Yüz gençleştirme amacıyla uygulanan dolgu ve botoks işlemlerinin kullanım yerleri ve sonuçları sıklıkla karıştırılmakta. Bu iki işlem tamamen farklıdır ve genellikle birbirlerini tamamlarlar. Botoks,yüzdeki mimik kaslarının çalışmasına bağlı göz çevresi,kaşların arası ve alında oluşan kırışıklıkların hafifletilmesi amacıyla kullanılır ve yüzde şişlik yapmaz.
Dolgu ise,adından da anlaşılacağı üzere,cilt altına dolgu maddesi enjekte edilerek o bölgeye hacim kazandırılması işlemidir. Yüzdeki derin çizgiler ve olukların altına dolgu maddesi verilerek bu bölgeler doldurulur ve çukurlar hafifletilerek daha genç bir görünüm sağlanır. Özellikle burun kenarından ağız köşesine uzanan nazolabial oluklar,ağız köşeleri,gözaltları,elmacık kemikleri,ince dudaklar gibi hacim gerektiren yerlerde dolgu kullanılır. Dolgu yapılan alanda,dolgunun miktarına ve yapılma şekline göre bir miktar şişlik olur ve bir kaç gün sonra geçer.
Yaşlanma belirtilerinin gözlendiği bir yüzde genellikle dolgu ve botoks kombine olarak uygulandığında daha başarılı sonuçlar alınır.
Prof. Dr. Cengiz Açıkel