Diyabetten kurtulmak mümkün mü?
Diyabet ömür boyu süren bir hastalıktır. Doğru tedavi uygulanmadığında kalıcı zararlar verebilir. Yanlış beslenme alışkanlıkları ise diyabet oluşumunu tetikler. Diyabetli olsun olmasın tüm bireyler,aynı çeşit besinleri yiyerek yaşamlarını sürdürürler. Diyabetli olmak herkesten farklı yememizi,yemek çeşidimizi değiştirmemizi gerektirmiyor. Önemli olan doğru zamanda,yeterli miktarda ve doğru besini seçmektir.
Dünyada ortalama olarak 200 milyon diyabetli,320 milyon ise gizli şeker hastası (prediyabet) olduğunu biliyoruz. Ülkemizde ise 9,5 milyon kişi şeker hastası. Büyük problem ise diyabet (şeker) hastalığının gün geçtikçe artıyor olması. Ülkemizde diyabet sıklığı %7,7’den,%13,5’a yükselmiştir ki bu oran %100’lük bir artışı göstermektedir.Şeker (glikoz) vücudumuzun enerji kaynağıdır. Pankreasın beta hücreleri tarafından salgılanan insülin hormonu;şekerin organlara taşınmasında rol alır. Diyabetli bireylerde yeterli insülin olmadığında,vücut insülin üretemediğinde ya da var olan insülin yeterince kaliteli olmadığında kandaki şeker organlara taşınamaz ve miktarı artar. Sonuç olarak yeterli enerji oluşumu sağlanamaz.
Diyabetin Belirtileri
Aşırı susuzluk,sık idrara çıkma,halsizlık,kilo kaybı veya kilo artışı,bulanık görme,iştah kaybı veya artışı,cinsel sorunlar,ayak ve ellerde his kayıpları diyabetin belirtileridir.Ailesinde şeker hastalığı olanlar,hareketsiz bireyler (sedanter yaşam),gestasyonel diyabet geçiren bayanlar,aşırı kilolu ve obez bireyler (BKI:27kg/cm üstü),4kg üstü bebek doğuran kadınlar,kronik hastalığı ( kalp,hipertansiyon,prediyabet…) olanlar,polikistik over sendromlu kişiler ve alkol tükerimi yüksek bireylerde diyabet görülme sıklığı daha yüksektir.
Dyt. Müge Aksu