Tip 1 diyabette insülin kullanmak gereklidir. İnsülin enjeksiyon şeklinde yapılmaktadır. Ağızdan veya burundan spray şeklinde kullanılan insülinlerin geliştirilmesi hala çalışma aşamasında olup küçük gruplarda denenmektedir. Ülkemizde henüz yoktur. Enjeksiyon eskiden enjektörler ile yapılırken artık insülin kalemi adı verilen çok kolay aparatlarla uygulanmaktadır. Sık sorulan bir soruya cevap olarak belirtmek isterim ki insülini herhangi bir besin ile ya da ağızdan almak mümkün değildir.
Tip 2 diyabette geniş bir tedavi seçeneği vardır. Tedavi hastanın yaş,diyabetin derecesi,eşlik eden başka hastalıkların özellikleri başta olmak üzere farklı faktörlere göre değerlendirilerek planlanır ve gerektikçe değiştirilir. O nedenle bir hastanın tedavisi diğerine benzemeyebilir.
Tip 2 diyabette ilk tedavi yöntemi alışkanlıkların düzenlenmesidir. Sağlıklı beslenme ilkelerinin benimsenmesi,düzenli egzersiz,kilo verme ve ideal kiloyu koruma diyabet düzenlenmesinin en önemli ilkeleridir. Bu konularda sağlıklı alışkanlıkların sürdürülmesi pek çok diyabetik hastada uzun yıllar ilaçsız diyabet kontrolü sağlayabilmektedir. İlaç başlanan hastalarda ise ilaç tedavisinin başarısı yine kişinin beslenmesine dikkat etmesine,düzenli egzersiz yapmasına ve ideal kiloda olmasına bağlıdır. Diyet ve egzersize dikkat edilmemesi durumunda ilaçlar kısa sürede yetersiz kalmakta ve giderek daha farklı gruptan ilaçlar birlikte kullanılarak çoklu ilaç tedavilerine ve sonunda insülin kullanılmasına kadar giden bir tedavi protokolü uygulanması gerekebilir.
Daha bozulmuş glukoz toleransı aşamasında,henüz diyabet gelişmeden tanı koyulan hastalarda kan şekeri düşürmeyen ancak metabolizmanın düzenlenmesini sağlayarak diyabet gelişimini engelleyen ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar düzenli beslenme ile birlikte kilo vermeyi kolaylaştıran özelliğe sahiptir. Aynı tedavi tip 2 diyabet tanısı konulan hastalarda da uygulanabilmektedir. Halk arasında kilo verdiren ilaç olarak bilinen bu grup ilacın en önemli özelliği hastaların çoğunda iştah kesmesidir. Ancak bilinmelidir ki bu ilaçlar diyet yapmayanlarda kilo verdirmez. Sonuç olarak sağlıklı beslenme diyabetin her aşamasında birinci sıradaki önemini korumaktadır.
Dr. Özlem Sezgin