Diyabet Hastasındaki Yüksek Tansiyon Kalbi mi Vuruyor?

Diyabet ve kalp damar hastalığının, yüksek tansiyonla birlikte görülme sıklığı artıyor.

Diyabet hastası,kalp damar hastalıkları nedeniyle hekime başvurduğunda öncelikle fiziki muayeneden geçiriliyor. Ardından elektrokardiyogram ( EKG ) çekiliyor,ekokardiyografiyle ( EKO ) kalp gücü kontrol ediliyor. Diyabet ve kalp damar hastalığının,yüksek tansiyonla birlikte görülme sıklığı da artıyor. Kişide tansiyon yüksekliği varsa,kalp hastalığı riski daha da yükseliyor. Yapılan tetkiklerle kalpte bölgesel olarak kasılma bozukluğu ya da genişleme olup olmadığı kontrol ediliyor. Efor testiyle kişinin kalp kapasitesi değerlendiriliyor. Şüpheli durumlarda yapılan stres testiyle kalbin kanlanma düzeyi incelenerek,gerekli görülmesi halinde koroner anjiyografi yapılarak hastalarda kalp damar hastalığı olup olmadığı kontrol ediliyor. Diyabette ve buna bağlı olarak kalp hastalıklarında görülen artışın temel nedenini ‘toplumun hareketsiz bir yaşama alışmasına’ oluyor. Kaloriden zengin beslenme tarzı da bu etkiyi pekiştiriyor. Bu olumsuz etkiyi en az düzeye indirmek için ilk etapta alınması gereken önlemler:Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek,kandaki şeker düzeyini kontrol altına alın. Kilo almanın önüne geçmek ve hipertansiyonla mücadele etmek için,günde en az yarım saat tempolu yürüyüş yapın. Sigara içiyorsanız,mutlaka bırakın.

Tedavide Egzersiz Önem Taşıyor

Diyabet hastalarına kalp hastalığı tanısı konmasının ardından,sıra tedaviye geliyor. İlk yöntem,yaşam tarzı değişikliği oluyor. Kandaki şeker düzeyinin kontrol altına alınması,egzersiz ile fazla kiloların atılması,tansiyonun normal değerlere çekilmesi hem önlem hem de tedavi yöntemi olarak gerekli görülüyor. Ancak bu yöntemler yeterli olmazsa ilaç tedavisine başlanıyor. Gerekli görüldüğü durumlarda bazı hastaların kalp damarlarına balon ya da stent tedavisi de uygulanabiliyor. Fakat diyabetiklerde karşılaşılan tablo,genellikle by pass ameliyatını gerektiriyor. Hastalar çoğunlukla cerrahi yöntemlerle tedavi ediliyor.

Prof. Dr. Ramazan Topsakal

Total
0
Shares
Related Posts

Meyve ve Sebzenin Fazlası da Zararlıdır

Bir meyve veya sebzeyi gündelik hayatta normal olarak tüketebilirsiniz ancak sırf iyi gelecek diye abartılı tüketmek yanlıştır. Kolesterol yüksekliği belli derecelerin üzerine çıkınca belli yaşlarda, belli şartlarda kişilerin hayatını tehdit ediyor.

G-string’teki Tehlike Ne?

Kadın iç çamaşırlarında inanılmaz çeşitlilik ve seçenekler vardır. Ancak çamaşırların kadın sağlığını etkilediği az bilinen bir gerçektir.
Total
0
Share