanın,algılama yeteneğinin ve dikkatin artırılabileceğini gösteriyor. Ancak abur cubura dikkat etmek şart. Özellikle sınav döneminde tüketilen abur cuburlar yarardan çok zarar veriyor. Her şeyin mükemmel olmasını sağlamaya çalışmak,takıntılar ya da özgüven eksikliği stres düzeyini arttırarak yeme ataklarına sebep olabiliyor. Son yıllarda ilköğretim okulu çağında görülen obezite artışını da buna bağlamak mümkün. Oysa bu yaşlarda problemleri abartmak yerine elden gelenin en iyisini yapmaya çalışmak ruh ve beden sağlığını pozitif etkiliyor. Yoğun ders programları ve sınav stresi ise yeme bozukluğuna sebep olan önemli etkenlerden. Oysa zihinsel ve fiziksel performansı yükseltmek için düzenli beslenmek şart.
Sık Yapılan Hatalar
Başarının artırılması için tatlı ve çikolata gibi şekerli besinlerin yüksek miktarda tüketilmesi önemli bir hata. Tatlı ve çikolatadan uzak durmak,öğün atlamamak ve dengeli beslenmek şart. Okulda başarının yolu;yeterli ve dengeli beslenmeden geçiyor. Ara öğünlerin basit şeker içeren,kan şekerinin hızla yükselip düşmesine sebep olan tatlı,çikolata,hazır meyve suları yerine,kan şekerini yavaş yükselten ve düşük kalori içeren meyve,yoğurt,küçük kepekli sandviç ve ayran gibi gıdalardan oluşması da önemli.
Zihinsel Performansı Düşürüyor
Sadece yetersiz beslenme değil yetersiz su tüketiminin de olumsuz sonuçları vardır. Dengeli beslenmeyen ve yetersiz su tüketen çocukların konsantrasyonları düşer ve öğrenme yetenekleri azalır. Bunun sonucunda da derslerinde başarılı olamazlar.
Dr. Arzu özgeneci Öngün