Doğum sancısından beter ağrı yapan taşlar nasıl oluşuyor?

Böbrek taşları oluşum nedeni ve taş oluşumunun önlenmesi;

Çaya bir veya iki şeker attığımızda karıştırıyoruz ve eriyor. Ama 10 tane atınca bir kısmı eridikten sonra kalanlar dibe çöküyor,erimiyor. İdrara karışan taş oluşturucu maddeler de fazla olduğunda benzer şekilde çökmeler başlıyor,çok çökerse sorun oluyor,birbirine yapışıyor,taşlaşmaya başlıyor. Eğer taş toplu iğne başı kadarsa hastalar rahatlıkla düşürebiliyor. Yarım santimetreye kadar olan taşlar da yüzde 50 oranında düşebiliyor. Hastalara küçük taşları bol su ve hareketle kendi başınıza düşürmeye çalışın diyoruz. Taş büyükse yolda takılıyor,böbrek devamlı idrar ürettiğinden taşın gerisinde basınç artıyor ve ağrı oluşuyor. Hasta aslında taşı değil,gerisindeki artan basınç nedeniyle oluşan şiddetli ağrıyı hissediyor.

Taşlar Yeniden Oluşur mu?
Taşlar temizlendikten sonra da tekrarlayabiliyor,
Taş düşüren her iki hastadan birinde 10 yıl içinde yeniden taş oluşuyor.
Taşın türüne göre de nüks artabiliyor,bazı taşlar fazlaca nüksederken daha nadir görülen bazı tür taşlar,çok daha sık nüksediyor.

Taş oluşumu nasıl önlenir?
Tuza Dur De,Limonata ve Portakal Suyu İç
Ülkemizde en sık “kalsiyum oksalat”taşlarının görülmektedir. Taşların idrar yolları içinde oluşmasına engel olan sitrat maddesi bazı hastaların idrarında daha az bulunmakta. Bu nedenle hastalara bol bol limonata ve portakal suyu içmeleri önerilmektedir.

Portakal suyu ve limonata idrar sitratını artırarak taş oluşumunu engelliyor. Fazla tuzlu yemek idrarla kalsiyum atılımını artırıyor,hayvansal gıdayı çok tüketmek de taş oluşumunu artırıyor. Oksalattan zengin gıdalar çilek,armut,domates,çikolata,bamya,kuruyemiş,çay ve kahvenin çok tüketilmesi taşları artırıyor.

Bol Su İç,Taş Üretme
Böbrek taşı oluşumunu önlemenin en birinci yolu bol su içmekten geçiyor. Çünkü bol su içildiği sürece kum yapıcı etki engelleniyor. Oluşan kristaller bol su içince birbirine yapışmaya fırsat bulamadan vücuttan atılıyor.

Taş tedavisinde kullanılan yöntemler

Prof. Dr. Sinan Zeren

Total
0
Shares
Related Posts

Depresyon Sonbahar Sever

Güneşli yaz günlerinden sonra havanın erken kararmaya ve yavaş yavaş soğumaya başladığı sonbaharda, tabiat gibi insanlar da değişim yaşıyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesinden Uzman Psikolog Yelda Uçtu Öge sizin için yazdı.
Total
0
Share