Ekmek ve tahılların satın alınma kuralları;
Unun,lezzeti acı olmamalı,rengi beyaz olmalı,küf ve böcek olmamalıdır. Ekmeğin,kabuğu yanık olmamalı,hafif sert ve gevrek olmalı ve kokusu ve lezzeti hoş olmalı. Makarnanın rengi bozuk olmamalı,kurt,böcek ve küf olmamalı,20 dakika pişirildiğinde uzunluğuna çatlamamalı. Pirinçte,küf ve böcek olmamalı,taş ve yabancı maddeler %2 yi geçmemelidir.
Ekmek ve tahılların saklama yöntemleri;
Ekmek,1-2 gün naylon torbada veya ekmek kutusunda saklanabilir. Daha uzun bekleyecekse buzlukta dondurabilir.Tahıllar,ısı ve nem derecesi uygun olursa uzun süre saklanabilir. Tanelerdeki nem oranı %15’i,saklanan yerin nispi nem oranı %75’i geçmemelidir.
Ekmek ve tahılların hazırlama pişirme kuralları;
Ekmek,çörek,kurabiye yaparken mayalandırma işlemi uygulanmalı. Mayalı ürünlerin besin değeri daha fazladır.Tarhananın,besin değeri yüksektir,gölgede hava akımının iyi olduğu yerde kurutulmalı,güneşte kurutulursa besin değeri azalır. Pirinç,un,şehriye gibi tahıllar yağda kavrulmamalı çünkü kavurma işlemi besin değerini azaltır. Zararlı madde oluşumuna neden olur. Makarna,erişte ve pilav suyu çektirilerek pişirilmeli,haşlama suyu dökülmemelidir. Çorba ve tatlılarda un kullanılırken topaklaşmayı önlemek için,un soğuk su ile ezilerek süt kıvamına getirilmeli ve yavaş yavaş karıştırılarak pişirilmelidir.
Dyt. Şengül sangu Talak