Dental Muayene

Düzenli dental muayeneleri önleyici sağlık bakımının önemli parçalarından biridir. Dental muayene sırasında dişçi veya hijyenist dişlerinizi temizler ve dişeti inflamasyonu veya kemik kaybını belirler.

Daha sonra diş çürüme ve diğer oral sağlık problem risklerini değerlendirir ve yüz, boyun ve ağız bölgelerini kontrol ederek anormallikleri kontrol eder. Ayrıca bir dental muayenede dental röntgen veya diğer tanısal prosedürler de uygulanabilir.

Dental muayene sırasında dişçi veya hijyenist beslenme düzeninizi ve oral hijyen alışkanlıklarınızı değerlendirir ve düzgün diş fırçalama veya diş ipiyle temizleme tekniklerini gösterebilir.

Dental muayene sırasında gözden geçirilebilecek diğer konular:

  • kullandığınız ilaçlar
  • Tütün ürünleri kullanımı
  • diş kaybı sonuçları
  • kron, sabit köprü veya dental implantların faydaları
  • takma diş kullanımı
  • kozmetik ürünleri

Dental muayene aynı zamanda oral sağlık hakkında soru sorma fırsatı sunar.

Neden yapılır

Düzenli diş muayeneleri oral ve genel sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Diş muayenesi sayesinde dişçiniz dişlerinize nasıl bakacağınız hakkında tavsiyeler verebilir ve hala tedavi edilebilir halde olan problemlerin erken teşhisini sağlayabilir.

Diş muayenesine ne zaman gitmeli?

Amerikan Dental Hijyenistler Derneği diş muayenelerinin 6 ayda bir veya dişçinin tavsiye ettiği zaman aralıklarında gerçekleştirilmesini önermektedir. Doğal dişlerinize sahip olmasanız dahi düzenli aralıklarla dişçiye giderek oral sağlığınızın ve protez dişlerinizin iyi bir durumda olmasını sağlayabilirsiniz.

Nasıl hazırlanılır

İlk yetişkin dental muayenenize hazırlanıyor veya yeni bir dişçi arıyorsanız arkadaş, komşu, iş arkadaşları veya doktorunuzdan tavsiye isteyebilirsiniz. Dişçinin uygun bir lokasyonda olup olmadığı veya sizin sağlık planınıza katılıp katılmama durumları hakkında düşünün. Tedavi öncesinde ücret ve ödeme seçeneklerini anladığınızdan emin olun.

Dental muayene hakkında endişeleriniz varsa bu endişelerinizi dişçi veya hijyenistinizle paylaşın. Tedavide sizi rahat hissettirecek şekilde ayarlamalar yapabilirler.

Karşılaşabileceğiniz durumlar

Diş muayenesi sırasında dişçi veya hijyenistin yapacağı şeyler:

  • Genel sağlık ve oral hijyeninizi değerlendirir.
  • Diş, diş kökü, diş eti ve kemik hastalıklarını riskini değerlendirir.
  • Diş restorasyon veya replasman ihtiyacını inceler.
  • Diş izi ve çene problemlerini kontrol eder.
  • Dişteki leke veya tortuları temizler.
  • Diş ve protez dişler için düzgün diş temizliğini gösterir.
  • Beslenme yoluyla ne kadar florür aldığınızı ve oral hijyen ürünleri kullanımını değerlendirir.
  • Gerekirse diş röntgeni veya diğer tanısal testleri uygular.

Diş muayenesi sırasında dişçi sahip olduğunuz sağlık problemlerini, kullandığınız ilaçları sorar ve bu ilaçların oral sağlığınızı nasıl etkileyebileceğini açıklar. Örneğin, diyabetiniz varsa yüksek diş eti çekilme sorunu riskiniz var demektir. Ağız kuruluğuna yol açan herhangi bir ilaç diş çürüğü riskini artırır. Artrit etkili bir şekilde diş fırçalamanızı engelliyorsa dişçiniz elektrikli diş fırçası tavsiye edebilir veya daha kolay kullanım için diş fırçasının tutulan kısmını nasıl kauçuk topa takılacağını gösterebilir.

Protez diş veya köprü gibi protez replasmanlarına sahipseniz dişçiniz ne kadar iyi uyduklarını ve gerekli ayarlamaları kontrol eder.

Ayrıca, bir diş muayenesinde oral sağlığı etkileyen beslenme düzeni, sigara içme ve diğer yaşam biçimi faktörleri hakkında danışmanlık da verilebilir.

Diş röntgeni

Diş röntgeni dişçinin, ağızdaki belirli bölümlerin ayrıntılı görüntülerini almasını sağlar. Geleneksel röntgen karanlık bir odada yapılır fakat daha yeni tekniklerle çekilen röntgenler bir bilgisayara gönderilip ekranda izlenmektedir. Diş röntgen çeşitleri:

  • Bitewing. Bu tür röntgende dişçi, alt ve üst dişlerin kronlarını görebilir. Bitewing röntgeni sırasında görüntüler çekilirken röntgen film tutucusunu ısırmanız gerekir.
  • Periapikal. Bu röntgen sayesinde doktor tüm diş ve çevreleyen kemikleri görebilir.
  • Oklüzal. Bu rötgen düründe dişçi, çene kapatıldığında alt ve karşısındaki üst dişin birbirine uygunluğunu inceleyebilir.
  • Panoramik. Bu röntgen sayesinde tüm ağzın geniş bir görüntüsü elde edilebilir.

Diş röntgeni tipik olarak her muayenede gerekli değildir. Diş röntgeninin yol açtığı radyasyon miktarı düşüktür. Fakat bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuzla görüşün.

Oral kanser muayenesi

Diş muayenesi sırasında dişçi veya hijyenist oral kanser semptomlarını inceler. Çene altı, boynun yan kısımları, dudak ve yanağın iç kısımları, dil, ağzın taban ve tavan bölgelerini inceler.

Diş ölçümü

Bazı durumlarda, diş veya oral dokuların replikasını üretmek için dişçi, bir veya her iki çenenin de ölçümünü yapabilir. Bu şekilde dişçi diş izini inceleyebilir veya ağız koruyucusu ya da beyazlatma plağı yapabilir. Dişçi, at nalı şeklindeki plakları yumuşak, jelatin benzeri bir madde ile doldurur ve alt ya da üst dişlere yerleştirir. Birkaç dakika sonra plaklar çıkarılır ve dişlerin ya da ağzın replikasını üretmek amacıyla kullanılır. Ayrıca dişçi, diş izini kaydedip değerlendirmek amacıyla yumuşak bir materyali ısırmanızı isteyebilir.

Sonuçlar

Dental muayene sonrasında dişçi ya da hijyenist oral sağlığınızı, diş çürüme, diş eti çekilmesi veya diğer oral problem risklerini değerlendirir ve oral sağlığınızı korumak için alabileceğiniz önlemleri anlatır. Ayrıca, tipik olarak 6 ayda bir olmak üzere takip muayenesi için bir tarih verir. Yüksek diş çürümesi, diş eti çekilmesi veya diğer oral sağlık problemleri riski taşıyorsanız dişçi ya da hijyenist kontrol muayeneleri daha sık şekilde ayarlayabilir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Ağız ve Diş Sağlığı

Yeterli ve dengeli beslenme de esas olan kişinin yaşına,boyuna,cinsiyetine ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre belirlenen kişinin gereksinimi olan tüm besin öğelerini yeterli miktarda besinler aracılığıyla almasıdır.
Total
0
Share